Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011

Δασικοί χάρτες που θα αποκαλύψουν παρανομίες και καταπατήσεις.

Από τον Μαραθώνα και την Παλιά και τη Νέα Πεντέλη θα ξεκινήσει, πιθανότατα στις 28 Μαρτίου, η ανάρτηση των πρώτων δασικών χαρτών της χώρας. Πρόκειται για το πιλοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος, που πέρασε από πολλές αναβολές και καθυστερήσεις.
Αν πετύχει, θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες σε 330 προ-καλλικρατικούς δήμους που έχουν εκπονηθεί στο πλαίσιο του Κτηματολογίου.
Οι δασικοί χάρτες θα αποκαλύψουν παρανομίες, κυρίως καταπατήσεις δασών και καμένων δασικών εκτάσεων. Ανοιχτό παραμένει το θέμα των αυθαιρέτων ή και των κτηρίων που έχουν κατασκευαστεί με νόμιμη άδεια μέσα σε δάση. Από το υπουργείο διευκρινίζεται ότι το πρώτο βήμα είναι η καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης. Με βάση την εικόνα που θα προκύψει, όπου διαπιστώνονται μη αναστρέψιμες καταστάσεις θα αναζητηθούν ειδικές λύσεις στο πλαίσιο του Συντάγματος. Μια σκέψη που διαμορφώνεται είναι το «ισοζύγιο δάσους», που προβλέπει την αναδάσωση καμένων εκτάσεων ή και τη δημιουργία νέων δασών σε δημόσια γη με έσοδα από τα πρόστιμα αυθαιρέτων που θα επιβληθούν.

Οι χάρτες εκπονήθηκαν από ιδιώτες μελετητές με ευθύνη της εταιρείας του Κτηματολογίου και στη συνέχεια παραδόθηκαν στα αρμόδια δασαρχεία, που χάραξαν τις πράσινες γραμμές, οι οποίες οριοθετούν τα δάση και τις δασικές εκτάσεις από τις υπόλοιπες κατηγορίες γης.
Ο χαρακτηρισμός έγινε με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1937 για την Αττική και του 1945 για την υπόλοιπη χώρα, ενώ σε περιπτώσεις που υπάρχουν ασάφειες χρησιμοποιούνται και νεότερες λήψεις. Δασική θεωρείται μια έκταση αν έχει δασοκάλυψη τουλάχιστον 15%, όπως προβλέπει το άρθρο 3 του νόμου 998/1979.
Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες έχουν περιθώριο να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους εντός 45 ημερών από την τελευταία καταχώριση στον Τύπο με την οποία γνωστοποιείται η ανάρτηση του δασικού χάρτη. Το περιθώριο αυξάνεται στις 65 ημέρες για ιδιοκτήτες που κατοικούν στο εξωτερικό. Μαζί με την αίτηση πληρώνουν και παράβολο, που καθορίζεται με υπουργική απόφαση, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Το ύψος του ξεκινά από 50 ευρώ και αυξάνεται ώς τα 4.000 ευρώ, ανάλογα με την επιφάνεια του ακινήτου για το οποίο υποβάλλονται οι αντιρρήσεις. Η επιτροπή εκδίκασης είναι υποχρεωμένη να εξετάσει τις αντιρρήσεις μέσα σε δύο μήνες και στη συνέχεια γίνεται η οριστική ανάρτηση των δασικών χαρτών.
Οσοι έχουν αντιρρήσεις για τη διαδικασία γνωμοδότησης της επιτροπής για την ιδιοκτησία τους διατηρούν το δικαίωμα να προσφύγουν στο διοικητικό δικαστήριο.

1 σχόλιο:

  1. Τεράστιο και ιστορικό βήμα για την χώρα.
    Επιτέλους.
    Τεράστια και η ευθύνη και κατά συνέπεια η απόσταση απο το γίγνεσθαι προκειμένου οι πράσινες γραμμές να είναι οι αντικειμενικώς σωστές.
    Είναι τέστ δημοκρατίας και θα φανεί ποιος την αντέχει στα δύσκολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή