Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Θέλει η Ευρώπη λύσεις ή κερδίζει χρόνο;
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ο στόχος για την μείωση του ελλείμματος επιτυγχάνεται. Αλλοίμονο αν δεν συνέβαινε αυτό με τα μέτρα που κατά κύματα πάρθηκαν εις βάρος, κυρίως, του δημόσιου τομέα της οικονομίας.
Αν λοιπόν δεν συμβεί κάτι το μη αναμενόμενο, ο στόχος του ελλείμματος σε βάθος τριετίας θα επιτευχθεί ( άντε και με ένα χρόνο καθυστέρηση).
Με το χρέος τι γίνεται όμως. Μέχρις στιγμής όλες οι προσπάθειες δεν λαμβάνουν υπόψη, πρωτογενώς το χρέος και έτσι αυτό θα μεγαλώνει, έστω, ως ποσοστό του ΑΕΠ. Μέχρι να προκύψουν πλεονάσματα …..
Επιτάχυνση της διαδικασίας μπορεί να καταγραφεί με πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων της χώρας ή εξάλειψη σημείων κόστους- νοσοκομεία,ΟΣΕ- ή συρρίκνωση άλλων -άμυνα , παιδεία.
Επιτάχυνση επίσης θα προκύψει όταν αρχίσει το αναπτυξιακό σχέδιο που θεωρούμε ότι υπάρχει ( πράσινη λεγόμενη ανάπτυξη) και για την οποία δημιουργείται το νομικό οπλοστάσιο σχετικά αθόρυβα- διαδοχικοί νόμοι Μπιρμπίλη- αφού τα δημοσιονομικά ζητήματα τα επικαλύπτουν όλα.
Αυτά όμως όλα είναι μανούβρες μέσα στον ωκεανό του Μάαστριχτ που φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι ήταν επιταγή προς την Γερμανία.
Η λύση της επιβίωσης της Ε.Ε όμως μπορεί να είναι μόνο πολιτική:
1.Ενιαία οικονομική πολιτική σε ολόκληρη την ευρωζώνη με ένα επίτροπο- υπουργό.
2. Ενιαία εξωτερική πολιτική και ενιαία αμυντική στάση εκφραζόμενη από αντίστοιχους επιτρόπους.
3.¨Ένα και μόνο ομόλογο της Ε.Ε, το ευρωομόλογο ( πάνω στο κοινό νόμισμα) όπως το έχουν πει.
Είναι καιρός να τεθεί το ζήτημα αυτό στην Ε.Ε και αυτό μπορεί να το κάνει η Ελλάδα αμέσως μόλις κατακτήσει τον πρώτο στόχο που έχει τεθεί.
Τότε που θα έχει αρχίσει να φαίνεται μια νέα αυτοπεποίθηση μια νέα ευημερία. Και πρέπει να το θέσει κάποιος που μάτωσε (για) την χώρα του και που δεν έχει την άποψη ότι «συνθήκες» μπορούν να σέρνουν τη χώρα πότε στο ζενίθ και πότε στο ναδίρ.
Αν τώρα δεν υπάρχουν ηγέτες δεν σημαίνει ότι στο καμίνι δεν σφυρηλατείται κάποιος.
Σε κάθε άλλη περίπτωση με τις μανούβρες κάποιος κερδίζει χρόνο, και δεν ξέρουμε αν όλους μας συμφέρει το ίδιο.
ΙΦ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου