Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011

Τετάρτη λήγουν τα CDS και αύριο το κουπόνι 769 εκατ. ευρώ για πολυετή ομόλογα
19 Σεπ 2011

Τυχαίος ο θόρυβος για... χρεοκοπία; Δεν νομίζω.
Στις 6.588 μονάδες το spread της διετίας!
Αν σκεφθεί κανείς ότι την Τετάρτη, 21/9 λήγουν τα CDS του Σεπτεμβρίου και αύριο Τρίτη, 20/9 πρέπει να πληρωθεί το κουπόνι για τα ομόλογα λήξεως 2037 και 2047, τότε ο θόρυβος ως προς το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας έχει την εξήγησή του. Την άποψη αυτή υποστηρίζουν τραπεζικοί κύκλοι μιλώντας στο “R”, σημειώνοντας ότι αύριο Τρίτη, θα πρέπει να πληρωθεί το κουπόνι αναφορικά με τα ομόλογα που λήγουν το 2037 και 2047 αξίας 769 εκατ. ευρώ. Για το σκοπό αυτό, το Ελληνικό Δημόσιο έχει προγραμματίσει για αύριο δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας ύψους 1,25 δισ. ευρώ.
Στο όλο εγχείρημα όμως, υπάρχει βαθμός δυσκολίας, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, αφού η Τράπεζα της Ελλάδος έβαλε φρένο στη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών κατά τη διαδικασία της δημοπρασίας εντόκων. Σε επιστολή της Τ.τ.Ε. Προς τα πιστωτικά ιδρύματα, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι, "δεν επιτρέπεται στις ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν έντοκα γραμμάτια κατά τη διάρκεια των τακτικών δημοπρασιών που πραγματοποιεί το ελληνικό δημόσιο, χρησιμοποιώντας τη ρευστότητα που αντλούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα".
Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι δεν είναι τυχαία η επίθεση που σημειώνεται εις βάρος της χώρας μας. Αποκορύφωμα ήταν το εξώφυλλο του περιοδικού Focus, που εμφανίζει τον
Παρθενώνα μισοβυθισμένο και ένα χαρτονόμισμα ευρώ, στο κεφάλι ενός αγάλματος!
Σημειωτέον, ότι και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλος, έχει χαρακτηρίσει την τρέχουσα εβδομάδα ως πολύ κρίσιμη για τις οικονομικές υποθέσεις της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου