Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011


"ΔΑΣΟΣΗΜΟ" ΕΩΣ 4.000 ΕΥΡΩ... !!!
Ρεπορτάζ : Γιώργος Λιάλιος(από την Καθημερινή)
Από 50 ευρώ έως 4.000 ευρώ θα είναι το ύψος του τέλους που θα κληθούν να καταβάλουν όσοι έχουν ένσταση για το περιεχόμενο των δασικών χαρτών.
Το ύψος του «δασόσημου» θα εξαρτάται από την έκταση του οικοπέδου που... αφορά, θα καταβάλλεται μαζί με την υποβολή της ένστασης και δεν θα επιστρέφεται, ανεξαρτήτως της κατάληξης της υπόθεσης.
Οι πρώτες αναρτήσεις δασικών χαρτών εκτιμάται ότι θα γίνουν τον Φεβρουάριο, αρχίζοντας με τους Δήμους Μαραθώνα, Παλαιάς Πεντέλης και Νέας Πεντέλης.
Η κοινή απόφαση των υπουργείων Περιβάλλοντος και Οικονομικών, που καθορίζει το ύψος του ειδικού τέλους υποβολής ένστασης, βρίσκεται πλέον στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μέχρι το τέλος του μήνα.Η καταβολή τέλους θα είναι προϋπόθεση προκειμένου ένας ιδιοκτήτης, το οικόπεδο του οποίου βρέθηκε μέσα στα όρια του χάρτη, να καταθέσει ένσταση (υπενθυμίζεται ότι -πλην περιορισμένων περιπτώσεων-ό,τι δασικό θεωρείται και δημόσιο).
Oπως προβλέπει ο νέος νόμος για τους δασικούς χάρτες (ν. 3889/10), με την απόφαση αυτή θα ορίζεται, εκτός από το ύψους του «δασόσημου», και ο τρόπος καταβολής του.
Το τέλος θα καταλήγει στο Πράσινο Ταμείο (και συγκεκριμένα στο Ταμείο Δασικών Χαρτών) και θα χρησιμοποιηθεί για να χρηματοδοτήσει την εκπόνηση των δασικών χαρτών σε όλη τη χώρα. Απομένει βέβαια να διευκρινιστεί αν το τέλος θα καταλήγει ολόκληρο στο Πράσινο Ταμείο ή τμήμα του θα προορίζεται (με τη μορφή παραβόλου, όπως έγινε στους ημιυπαίθριους) για τα κρατικά ταμεία.
Αν δεν υπάρξουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής, το ύψος του «δασόσημου» στο οποίο συμφώνησαν τα δύο υπουργεία είναι το εξής:
Για οικόπεδο έως 1 στρέμμα (1.000 τ.μ.) 50 ευρώ.
Για οικόπεδο από 1 έως 5 στρέμματα 150 ευρώ.
Για οικόπεδο από 5 έως 20 στρέμματα 500 ευρώ.
Για οικόπεδο από 20 έως 100 στρέμματα 1.000 ευρώ.
Για οικόπεδο από 100 έως 300 στρέμματα 2.000 ευρώ.
Για οικόπεδο μεγαλύτερο των 300 στρεμμάτων, 4.000 ευρώ.
Το πιθανότερο είναι το «δασόσημο» να καταβάλλεται για κάθε οικόπεδο χωριστά και όχι επί του συνόλου των ιδιοκτησιών που τυχόν κατέχει ένας πολίτης και εμφανίζονται μέσα στα όρια του δάσους. Πιθανό είναι επίσης να υπάρξει έκπτωση για όσους υποβάλλουν ηλεκτρονικά (μέσω του site της Κτηματολόγιο Α.Ε. ή του υπουργείου) την ένστασή τους καθώς, όπως ορίζει ο ν. 3889/10, «το τέλος μπορεί να μειώνεται με βάση ειδικούς συντελεστές, ανάλογα με τον τρόπο υποβολής των αντιρρήσεων και των συναφών αποδεικτικών στοιχείων».Oσον αφορά τη διαδικασία υποβολής ενστάσεων, το υπουργείο Περιβάλλοντος προσανατολίζεται να προκηρύξει άμεσα νέο διαγωνισμό, ώστε το έργο να αναληφθεί από ιδιώτες μελετητές, περίπου όπως είχε γίνει για τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο.
Το έργο θα επιτηρεί η δασική υπηρεσία του υπουργείου, ενώ το τεχνικό κομμάτι θα υποστηριχθεί από την Κτηματολόγιο Α.Ε. Με την προκήρυξη του διαγωνισμού και την έκδοση των τριών υπουργικών αποφάσεων που εξειδικεύουν τον νόμο για τους δασικούς χάρτες, όλα θα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η διαδικασία, τουλάχιστον από νομικής άποψης.Πότε όμως θα ξεκινήσει η διαδικασία και από ποιες περιοχές; Με δεδομένο το πλήθος των προβλημάτων που -όπως ήταν αναμενόμενο-έχουν ανακύψει, αποφασίστηκε η ανάρτηση να ξεκινήσει τελικά από τρεις περιοχές (Μαραθώνας, Παλαιά και Νέα Πεντέλη).
Το «τελεσίγραφο» που έχει δώσει το υπουργείο είναι η 28η Ιανουαρίου, οπότε εκτιμάται ότι η ανάρτηση των τριών πρώτων δασικών χαρτών θα γίνει τον Φεβρουάριο. Ολα αυτά, βέβαια, αν δεν ανακύψουν νέα προβλήματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ορισμένες πολεοδομίες της Αττικής ζήτησαν να στείλουν στο υπουργείο τα όρια των οικισμών «με επιφύλαξη», ένα αίτημα που αν γινόταν αποδεκτό, θα σήμαινε ότι οι πολεοδομίες νομιμοποιούνται να... μην ξέρουν πού εκδίδουν τόσα χρόνια άδειες!

1 σχόλιο:

  1. Η κοινωνία εισέρχετε στα πολύ δύσκολα.
    Για να δούμε τις αντοχές των πεποιθήσεων....

    ΑπάντησηΔιαγραφή