Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

ΤΙ ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ ΣΤΟ ΕΡΖΕΡΟΥΜ
10 Ιαν 2011(Τα ΝΕΑ)

Μια, µάλλον ασυνήθιστη, επίσκεψη έλληνα Πρωθυπουργού στη γείτονα προσφέρεται για την εξαγωγή συµπερασµάτων περισσότερο από τις αµοιβαίες ανταλλαγές επισκέψεων κορυφής µεταξύ των δύο χωρών στο παρελθόν.
Πράγµατι το τελευταίο πέρασµα του Γιώργου Παπανδρέου από την Τουρκία έχει χαρακτηριστικά που ανατρέπουν τις διπλωµατικές παραδόσεις και πάντως συνιστούν έναν πολύ ενδιαφέροντα αιφνιδιασµό.
Για πρώτη φορά µια συνήθης από αέρος προκλητική δραστηριότητα εκ µέρους της Αγκυρας όχι µόνο δεν έγινε αφορµή για να ανανεωθεί το πάγωµα στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά αντιθέτως αξιοποιήθηκε για να ενισχυθεί η αναθέρµανσή τους σε πιο υγιή βάση.
∆εν υπάρχει αµφιβολία ότι η ευθεία αναφορά που έκανε ο Πρωθυπουργός, ενώπιον της αφρόκρεµας της τουρκικής διπλωµατίας και του τούρκου Πρωθυπουργού, για τις παραβιάσεις και τις παραβάσεις της αεροπορίας τους στο Αιγαίο την παραµονή της επίσκεψής του καταλύει τα στερεότυπα των διακρατικών σχέσεων.
Πρακτικά φέρνει άλλον αέρα στην τεχνική της διαπραγµάτευσης, και εξ αυτού διαµορφώνει νέες δυνατότητες στην ελληνοτουρκική προσέγγιση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους τύπους. Αντί να κλείνεται η ελληνικήπολιτική στο καβούκι της, όπως επιδιώκουν προφανώς όσοι οργανώνουν τις προκλήσεις από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, ανοίγεται ακόµη περισσότερο. Βάζει θαρραλέα στο τραπέζι το ζήτηµα και αναδεικνύει, «σε ζωντανή µετάδοση» που θα έλεγαν και στην τηλεόραση, τη µαταιότητα και το αδιέξοδο της προκλητικής συµπεριφοράς των Τούρκων στο Αιγαίο. Ο Πρωθυπουργός εξήγησε κατά πρόσωπο στην τουρκική πολιτική τάξη και στη διπλωµατία της ότι δεν πρόκειται να κερδίσει τίποτε η χώρα τους από αυτή την τακτική.
Το κατάλαβαν; Θα το δείξει η πορεία των πραγµάτων. Πάντως οι πρώτες ενδείξεις οδηγούν στο συµπέρασµα ότι, αργά ή γρήγορα, η µέθοδος των υπερπτήσεων της τουρκικής αεροπορίας θα αποδειχθεί ξεπερασµένη ως µέσο πίεσης. Πολιτικά και επικοινωνιακά την ακύρωσε ο τρόπος που έθεσε το θέµα ο έλληνας Πρωθυπουργός. Αυτό το «περιστατικό» εγγράφεται ασφαλώς στα κέρδη της παρουσίας τουστο Ερζερούµ. Αν θα αποτελέσει και µια επιπλέον αφορµή για να κυλήσει πιο γρήγορα ο τροχός των ελληνοτουρκικών σχέσεων, δεν το ξέρουµε, εφόσον δεν υπάρχει ακόµη πλήρης εικόνα για τις συνοµιλίες επί της ουσίας που είχαν οι δύο Πρωθυπουργοί. Θα το διαπιστώσουµε όµως σύντοµα από το κλίµα που θα κυριαρχήσει στην ανανεωµένη αλυσίδα της ανταλλαγής επισκέψεων ώς το επόµενο καλοκαίρι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου