Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011


Η Μπυραρία Του Hofbräuhaus
Το Hofbräuhaus στο Μονάχο είναι πολύ περισσότερα από μια μπυραρία. Η παραγωγή μπύρας που ξεκίνησε εκεί πριν από μερικούς αιώνες γλύτωσε το βασίλειο της Βαυαρίας από τη σίγουρη χρεοκοπία επειδή μέχρι τότε το αγαπημένο γερμανικό ποτό εισάγονταν από την Κάτω Σαξονία αδειάζοντας τα βασιλικά ταμεία.
Η μεγάλη κατανάλωση μπύρας ανάγκασε τον δούκα Γουλιέλμο τον 5ο στα τέλη του 16ου αιώνα να οργανώσει την παραγωγή μπύρας στη Βαυαρία, η οποία ξεκίνησε τελικά το 1607 κοντά στο Hofbräuhaus.
Για τους Βαυαρούς όμως η μπύρα δεν ήταν απλά ένα ποτό που ξεδιψούσε και προκαλούσε ευφορία. «Έχει αποδειχθεί σωτήρια για την πόλη του Μονάχου», λέει ο Στέφαν Χέμπλ υπεύθυνος τύπου του Hofbräuhaus: «Το 1632, στην πολιορκία της πόλης από τους Σουηδούς οι απόγονοι των Βίκινγκς ζήτησαν λύτρα για να μην καταστρέψουν την πόλη. Οι Βαυαροί τους έδωσαν αντ' αυτού 600 εκατόλιτρα μπύρα, η οποία όπως γνωρίζουμε εξευμένισε τους Σουηδούς. Ήδη από τότε η μπύρα ήταν σκληρό νόμισμα».
Το 2007, το Hofbräuhaus συμπλήρωσε 400 χρόνια ζωής, το οποία εκτός από χιλιάδες τουρίστες έχει ξεδιψάσει διασημότητες όπως τη βασίλισσα Ελισάβετ της Αυστρίας (περισσότερο γνωστή ως Σίσι), τον Μότσαρτ, τον Λένιν, τον Χίτλερ, τον Γκορμπατσόφ κ.ά.
πηγή: Deutsche Welle (18 Οκτωβρίου 2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου