Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011


Νόαμ Τσόμσκι «Δεν θυμάμαι άλλον τέτοιο ξεσηκωμό»
Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011 [ 19:24 ]




Ως τον «πιο αξιοσημείωτο περιφερειακό ξεσηκωμό που μπορεί να θυμηθεί» χαρακτήρισε την αιγυπτιακή αντικυβερνητική εξέγερση ο διάσημος Αμερικανός καθηγητής και διανοητής της αριστεράς, Νόαμ Τσόμσκι.
Μιλώντας στο διαδικτυακό κανάλι Democracy Now, ο Τσόμσκι ήταν ιδιαίτερα καυστικός και για τον ρόλο των ΗΠΑ: «Οι ΗΠΑ έχουν παίξει τον πιο σπουδαίο ρόλο εκεί πέρα. Η Αίγυπτος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραλήπτης στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας από τις ΗΠΑ. Προσωπικά ο Ομπάμα υπήρξε μέγας υποστηρικτής του Μουμπάρακ – ενός από τους πλέον κτηνώδεις δικτάτορες της περιοχής». Υπενθύμισε μάλιστα πως το ίδιο έχει κάνει η Αμερική στο παρελθόν με πλήθοις δικτάτορες, «από τον Μάρκος ως τον Ντιβαλιέ και τον Σουχάρτο»... Χαρακτήρισε τις επιθέσεις παρακρατικών στους διαδηλωτές στην πλατεία Ταχριρ «οργανωμένες προβοκάτσιες του καθεστώτος (...) ωστε να αναγκαστεί υποτίθεται ο στρατος να παρέμβει και να ανακτήσει τον έλεγχο».
Τόνισε ωστόσο ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει στο αμεσο μέλλον, αλλά οι συνέπειες του αιγυπτιακου ξεσηκωμού «θα είναι τεράστιες» γιά ολόκληρη την Μέση Ανατολή.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου