Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Μέρκελ:«Να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Άγκυρας, η Τουρκία»

«Οσο η Τουρκία δεν εφαρμόζει το πρωτόκολλο της Άγκυρας, δεν μπορεί να κλείσει κανένα κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και δεν έχει κλείσει κανένα μέχρι τώρα», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.
Τόνισε ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και πρόσθεσε πως όταν εξευρεθεί λύση, η Γερμανία, ως ομοσπονδιακό κράτος, θα μπορούσε να προσφέρει την εμπειρία της στη Κύπρο.
Παρατήρησε όμως ότι αν και συναισθηματικά καταλαβαίνει παρά πολύ καλά τι σημαίνει η διαίρεση της Κύπρου, στην πράξη υπάρχουν πολλά πράγματα,τα οποία είναι διαφορετικά στην Κύπρο από ό,τι ήταν στη Γερμανία. "Γι' αυτό αμφιβάλλω, αν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τη Γερμανική επανένωση ως μοντέλο",επεσήμανε.«Πρέπει σίγουρα να λυθεί το Κυπριακό πρόβλημα και πρέπει να βρεθεί στρατηγικό σχέδιο συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΚΕΠΠΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσο είναι άλυτο το Κυπριακό, τα προβλήματα θα υφίστανται, άρα η επίλυση του κυπριακού δεν ενδιαφέρει μόνο την Κύπρο, αλλά και την Γερμανία , την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη",τόνισε χαρακτηριστικά.

2 σχόλια: