Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Νταβούτογλου: Από το Σουέζ έως τον Ινδικό τα τουρκικά συμφέροντα
Ως χωροφύλακας της ανατολικής Μεσογείου εξακολουθεί να εμφανίζεται η Τουρκία, ανεβάζοντας την ένταση στην περιοχή.

Μία ημέρα πριν από την έναρξη των ερευνών για φυσικό αέριο ανοικτά της Κύπρου (αρχίζουν αύριο) ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, δηλώνει ότι η χώρα τους δεν θα επιτρέψει τις μονομερείς επεμβάσεις σε θαλάσσιες περιοχές πέραν των χωρικών υδάτων.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου του CNN Turk ανέφερε ότι "όλοι πρέπει να ξέρουν ότι η ανατολική Μεσόγειος δεν είναι χώρος όπου μπορεί να στριμωχθεί η Τουρκία".

Είπε, επίσης, ότι "ως κράτος με τις μεγαλύτερες ακτές, δεν θα επιτρέψουμε τη στάση ορισμένων χωρών να θεωρούν ότι στα διεθνή ύδατα ισχύει ο δικός τους λόγος" και πρόσθεσε ότι τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας σχετίζονται με μία περιοχή από τη διώρυγα του Σουέζ μέχρι τον Ινδικό ωκεανό. Ανέφερε ακόμη ότι κάθε κίνηση που θα περιορίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, είναι πλήγμα και εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, συμπληρώνοντας ότι ο καθένας πρέπει να έχει υπ΄ όψιν του τα χωρικά του ύδατα. "Δεν μπορούν να κάνουν μονομερείς επεμβάσεις σε χώρους, πέραν των χωρικών υδάτων", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Είναι φανερό ποιος είναι ο ιθύνων νους πίσω από το στρατήγημα του νεο-οθωμανισμού. Αυτός ο κύριος "Στρατηγικό βάθος" έχει φέρει την Τουρκία στα πρόθυρα εθνικού αμοραλισμού.
Ινσαλλάχ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου