Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2011

Reuters: Πίεση στην Ε.Ε. για «χαλάρωση» των όρων αποπληρωμής δανείων
Η υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον οίκο Moody’ s αυξάνει την πίεση στην ΕΕ να χαλαρώσει τους όρους αποπληρωμής των δανείων της, σύμφωνα με το Ρόιτερ.
Η απόφαση του οίκου αξιολόγησης Moody's να υποβαθμίσει κατά τρεις βαθμίδες το αξιόχρεο της Ελλάδας, αυξάνει την πίεση στους Ευρωπαίους ηγέτες να χαλαρώσουν τους όρους αποπληρωμής των δανείων της, σημειώνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Ρόιτερ. Το δημοσίευμα προσθέτει, ότι η πίεση ασκείται την ώρα που η Γερμανία και οι «σύμμαχοί» της φαίνεται να μη στηρίζουν ριζοσπαστικά μέτρα για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας μέσω της αγοράς ή επαναγοράς ομολόγων. Προσθέτει, ακόμη, ότι την ανακοίνωση της Moody's ακολούθησε η αύξηση των spread των ομολόγων της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.
Άλλο δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg αναφέρει δήλωση της αναλύτριας του οίκου Moody's για την Ελλάδας κυρίας Σάρα Κάρλσον, ότι το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών συνόδων κορυφής το Μάρτιο δεν θα επηρεάσει σημαντικά τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας.

«Εξετάσαμε μια σειρά πιθανών αποτελεσμάτων, αλλά η ανησυχία μας είναι πράγματι πολύ περισσότερο μακροπρόθεσμη» είπε η κυρία Κάρλσον στο πρακτορείο, προσθέτοντας ότι «οποιεσδήποτε αποφάσεις ληφθούν στο τέλος του μήνα, δεν θα αλλάξουν τη μακροπρόθεσμη προοπτική μας». Η αναλύτρια είπε ότι η βασική θέση του οίκου είναι ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της. «Η κεντρική μας άποψη είναι ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους της και δεν θα χρειασθεί να επιβάλει ζημιές στους κατόχους των δανείων, αλλά υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι σε σχέση με αυτό το αποτέλεσμα», είπε.
Το δημοσίευμα του Ρόιτερ αναφέρεται και στις πρόσφατες δηλώσεις του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Όλι Ρεν, με τις οποίες τόνισε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να προσφέρουν στην Ελλάδα και την Ιρλανδία χαλαρότερους όρους για τα δάνειά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου