Σάββατο 29 Μαΐου 2010


TA KOΛΛΥΒΑ ΤΗΣ ΓΡΑΙΑΣ!...


Γράφει ο Δ. Παλάσκας
(Δρ. Δασολόγος)

Αγαπητό Fimotro,

Με τη δέσμευση λογαριασμών προσώπων που εμπλέκονται σε (οικονομικά) σκάνδαλα και με τη δήμευση των περιουσιών όσων...
αποδεικνύεται ότι συμμετείχαν στη ρεμούλα που έφερε το Κράτος στο χείλος της χρεωκοπίας, όχι μόνο... ικανοποιείται έστω και λίγο το περί δικαίου αίσθημα όσων πλήττονται από τα οικονομικά μέτρα (όλων σχεδόν δηλ.), αλλά οι (αμειβόμενες) Εξεταστικές Επιτροπές φαίνεται ότι τα βγάζουν τα λεφτά τους... Οποία διαφορά με τις προηγούμενες Εξεταστικές, οι οποίες και διακωμωδούσαν το θεσμό με τα διαφορετικά πορίσματα, και δεν κατέληγαν σε κάτι χειροπιαστό (ούτε καν στον Χατζηπετρή!).
Υπάρχει φυσικά μια εύλογη απορία: αφού οι πρώτες ομολογίες ήρθαν από πρώην στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, γιατί η προηγούμενη Κυβέρνηση απέτυχε ακόμα και στο αυτονόητο: στον εντοπισμό και στην παράδοση στη δικαιοσύνη εκείνων τουλάχιστον που σήμερα ομολογούν και εντοπίζονται από την ομογάλακτη παράταξή τους και ανοίγει έτσι ο δρόμος για αστική ευθύνη πολιτικών, παράκαμψη της παραγραφής αδικημάτων και άλλων συναρπαστικών αναγνωσμάτων.
Πώς όμως φτάσαμε επιτέλους στην πολυπόθητη αυτοκάθαρση; Ποια τραγωδία προηγήθηκε για να φτάσουμε εδώ;
Ορισμένοι εντοπίζουν την αρχή του τέλους στην ιστορική εκείνη συνέντευξη τύπου του πρώην πρωθυπουργού στη ΔΕΘ (αυτή όμως δεν ήταν τραγωδία, ήταν μάλλον κωμωδία του Μποστ). Εγώ, λόγω ιδιότητας, εντοπίζω την αρχή ένα χρόνο πριν: τον Αύγουστο του 2007. Η υφέρπουσα διάλυση του κράτους και της οικονομίας ήταν από τα αίτια της ιστορικότερης καταστροφής όλων των εποχών, από άποψη δασικών πυρκαγιών, σε ανθρώπινες απώλειες, περιουσίες και δασικό πλούτο. Οι ζημίες ήταν τέτοιες που συνέβαλαν στην επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, λίγο πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση (ίσως και μία μονάδα του ΑΕΠ). Και με τα γνωστά τριχίλιαρα, ξαναεκλέχτηκε η ίδια Κυβέρνηση με 1,5 βουλευτή πλειοψηφία - και άντε να λειτουργήσει ευνομούμενο Κράτος υπό το Νόμο της Ομερτά...
Αυτά ανήκουν στο παρελθόν και συνήθως από τα παθήματα διδάσκονται τα καλύτερα μαθήματα. Εν όψει της Ημέρας Περιβάλλοντος σε λίγες μέρες και της νέας αντιπυρικής περιόδου που ήδη ξεκίνησε, να υπενθυμίσουμε, σαν την αλογόμυγα του Σωκράτη, στην ΥΠΕΚΑ μας, ότι πριν λίγες μέρες δεσμεύτηκε για αποτελεσματική και υποδειγματική λειτουργία των Δασικών Υπηρεσιών στον τομέα της πρόληψης, ήτοι:
έγκαιρες προσλήψεις εποχιακών δασεργατών για καθαρισμούς βλάστησης (το 2007 αυτοί ΔΕΝ είχαν προσληφθεί έγκαιρα) λειτουργία των Δασικών Υπηρεσιών τα απογεύματα και τις αργίες (τότε πιάνουν οι φωτιές) έγκαιρη διάθεση πιστώσεων για συντήρηση δασικού οδικού, δεξαμενών και αντιπυρικών λωρίδωνενεργοποίηση των δράσεων αντιπυρικής προστασίας του Ε.Π. Αλέξανδρος Μπαλτατζής (η ΥΠΕΚΑ είχε πει ότι αυτό θα γίνει εντός του Μαίου, αλλά η 31η φθάνει με βήμα ταχύ...)
Σύσταση της Ειδικής Γραμματείας Δασών και της Γενικής Γραμματείας Περιβάλλοντος (βλ. δηλώσεις τον προηγούμενο Μάρτιο και προηγούμενη ανάρτησή μας)
Και κλείνω με την εξής διαπίστωση: οι καλοί ευρωπαίοι εταίροι μας είπαν κάποια στιγμή ότι η μικρή πυρκαγιά που ξεκίνησε στην Ελλάδα δεν θα πρέπει να φουντώσει γιατί θα κάψει και άλλες χώρες. Ξέχασαν μάλλον την καταστροφή του 2007, που κατά το πόρισμα της Πυροσβεστικής προήλθε από τα κόλλυβα μιας γραιάς!
στις 18:59
Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου