Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Για το καλό μας...
Tου Πασχου Mανδραβελη
Εχουμε και λέμε: οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ δεν παλεύουν για τα προνόμια του κλάδου τους, αλλά για το φθηνό ρεύμα του ελληνικού λαού. «Ο αγώνας δεν είναι για μας, είναι για τον καταναλωτή», ανέφερε στο περιβόητο sms προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κ. Νίκος Φωτόπουλος. «Γι' αυτό θα φτάσουμε στα άκρα. Θα ματώσουμε». Μάλιστα, αγαπούν τόσο τον καταναλωτή που απειλούν ότι αν απελευθερωθεί η αγορά, δεν θα έχει καθόλου ρεύμα: «Αν η κυβέρνηση δεν αντισταθεί στις επιταγές της τρόικας, προειδοποιούμε ότι θα κατεβάσουμε τους διακόπτες», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ κ. Κ. Κατσαρός.
Από την άλλη μεριά, οι συμβολαιογράφοι δεν παλεύουν για τις υπέρογκες αμοιβές τους. Για την ασφάλεια των συναλλαγών νοιάζονται. Οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογράφων Ελλάδος προειδοποίησαν ότι μετά την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους ελλοχεύει ο κίνδυνος για «διασάλευση της ασφάλειας δικαίου και ο κλονισμός της ασφάλειας των συναλλαγών σε πολύ ευαίσθητους τομείς της οικονομίας, όπως είναι η ακίνητη περιουσία και οι εταιρείες. Ενας ανταγωνισμός αυτής της μορφής θα προκαλέσει επίσης έκρηξη παραβατικότητας».
Ούτε οι δικηγόροι νοιάζονται για τα ελάχιστα κατώτατα όρια δικηγορικής αμοιβής που επιβάλλει το κράτος. Για τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου ανησυχούν. Οπως καταγράφουν σε ανακοινώσεις τους οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας, «η κατάργηση των γραμματίων για κάθε παράσταση στα δικαστήρια θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στα ασφαλιστικά ταμεία και στους δικηγορικούς συλλόγους, ενώ παράλληλα θα μειωθούν τα έσοδα του κράτους». Την περίοδο που νομοθετήθηκε η επιβολή του ΦΠΑ, η ανησυχία των δικηγορικών συλλόγων για τον τόπο ήταν διπλή. «Η υποβολή ΦΠΑ στις υπηρεσίες των δικηγόρων ως μόνο αποτέλεσμα θα έχει την περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση των πολιτών εν μέσω της οικονομικής κρίσης χωρίς καμία δημοσιονομική ωφέλεια», ανακοίνωσε το Συντονιστικό των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.
Αλλά και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος δεν νοιάζεται για τα έσοδα των μελών του. Για τη φουκαριάρα την ποιότητα των έργων παλεύει. «Η ελάχιστη αμοιβή δεν θεσμοθετήθηκε για να προστατεύει τον μηχανικό, αλλά την ποιότητα του έργου, δημόσιου ή ιδιωτικού», δήλωσε ο νέος πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Χρήστος Σπίρτζης. «Ενας πλειστηριασμός στις αμοιβές θα φέρει εκπτώσεις στην ποιότητα, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών», σημείωσε.
Οι δικαστικοί πάλι δεν θέλουν δικό τους ασφαλιστικό ταμείο για ιδιοτελείς λόγους. Για το Σύνταγμα ανησυχούν. «Η υπαγωγή μας στο ΙΚΑ είναι αντισυνταγματική», δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Χαράλαμπος Αθανασίου. «Οι δικαστές δεν μπορούν να ενταχθούν στο ΙΚΑ... το ζήτημα είναι θεσμικό... Δεν είμαστε εργαζόμενοι με θέση εξαρτημένης εργασίας». Αντιδρούν δε στην κατάργηση της συνταξιοδότησής τους σε 25 χρόνια, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, όχι για τους ίδιους, αλλά για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. «Δεν είναι προνόμιο, αλλά υποχρέωση και αναγκαιότητα που κατοχυρώνει την ανεξαρτησία του δικαστή. Ο δικαστής, εάν πιεστεί να λειτουργήσει ή να κάνει κάτι που είναι κόντρα στη συνείδησή του, πρέπει να μπορεί να φεύγει από το σώμα», δήλωσε ο πρόεδρος των Διοικητικών Δικαστών Γ. Φαλτσέτος.
Τελικά αποδεικνύεται ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ιδιοτελή συμφέροντα· όλοι για το καλό της χώρας (του Συντάγματος, του καταναλωτή, των έργων κ. λπ.) παλεύουν. Συνεπώς, είναι να αναρωτιέται κανείς: με τόσο διάχυτο αλτρουισμό, πώς στην ευχή φτάσαμε εδώ που φτάσαμε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου