Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Πάλι για την ΑΟΖ:
Το Ελληνικό Κατάρ βρίσκεται στην Κρήτη και το Ιόνιο…
Bροχή από μελέτες και επιστημονικές έρευνες αναδεικνύουν ότι πολλές περιοχές της χώρας είναι πολύ πιθανό να κρύβουν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η επικείμενη θεσμοθέτηση Εθνικού Φορέα Διαχείρισης Υδρογονανθράκων κορυφώνει το ενδιαφέρον διεθνών εταιρειών που έχει εκδηλωθεί τα τελευταία χρόνια.
Οπως φαίνεται, τα στοιχεία παλαιότερων μελετών βγαίνουν ξανά από το συρτάρι, καθώς η τεχνολογική πρόοδος, οι τιμές των καυσίμων, ο περιορισμός των διεθνών αποθεμάτων καθιστούν πλέον εκμεταλλεύσιμα τα υποθαλάσσια κοιτάσματα, που ήταν γνωστά αλλά αναξιοποίητα μέχρι σήμερα.
«Αν αξιοποιηθούν οι περιοχές νότια της Κρήτης, τα ευρήματα στη Δυτική Ελλάδα, το Καστελόριζο και η λεκάνη «Ηρόδοτος», που εκτείνεται μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, τότε καλύπτεται η ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης για 50 χρόνια», λέει ο κ. Αβραάμ Ζεληλίδης, καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, που με επίγειες έρευνες εντόπισε φυσικό αέριο στην κοιλάδα Μεσαράς και σε υποθαλάσσια λεκάνη έως τη Γαύδο.
Πέντε λεκάνες
«Νότια της Κρήτης απλώνονται πέντε λεκάνες υδρογονανθράκων με πολύ μεγάλη δυναμική. Τα στοιχεία και η μελέτη δείχνουν ότι πρόκειται για μεγάλες λεκάνες με πολύ μεγάλο πάχος και ανάλογη δυναμική, ενώ όλες βρίσκονται εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης».
Μια περιοχή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ένα τεράστιο υποθαλάσσιο βουνό που διαπερνά την Ανατολική Μεσόγειο.
«Στο βουνό αυτό σχηματίζονται ηφαίστεια λάσπης που δημιουργούν τη διαφυγή μεθανίου, όπως είναι ο Προμηθέας και το πεδίο των Ολύμπων που βρίσκεται δυτικά των Κυθήρων, ενώ σημεία διαφυγής υπάρχουν και νότια από τα πέντε πεδία της Κρήτης», εξηγεί ο καθηγητής κ. Ζεληλίδης και σημειώνει ότι «εκτός από το μεθάνιο υπάρχουν και τεκτονικές δομές που θεωρούνται ιδανικές για συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου».

1 σχόλιο: