Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010

Η Ελλάδα που θέλουμε...
Η εικόνα που αρέσει σε μένα είναι αυτή μιας «τίγρης» του νότου. Όπως συνέβη π.χ. στις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60.

Με εξαγωγές βιολογικών και γεωργικών προϊόντων πολλών δισ. το χρόνο. Η ανεργία του 2010-11 είχε σαν συνέπεια πολλοί νέοι να εγκαταλείψουν το δημόσιο και να ασχοληθούν με τη γεωργία.
Τα ελληνικά βότανα χάρη σε δυο εταιρείες που έκαναν την αρχή έχουν κατακλύσει τις διεθνείς αγορές σε μορφή καλλυντικών και ήπιων σκευασμάτων υγείας και ευχαρίστησης. Δεκάδες εταιρείες θα απασχολούνται πλέον στον κλάδο.

Με σημαντικές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας αφού οι επενδύσεις της τελευταίας δεκαετίας έχουν αυξήσει την ισχύ της ηλεκτροπαραγωγής σε 30.000 MW, με την εγχώρια κατανάλωση να βρίσκεται κάτω από τα 15.000 MW έναντι 9.000 MW που ήταν το 2010. Το αιολικό και ηλιακό δυναμικό της χώρας συμβάλλει σημαντικά σε αυτό.
Η επένδυση αποθήκευσης και διανομής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Νέα Καβάλα έχει ενισχύσει τον ενεργειακό στρατηγικό χαρακτήρα της χώρας.

Ο Αι-Στράτης στο μέσον του Αιγαίου έχει καταστεί κάτι μεταξύ City του Λονδίνου και Μονακό, αφού από τότε που έγινε ζώνη ελεύθερου εμπορίου, εκατοντάδες ναυτιλιακές εταιρείες έχουν μεταφέρει εκεί την έδρα τους και όλες οι τράπεζες έχουν ανοίξει εκεί καταστήματα ή έχουν μεταφέρει την έδρα τους των φορολογικών κινήτρων αλλά και της τηλεπικοινωνιακής και συγκοινωνιακής υποδομής.

Η Θεσσαλονίκη μοιάζει με την παλιά πολυεθνική πόλη με μόνη διαφορά τους ουρανοξύστες που έχουν χτιστεί. Έχει πλέον μεγαλύτερο πληθυσμό από την Αθήνα και αποτελεί αυτό που πάντα ήταν το λιμάνι των Βαλκανίων και της μισής Αν. Ευρώπης.

Το Θριάσιο θυμίζει Ρηνανία την εποχή του ΄70 αφού μετά τον εμπορευματικό σταθμό που πήραν οι Κινέζοι, πολλές εταιρείες δημιούργησαν εκεί σταθμούς συναρμολόγησης για τις εξαγωγές τους στην Ευρώπη. Έτσι λύθηκε και το πρόβλημα των φτωχών λαθρομεταναστών που είχε πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στους δρόμους της Αθήνας.
Μοντέρνοι παραθαλάσσιοι οικισμοί από τη Χαλκιδική μέχρι τη Γαύδο φιλοξενούν περί τα δυο εκατομμύρια συνταξιούχους από τη βόρεια Ευρώπη. Η αγορά του ενός εκατ. τέτοιων οικημάτων εισέρρευσε στη χώρα περί τα 150 δισ. ευρώ. Ενώ η 12μηνη παρουσία του ενισχύει την ελληνική οικονομία με 15 δισ. το χρόνο που είναι οι συντάξεις που ξοδεύονται στην Ελλάδα.
Στοχευμένες κινήσεις στον τουρισμό έχουν αυξήσει τους ετήσιους επισκέπτες από 15 εκατ. σε 30 εκατ. Η τουριστική σαιζόν έχει επεκταθεί πέραν του καλοκαιρινού διμήνου αιχμής...
Τα ελληνικά πανεπιστήμια κρατικά και μη κρατικά από ουραγοί του ΟΟΣΑ, όχι μόνο δεν παράγουν άνεργους πτυχιούχους, αλλά προσελκύουν χιλιάδες φοιτητές από την ευρύτερη περιοχή, συνεισφέροντας παντοιοτρόπως στην αναγέννηση της χώρας.
Τα παραπάνω έγιναν χάρη στο σχέδιο που χάραξε ένα Συμβούλιο Εθνικής Σωτηρίας μετά τη χρεοκοπία του 2010. Ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες και πρώην πολιτικοί, έλληνες και φιλέλληνες συγκρότησαν ένα συμβούλιο που χάραξε κοινή συναινέσει της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων του τόπου ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση. Στην ουσία αντικατέστησαν την τρόικα και το μνημόνιο που έσωσε τη χώρα από κατάρρευση το 2010.
Οι κυβερνήσεις που ακολούθησαν όπως και με την τρόικα ακολούθησαν σε γενικές γραμμές αυτή την πολιτική.
Γιατί να μην μπορούμε να κάνουμε τα περισσότερα από τα παραπάνω. Για πόσο μερικές συντεχνίες θα κρατάνε τον τόπο στην μετά την τουρκοκρατία εποχή των κοτζαμπάσηδων;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου