Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Περί όνου σκιάς

Οι Δήμαρχοι πριν φωνάξουν ας σκεφθούν τις ανδραγαθίες τους

Τάκης Λαϊνάς
plainas@reporter.gr

Ημ/νία: 08:40 - 25 Μαϊ 2010
Οι Δημαρχαίοι και οι παρατρεχάμενοι τους πλην, ελαχίστων εξαιρέσεων, καλά θα κάνουν να μην φωνάζουν ότι τα χρήματα του Καλλικράτη δεν αρκούν. Για έναν πολύ απλό λόγο. Η πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση είναι η μητέρα της φαυλότητας. Κάθε χρόνο η έκθεση του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης το αποδεικνύει περίτρανα, με πλείστα όσα περιστατικά. Αντί να φωνασκούν τώρα ότι δεν φθάνουν τα χρήματα και δεν έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι, καλά θα κάνουν να πάρουν χαρτί και μολύβι και να υπολογίσουν πόσα έχουν κατασπαταλήσει σε έργα χωρίς νόημα, πόσα από αυτά τα έργα έχουν κατατμηθεί για να μην υπόκεινται σε διαγωνισμούς ώστε τα έργα να τα πάρει κάποιος κολλητός ( με το αζημίωτο).

Να μας πείσουν με αδιαμφισβήτητα στοιχεία ότι η διαχείριση κρατικών και κοινοτικών κονδυλίων δεν έγινε από κομματικούς, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχουν ούτε τις ικανότητες ούτε τις προθέσεις να ξεφύγουν από την αντίληψη της αυθαίρετης νομής της εξουσίας με πρόσχημα ότι κάποιοι τους εξέλεξαν.

Δεν είναι δυνατόν, έργο εκατομμυρίων ευρώ, να πηγαίνει προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ως τρισέλιδη αναφορά. Δεν είναι δυνατόν να ξεκινούν έργα αμφιβόλου αποδοτικότητας ενώ ξέρουν πως δεν έχουν τα λεφτά, μόνο και μόνο για να βγαίνουν μετά στις τηλεοράσεις να διαμαρτύρονται για να δημιουργούν άλλοθι πως «αυτοί θέλουν και πασχίζουν» αλλά το κράτος δεν τους αφήνει.

Κυρίως θα πρέπει να μας πείσουν ότι ως εκλεγμένοι τοπικοί αντιπρόσωποι δεν ενδιαφέρθηκαν πρωτίστως να κάνουν προσωπικές δημόσιες σχέσεις, αλλά μόχθησαν να επιλύσουν τα καθημερινά διαρκή κοινωνικά προβλήματα που έχουν σχέση με την ποιότητα ζωής του πολίτη. Ότι συγκρούστηκαν απροκάλυπτα με τα οικονομικά συμφέροντα της περιοχής τους, ( ιδιαίτερα στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και πολεοδομικών παραβάσεων, ότι διαφώνησαν με τις κομματικές γραμμές και ότι δεν προσβλέπουν στην κομματική τους ανέλιξη.

Έχω την εντύπωση πως από τους 1300 δήμους που υπήρχαν, ζήτημα αν θα σήκωναν τα χέρια το ένα τέταρτο. Και μη μας μπερδεύει το γεγονός ότι οι μεγάλοι και γνωστοί δήμοι είναι το βασίλειο της διαπλοκής. Στις τοπικές κοινωνίες όπου ο ένας ξέρει τον άλλον και όλοι μαζί πίνουν και ένα κρασάκι στην ταβέρνα, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη.

Αγανακτούμε με το κράτος που βάζει φόρους αλλά έχουμε αναλογιστεί πόσοι φόροι πάνε στην τοπική αυτοδιοίκηση Μιλάμε για φόρους όχι για τα τέλη. Αυτά είναι πρόσθετα. Φόροι και τέλη που πηγαίνουν σε σπατάλες, μίζες, καταχρήσεις και φαυλότητα. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Τις προσλήψεις συμβασιούχων; Τα Πολεοδομικά γραφεία των Δήμων; Πλείστες όσες περιπτώσεις υπεξαιρέσεων, που οδήγησαν ακόμη και σε δολοφονίες; Τις προμήθειες των σχολείων και τα έργα διατήρησης σε καλή κατάσταση των σχολικών κτιρίων.. Το ότι για να πάρει κάποιος μία καντίνα σε σχολείο που έχουν φθάσει να είναι περιζήτητες σαν τα περίπτερα, πρέπει να λαδώσει. Τους αποχαρακτηρισμούς χρήσεων γης ; Ξεχάσαμε τη δολοφονία στο Παγγαίο; Ξεχάσαμε τις υποθέσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης; Το ότι ακόμη ψάχνουν στους δήμους Νέας Ερυθραίας και Κηφισιάς να βρουν απολεσθέντα κονδύλια συνολικού ύψους 2,3 εκ. ευρώ. Τις ανόητες δικαιολογίες των δημαρχαίων στην υπόθεση της πρωτοφανούς μόλυνσης του νερού στο Ασωπό; Τους "δρόμους" πυροπροστασίας που σκοπό είχαν να δοθεί αξία σε οικόπεδα φίλων και συγγενών... Και τόσα άλλα.

Έχει κανείς αναλογιστεί τα πόσα έχουν κατασπαταληθεί σε ενοικιάσεις κτηρίων για να στεγαστούν δημοτικές υπηρεσίες ή οι διάφορες δημοτικές επιχειρήσεις, που όπως αριθμούν περί τις 6.000 και τώρα με τον Καλλικράτη θα μείνουν 2000 ; Υπάρχει περίπτωση δήμου που νοίκιασε ενοικίασε χώρο για την στέγαση του οργανισμού αντί του ευτελούς ποσού των 25.000 χιλιάδων ευρώ μηνιαίως. Θα είναι αφέλεια αν νομίζουμε πως και τα 25 πήγαν στην τσέπη του ιδιοκτήτη του ακινήτου και ότι δεν είχε βρεθεί τρόπος να πάρουν το κάτι τι τους ου ευεργέτες του.

Δυστυχώς η διαχείριση κρατικών κονδυλίων γίνεται από Δημάρχους οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχουν ούτε τις ικανότητες ούτε τις προθέσεις να ξεφύγουν από την αντίληψη της νομής της εξουσίας. Οι οποίοι δεν είναι καν σε θέση να εκτελέσουν σύνθετα καθήκοντα, όπως είναι η διαχείριση των κοινοτικών πόρων. (Παρεμπιπτόντως τα ΠΕΠ δεν εγγράφονται στους αυτοδιοικητικούς προϋπολογισμούς). Οι οποίοι δεν φρόντισαν καν να προσλάβουν εξειδικευμένο προσωπικό, αντίθετα φρόντιζαν είτε να προσλαμβάνουν οδηγούς, κηπουρούς και σκουπιδιάρηδες για να τους βολέψουν μετά μέσα στα γραφεία.

Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι μάνα εξ ουρανού το ότι οι 1340 γίνονται 325, ότι οι 6.000 δημοτικές επιχειρήσεις θα γίνουν 2.000 και ότι θα μειωθούν οι επιχορηγήσεις τους ( κοινώς το δημόσιο και κοινοτικό χρήμα). Ίσως δε είναι καιρός, όπως δηλώνει και κάποιος δήμαρχος, ενός μικρού ασήμαντου δήμου, το ΣΔΟΕ ή άλλο αντίστοιχο όργανο , όπως ελέγχει τώρα γιατρούς, δικηγόρους, φοροφυγάδες και άλλους φαύλους και επίορκους να προχωρήσει σε ουσιαστικό έλεγχο του πόθεν έσχες σε βάθος 20ετίας των Δημάρχων. «Γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι» όπως είπε με παράπονο.

ΥΓ: Εάν υπάρχουν απορίες δεν έχετε παρά να διαβάσετε τοπικές παραταξιακές εφημερίδες, των διαφόρων συνδυασμών. Το τι λέγεται και καταγγέλεται στα Δημοτικά Συμβούλια δεν περιγράφεται. Δεν ισχύουν όλα απαραίτητα, αλλά είναι ενδιεκτικό του τι επικρατεί και πως αντιλαμβάνονται αρκετοί από τους πρωτοβάθμιους αιρετούς άρχοντες, ως νομή της εξουσίας.
Fotio (για την αντιγραφή και την θλίψη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου