Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015



Τι είναι τελικά το Δημόσιο συμφέρον…
Απάντηση σε επιστολή έγκριτου Δικηγόρου Αθηνών.
Κύριε Διευθυντή

Θέλω, πρέπει να δώσω μια απάντηση εξήγηση αλλά και ενημέρωση, την δική μου απάντηση, στους πανηγυρικούς του κ συνηγόρου υπεράσπισης της  Ευφ. Σκουλάκη.

Στο φύλλο της 4ης τρέχοντος των Ν.Ο ο κ Αναγνωστάκης γνωστοποιεί στο αναγνωστικό κοινό ότι κηρύχτηκε αθώα η κ Σκουλάκη, και χαίρομαι προσωπικά για τούτο, ότι δηλαδή καταφάνηκε πως  στην αδικοπραξία που έκαμε, ΔΕΝ είχε δόλο. Συγκεκριμένα ,στην ενέργεια της να μεταγράψει, μέρος, του Ακρωτηρίου Γραμπούσας, στο υποθηκοφυλακείο Κισάμου δεν υπήρξε προσπορισμός οφέλους και ιδιοτέλεια.

Για να κηρυχτεί κάποιος σε υποδικία  περί το Δημόσιο και να παραπεμφθεί σε δίκη, σημαίνει ότι: Έγινε μια παράνομη πράξη απιστίας και εξεταστέο είναι το κίνητρο. Κατά το Δικαστήριο, άρα κατά τεκμήριο, ΔΕΝ υπήρξε δόλος, άρα αθώα ως προς την πρόθεση, υπό το βάρος συστάσεων.

Αυτό που (πρέπει να) ενδιαφέρει τους Δημότες της Κισάμου είναι ότι, η πράξη της μεταγραφής έχει μπλοκαριστεί δια του Εισαγγελέα, έχει αναστραφεί και δεν παράγει εμπράγματα δικαιώματα.

      Κύριε Δντή, ο ρόλος ενός δημόσιου λειτουργού που έχει ταχθεί με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του Δημοσίου, του έρμου και απρόσωπου και «δεινοπαθούντος και δεινοεπιφέροντος» Δημόσιου, είναι δύσκολος και κοπιώδης  ενσυνείδητα συγκρουσιακός με τα κατά τόπους λαϊκά και θεραπευόμενα από το λαϊκισμό, πελατειακά  συμφέροντα.

Αποστολή αυτών των λειτουργών και των Δασικών άρα , είναι η άοκνη προσπάθεια προστασίας και κατοχύρωσης των συμφερόντων του Δημοσίου, όπως αυτά ορίζονται στο Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας, από ΚΑΘΕ επιβουλή (αν μπορεί να θεωρηθεί ως επιβουλή η μετάπτωση από Δημόσια σε Δημοτική ιδιοκτησία).

Και πλαίσιο διεκδίκησης της έκτασης υπήρχε και υπάρχει. Δεν είναι όμως αυτή η συγκεκριμένη «πειρατική» ενέργεια εντός πλαισίου, δεν είναι αποδεκτή και γι αυτό αναστράφηκε.

        Ήδη από το 2002, σε ένα νυχτερινό Δημοτικό Συμβούλιο είχε υποδειχτεί  από εμένα ποιος είναι ο δρόμος της νόμιμης και μόνιμης κατοχύρωσης της έκτασης από τον Δήμο αλλά και όποιους ιδιώτες έχουν, ως νομίζουν, όσο έχουν αν έχουν.

Και πέρασαν Δημοτικοί άρχοντες πολλοί, παρόντες σ’ εκείνη την συνεδρίαση και καμία σώφρονα πράξη έκαμαν επ’ αυτού. Μα έχουν περάσει 13 χρόνια. Όλα θα είχαν λήξει αν γνώμονας ήταν η λήξη του θέματος. Όμως, αντί αυτού με ένα ξερό τοπογραφικό που μάλιστα είναι μη άρτιο, μετέγραψαν την έκταση στο Υποθηκοφυλακείο Κισάμου. Και έμεινε να απορεί ένας εκ των τ. Δημάρχων: «Τόσο εύκολο ήταν ρε παιδί μου τελικά».

        Τον ίδιο περίπου χρόνο, στο ίδιο υποθηκοφυλακείο μεταγράφηκαν ακόμη δυο τουλάχιστον εκτάσεις. Εις βάρος της μεταγραφής που είχε κάνει ο Δήμος μας!!!!! Τουλάχιστον δυο, διότι είναι διερευνητέο αν έχουν γίνει και άλλες και σιγά την δυσκολία εξ’ άλλου τίνος είναι; Του Δημοσίου. Δηλαδή έρμο και έρμαιο.

        Φταίει και το Δημόσιο το πελατειακά δομημένο. Αν ο ιδιώτης είχε πωλήσει, συμβόλαιο μεταγραμμένο  έχει (για την ακρίβεια πλέον ΔΕΝ έχει) …άντε να αναστρέφεις δικαιοπραξίες νομιμοφανείς. Στον τόπο αυτό ποιος συμβολαιοποιεί τι, πότε,  πως, με τι είδους παραστατικά και τίτλους, κύριος οίδε. Και αλλάζουν περιουσίες χέρια, ερήμην των ιδιοκτητών  αγροτικές, δασικές αλλά και αστικές ακόμη.

       Μια χώρα μειράκιο, ενός  πολιτικού φορμαλιστικού συστήματος, άνανδρου και ατελέσφορου δεν έχει ακόμη, μόνη αυτή στην Ευρώπη πλέον, ούτε Δασολόγιο άρα ούτε και Κτηματολόγιο μπορεί να έχει, αφού το ένα είναι προϋπόθεση του δεύτερου.

Τα επίχειρα επί μιας τέτοιας χώρας τα ακούμε τα βιώνουμε αλλά και θα τα κληρονομήσουμε και δε φταίει καμία τρόικα κανένα κουαρτέτο κανείς τοκογλύφος κανένας Γερμανός.

 Αυτά όμως ως προς το κράτος που οι φύλακες του φυλούν Θερμοπύλες ήδη υπερκερασμένες,

       Το πρόβλημα των εκτάσεων του Α.Γραμπούσας για τον Δήμο Κισάμου, ΔΕΝ έχει λυθεί (ούτε) ιδιοκτησιακά (ούτε φοβούμαι και διαχειριστικά.).

Το Δημόσιο βάσει μη ολοκληρωμένων ενεργειών παραλαβής των «βοσκών και βοσκήσιμων εκτάσεων» έχει πλήρη δικαιώματα ιδιοκτησίας. Τουλάχιστον όπως το ίδιο τα εννοεί και όπως οι λειτουργοί και τα στελέχη του είναι υποχρεωμένα να υπερασπίζονται.

Και έτσι όμως να μείνουν τα πράγματα, ούτε για το Δήμο ούτε για τους Δημότες αλλάζει τίποτα.

Η έκταση είναι Natura.Πρέπει να  εκπονηθεί ΕΠΜ να καταρτισθεί Προεδρικό Διάταγμα που θα διέπει τις χρήσεις και την φέρουσα ικανότητα του τοπίου (δείκτης αειφορικής διαχείρισης που για παράδειγμα η ΕΠΜ του Ελαφονησίου «κιότεψε» να μετρήσει) και θα οριστεί Φορέας Διαχείρισης με την συμμετοχή όλων των εχόντων άποψη και μεράκι δουλειάς για το κοινωνικό σύνολο.

 Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι το πρωτεύον. Αυτό φάνηκε εξάλλου όταν η τεράστια επένδυση των περίπου 700.000€ της Δασικής Υπηρεσίας, με τιμές 2003, δεν εμπόδισε την παραχώρηση για λειτουργία των υποδομών και των εγκαταστάσεων στο οικείο Δήμο. Ίσα- ίσα και μικροέσοδο προσπορίζεται που θα μπορούσε να είναι τεράστιο υπό άλλες συνθήκες αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα.

       Αν ο Δήμος Κισάμου έχει άλλη στρατηγική ας την αναδείξει. Τον καλώ ενώπιον των Δημοτών του, για πολλοστή  αλλά και τελευταία φορά προ της φαιδρότητας, να:

*Εγείρει αγωγή κυριότητας για την συνολική έκταση, μη αφαιρώντας κανένα τετραγωνικό μέτρο γης υπέρ κανενός, διαδικασία που θα κρατήσει σχετικά λίγο, αν υπάρξει επιμέλεια.

*Υπερασπίζεται έργω, την έστω φερόμενη ιδιοκτησία του ώστε, να αποδεικνύει ότι δεν λειτουργεί ως αυτοδιοικητικός  φορέας  πελατειακής κοπής αλλά, ως καλός νομέας  εκτάσεων που ο προορισμός τους είναι και οι επόμενες γενιές Κισαμιτών να απολαύσουν και καρπωθούν.

* Θεωρήσει επιτέλους ότι δεν κηδεμονεύεται από τους κρατικούς φορείς, αλλά ότι η έξυπνη διαχείριση του πηγάζει –όχι από κάθε καρυδιάς συμβούλους - από την νόμω κρατούσα Υπηρεσία.

*Προχωρήσει σε ΕΠΜ και εν τω μεταξύ να εφαρμόζει και να επιβάλλει την εφαρμογή του εγκεκριμένου Κανονισμού Λειτουργίας, υπό τον οποίο παραχωρήθηκε και λειτουργεί η περιοχή.

      Και τέλος δυο κουβέντες για φερόμενους  ιδιοκτήτες τεμαχίων του Ακρωτηρίου και των νησίδων Γραμπούσας: «Δικάστε» τα όποια δικαιώματα έχετε, χωρίς δικαστική απόφαση σε λίγο, ούτε μεταβίβαση δεν θα μπορείτε να κάνετε.

     Όσο για την Δασική Υπηρεσία και τις υπόλοιπες Υπηρεσίες που εμπλέκονται, καλούνται από μένα τον φορολογούμενο πολίτη, να κάνουν τη δουλειά τους όπως ξέρουν και όπως εντέλλονται.    

     Κύριε Δντή, η επιστολή αυτή δεν συντάσσεται υπό την ιδιότητα μου αλλά ως Δημότη Κισάμου.

Αν η Δνση Δασών, σε χρόνο δόκιμο κατ’ αυτήν, επικοινωνήσει με τους Δημότες είναι δικό της θέμα.

Αλλά, ξαναγυρνώντας στην κορυφή του κειμένου….

… Τι είναι τελικά το Δημόσιο συμφέρον; Ένα άδειο πουκάμισο, που όλοι στα λόγια το υποστηρίζουν και όλοι το ορέγονται; Όλοι τείνουν το δάκτυλο αλλά το ίδιο δάκτυλο είναι έτοιμο για ιδιοτέλεια;

     Μα επειδή όλοι οι κανόνες έχουν εξαιρέσεις, ξέρω πολλούς που υποστηρίζουν τις παραπάνω απόψεις αλλά δεν ηγούνται. Και το ότι, πάντως, είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν σε δράσεις ..είναι ένα μεγάλο κάτι.   


Ευχαριστώ

Γιάννης Φωτάκης

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου