Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2011

Ο Σοσιαλδημοκράτης Χέλμουτ Σμίτ είπε:
«Να τους πάρει ο διάολος, αν δεν σώσουν την Ελλάδα»
Το πολιτικό τίμημα μιας ελληνικής χρεοκοπίας θα ήταν τεράστιο, εκτιμά ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Σμιτ, ο οποίος τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της διάσωσης της Ελλάδας από την ΕΕ.


Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός πολιτικός δεν θεωρεί καταστροφή μια προσωρινή αδυναμία πληρωμών, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν, βέβαια, «μεγάλη συμφορά, αλλά όχι συμφορά που θα απειλούσε την ύπαρξή τους», σύμφωνα με δηλώσεις του στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Zeit» που μεταφέρει «Το Βήμα».
Κι αυτό ισχύει «τόσο για τις οικονομικές όσο και για τις πολιτικές συνέπειες μιας τέτοιας χρεοκοπίας».
Όμως, σε περίπτωση χρεοκοπίας, η εμπιστοσύνη στην « ΕΕ των 27» «θα μειωνόταν περισσότερο».
«Το πολιτικό τίμημα θα ήταν πολύ μεγάλο. Για τον λόγο αυτό οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα», είπε ο κ. Σμιτ, ζητώντας να γίνουν επιχειρηματικές επενδύσεις στην Ελλάδα.
Συγκρίνοντας την κατάσταση της Ελλάδας με την κατάσταση της Γερμανίας μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι ΗΠΑ και η Γαλλία παρείχαν οικονομική βοήθεια, ο Χέλμουτ Σμιτ δήλωσε: «Σε σχέση με την τότε κατάσταση της Γερμανίας και την προθυμία παροχής βοήθειας από τα κράτη, που λίγα χρόνια πριν ήταν εχθροί μας, το παρόν ελληνικό πρόβλημα είναι μικρότερο – και να πάρει ο διάολος τους Ευρωπαίους αρχηγούς κρατών, αν δεν καταφέρουν να σώσουν την Ελλάδα!»
Αναφερόμενος δε στον φόβο πολλών Γερμανών για τις καταθέσεις τους, ο πρώην καγκελάριος επέρριψε μεγάλο μέρος της ευθύνης στους πηχυαίους τίτλους του γερμανικού Τύπου που τρομάζουν τον κόσμο.
«Αν υπάρχουν Γερμανοί που φοβούνται, τότε κάτι τους έχει φοβίσει. Για παράδειγμα, οι πηχυαίοι τίτλοι του Spiegel ή της Bild Zeitung», δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου