Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011


Νίκος Χριστοδουλάκης:Πώς θα βγούμε από την κρίση
Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011




Η ελληνική οικονομία απειλείται σήμερα από έναν παράγοντα που έχει αβάσιμα υπερτιμηθεί και από έναν άλλον που έχει αλόγιστα υποτιμηθεί. Ο υπερτιμημένος παράγων είναι ο κίνδυνος μη εξόφλησης του χρέους, πράγμα που τροφοδοτεί κάθε λογής σενάρια πτώχευσης, εξόδου από το ευρώ και χρεοκοπίας. Ο παράγων που υποτιμάται είναι η ύφεση του 2011, η οποία αντιμετωπίζεται απλώς ως άλλη μια γκρίζα σελίδα της κρίσης, παραγνωρίζοντας τις διαλυτικές συνέπειες που θα έχει στην απασχόληση, στις επιχειρήσεις και στην κοινωνία συνολικά. Και στα δύο αυτά ζητήματα η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει αποφασιστικά και να μην αφήσει ούτε το ένα ούτε το άλλο να οδηγήσουν τη χώρα σε μια επικίνδυνη περιδίνηση.
Το πρώτο ζητούμενο είναι να καταδείξει στις διεθνείς αγορές τις πραγματικές διαστάσεις του χρέους.
Μια κρίσιμη ιδιαιτερότητα του χρέους είναι ότι σε αυτό περιλαμβάνονται σημαντικά ποσά τα οποία δεν μεταβιβάζονται σε τρίτους και δεν κινδυνεύουν από άμεση ρευστοποίηση. Για παράδειγμα, τα κοινοπρακτικά δάνεια που έγιναν προς τράπεζες ή για εξοπλισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και όσα χρησιμοποιούνται ως ενέχυρα στην ΕΚΤ. Στην πραγματικότητα, απ΄ όλο το ελληνικό δημόσιο χρέος περίπου μόνο το μισό είναι εκτεθειμένο στον κίνδυνο μαζικής ρευστοποίησης, αλλά και αυτό σε μεγάλο βαθμό το καλύπτει ο μηχανισμός διάσωσης της τρόικας.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr

1 σχόλιο:

  1. Και τα τρία κείμενα προέρχονται απο τις δεξαμενές σκέψεις του κυβερνώντος κόμματος. Διαθέτουν πολύ ψηλή αποδοχή και ευφυία. Αποτελούν εν δυνάμει εφεδρείες για την κρίσιμη μάχη που δίδεται με το παφκόσμιο σύστημα.
    Και πρέπει να επιστρατευτεί ότι ποιο σημαντικό διαθέτει η χώρα.
    Να ενεργοποιήσει τους εγκεφάλους της ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης για την συντεταγμένη σωτηρία της Ελλάδας πριν η παρακμή γενικευτεί και σε πολιτισμικό επίπεδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή