Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Ψαλίδι 30% στους μονίμους έως το 2014
Νέα οργανογράμματα με μειωμένες τις θέσεις μονίμων υπαλλήλων.
«E» 4/2
Πονοκέφαλο προκαλεί στην κυβέρνηση η εκτίμηση πως 120.000 βρίσκονται στα πρόθυρα της εξόδου, καθώς θα συνταξιοδοτηθούν από σήμερα μέχρι το 2014. Πρόκειται για μια εξέλιξη που διευκολύνει την κυβέρνηση στην αλλαγή που επιδιώκει στο κράτος, δυναμιτίζει, όμως, το Ασφαλιστικό, σε συνδυασμό με την αύξηση της ανεργίας. Για αυτό τον λόγο οι επιτελείς του Γ. Παπανδρέου έχουν αποφασίσει να συνδέσουν τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης που προωθεί ο Γ. Ραγκούσης με το νέο Ασφαλιστικό που ετοιμάζει η Λ. Κατσέλη.
Συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Γ. Ραγκούση για τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση
Σε ό,τι αφορά στο κράτος, θα προωθηθούν άμεσα νέα οργανογράμματα, με θέσεις μονίμων υπαλλήλων μειωμένες κατά 30%, στο σύνολο.
Στο μέτωπο του Ασφαλιστικού, η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με την ανάγκη να περικόψει εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις, καθώς όπως δείχνουν οι αναλογιστικές μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη τα περισσότερα ταμεία είναι στο κόκκινο.
Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εσωτερικών συμφωνήθηκε ότι άλλες υπηρεσίες θα ενισχυθούν με προσωπικό, άλλες θα μείνουν με τους απαραίτητους και άλλες θα καταργηθούν. Η λογική είναι να μειωθεί η ομάδα εργαζομένων που καλύπτονται από το προνόμιο της μονιμότητας. Είναι επιταγή της τρόικας, επιβάλλεται, όμως, και από τη διαδικασία αποκέντρωσης που ξεκίνησε με τον «Καλλικράτη» και την κυβερνητική δέσμευση για επιτελικό κράτος. Η μείωση του προσωπικού θα γίνει εφικτή μέσω της μηχανογράφησης και της επέκτασης των προγραμμάτων ηλεκτρονικής διοίκησης, που θα λειτουργούν με ευθύνη των αναδόχων. Το Δημόσιο θα διατηρήσει τα προνόμια του ελέγχου και της υπογραφής, καθώς η δημόσια εξουσία δεν είναι δυνατό να εκχωρηθεί. Σε ενίσχυση αυτού του στόχου, η μείωση των οργανικών θέσεων θα συνοδευτεί από τέσσερις μείζονες αλλαγές:
Ολες οι υποθέσεις των πολιτών θα διεκπεραιώνονται μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών παντού.

Σε κάθε υπηρεσία θα υπάρχει γραφείο υποδοχής, το οποίο θα παραλαμβάνει το αίτημα από τον πολίτη και θα το επιστρέφει στα χέρια του.
Η ίδια διαδικασία θα γίνεται και ηλεκτρονικά για όσους δεχθούν την ηλεκτρονική υπογραφή.
Διπλογραφικό σύστημα παντού. Στόχος είναι κάθε πληρωμή να φαίνεται και στον προϋπολογισμό του οργανισμού και στο κεντρικό ταμείο του κράτους. Αυτόματα, χωρίς να μεσολαβεί κανένα χέρι.
Προϋπολογισμοί που συνδέουν χρηματοδότηση και υπηρεσίες προς τους πολίτες. Οι υπηρεσίες θα θέτουν στόχους και με βάση αυτούς θα διεκδικούν προσωπικό και πόρους.

1 σχόλιο:

  1. Για να αλλάξουν τα πράγματα ....θα έχει τρέξει πολύ αίμα στους δρόμους.
    Για να αλλάξει το δημόσιο θα πρέπει να γίνει η κύρια και αποκλειστική απασχόληση των υπαλλήλων του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή