Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

Η καθημερινότητα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους δήμους και τις περιφέρειες
Άγγελος Στάγκος
astagkos@reporter.gr
Ημ/νία: 08:33 - 11 Αυγ 2010
Τα κόμματα ψάχνουν και ψάχνονται, λέει, για να βρουν υποψήφιους εν όψει περιφερειακών και δημαρχιακών εκλογών τον Νοέμβριο. Δεν γνωρίζουμε αν ψάχνουν για "κατάλληλους" υποψήφιους ή απλά για κομματικούς υποψήφιους, αλλά η μέχρι τώρα εμπειρία και οι εδραιωμένες αντιλήψεις των κομματικών επιτελείων μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μάλλον το δεύτερο συμβαίνει. Τα ελληνικά κόμματα άλλωστε συμπεριφέρονται όπως οι ελληνικές ομάδες. Σπανίως ρισκάρουν να εμπιστευθούν νέους παίκτες, αλλά από την άλλη πλευρά και η συντριπτική πλειοψηφία των νέων που ασχολήθηκαν τα τελευταία χρόνια με τα κοινά παιδια΄των κομματικών σωλήνων ήταν και είναι και δεν διακρίθηκαν ούτε πρόσφεραν τίποτα ιδιαίτερο.
Οι πολίτες όμως πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές είναι πολύ σημαντικές για τη ζωή τους, για την καθημερινότητά τους. Εδω και αρκετά χρόνια οι δήμοι έχουν σημαντικές αρμοδιότητες (όπως και οι νομαρχίες) και διαχειρίζονται πολύ μεγάλα ποσά. Συνήθως με αδιαφάνεια, χωρίς έλεγχο από μηχανισμούς και μήντια και υπό την αδιαφορία της κοινής γνώμης. Τα αποτελέσματα τα γνωρίζουμε, οι ΟΤΑ στην Ελλάδα ξεπερνούν σε διαφθορά όλους τους άλλους θεσμούς, ενώ η κακή διαχείριση έχει οδηγήσει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας πολλούς δήμους, αυξάνοντας ταυτόχρονα δημόσιο έλλειμμα και χρέος, χωρίς να προσφέρουν τις υπηρεσίες που θα έπρεπε στους δημότες. Στους δημότες που πληρώνουν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ υψηλότατα δημοτικά τέλη.
Υποτίθεται ότι αυτό το αμαρτωλό καθεστώς θα αλλάξει κάτω από την πίεση της Τρόϊκα, την αδυναμία δανεισμού και την μεταρρύθμιση του Καλλικράτη. Για να το πιστέψουμε πρέπει να το δούμε και δεν αρκεί το γεγονός ότι οι περιφερειάρχες θα είναι "μικροί πρωθυπουργοί" όσον αφορά τις αρμοδιότητες. Θα πρέπει να είναι και τα κατάλληλα πρόσωπα, όπως βέβαια και οι δήμαρχοι. Πρόσωπα με διοικητικές ικανότητες, με γνώσεις και οράματα, αφοσιωμένοι στο έργο τους και πλαισιωμένοι από επιτελείς με ανάλογα προσόντα. Δεν θα είναι εύκολο το έργο τους, καθώς οι τοπικές κοινωνίες είναι βουτηγμένες σε δαιδαλώδη μικρο-συμφέροντα και ρουσφετολογία.
Αυτή τη φορά λοιπόν οι πολίτες καλούνται να ανοίξουν τα μάτια τους και τα αυτιά τους και να ψηφίσουν τον καταλληλότερο κατά τη γνώμη τους υποψήφιο, ανεξάρτητα από το χρώμα του. Ο νικητής των εκλογών σε κάθε δήμο και κάθε περιφέρεια θα διαχειριστεί θέματα που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή τους. Οι έλληνες έχουν μάθει να χειροκροτούν ή να μέμφονται την κυβέρνηση, αλλά σε πολλά ουσιαστικά ζητήματα την ευθύνη και τον λόγο θα τον έχουν οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες. Οι δήμαρχοι και οι νομάρχες συνήθιζαν ως τώρα να κρύβονται πίσω από την κεντρική διοίκηση για τα λάθη, τις παραλείψεις και τα σκάνδαλα, παραπονούμενοι ότι δεν είχαν λεφτά γιατί το κράτος δεν έδινε αυτά που όφειλε. Μπούρδες. Λεφτά είχαν, αλλά έκαναν άθλια διαχείριση. Μυαλό και συνείδηση δεν είχαν, αλλά σπάνια οι δημότες ζητούσαν τέτοια προσόντα. Τρανά παραδείγματα η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, αλλά και πολλοί άλλοι δήμοι γύρω από τις δύο μεγαλουπόλεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου