Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Εκρυβαν τα χρέη ΔΕΚΟ - Οργανισμών
H Eurostat ανακάλυψε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε εντάξει στο δημόσιο χρέος τις οφειλές δισ. ευρώ των ζημιογόνων ΔΕΚΟ
«E» 7/10

Σε μία από τις τελευταίες συσκέψεις «κεκλεισμένων των θυρών» στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Γιώργος Παπανδρέου, παρότι ψύχραιμος και προσεκτικός, ανακοίνωσε στους έμπιστους συνεργάτες του ότι εφεξής η σύγκρουση με τον Αντώνη Σαμαρά θα είναι σφοδρή.
Είχε προηγηθεί πλήρης ενημέρωση -σύμφωνα με πληροφορίες- από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για την αποκάλυψη νέων «γαλάζιων σκελετών» από τη διακυβέρνηση Καραμανλή σχετικά με το έλλειμμα και το χρέος. Ο πρωθυπουργός δεν άφησε περιθώρια για «παρανόηση» των αποφάσεών του, παρότι θεωρεί βασική προϋπόθεση για την ανάκτηση της αξιοπιστίας διεθνώς, την εμβάθυνση του κλίματος συναίνεσης στο εσωτερικό.
Η φράση «Σαμαράς ίσον Καραμανλής», που πρωτοείπε δημοσίως ο υπουργός Οικονομικών μόλις προχθές, είχε ουσιαστικά διατυπωθεί στην εν λόγω σύσκεψη, όπου κρίθηκε αυτονόητη η επίθεση στη ΝΔ για την απόκρυψη σημαντικών οικονομικών στοιχείων και το «μαγείρεμά» τους, καθώς και για την πολιτική κάλυψη των «αλχημειών» από τη σημερινή ηγεσία της Ρηγίλλης.
Τι ήταν αυτό που ανακάλυψαν κυβέρνηση και Eurostat; Εγκυρότατες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Eurostat που ετοιμάζεται να ανακοινώσει οριστικοποιημένα τα στοιχεία του 2009 για το έλλειμμα και το χρέος ...συνειδητοποίησε διά της έρευνας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε «κρύψει» -δεν είχε εντάξει στο χρέος- τα χρέη ζημιογόνων ΔΕΚΟ και Οργανισμών με μεγάλα ελλείμματα! Οι «γαλάζιοι σκελετοί» έκρυβαν τα χρέη των ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, «Αττικό Μετρό», ΟΕΛΓΑ, ΕΛΕΓΕΠ, ΟΠΕΚΕΠΕ και άλλων ζημιογόνων ΔΕΚΟ. Η διαφορά είναι τεράστια, αρκεί κάποιος να συνυπολογίσει ότι π.χ. τα χρέη του ΟΕΛΓΑ φτάνουν περίπου τα 4 δισ., όπως και άλλων Οργανισμών.
ΣυναγερμόςΣτο οικονομικό επιτελείο είχε ήδη σημάνει συναγερμός για την αποσαφήνιση των επιπτώσεων από τους... γαλάζιους σκελετούς στον προϋπολογισμό του 2010, αλλά και των επόμενων ετών.
Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου ήταν προετοιμασμένη για νέους αιφνιδιασμούς, αφού η Eurostat από τον Απρίλιο με την τότε έκθεσή της, είχε προειδοποιήσει ότι μπορεί να υπάρξει αύξηση του ελλείμματος (θα το οριστικοποιήσει στις 22 Οκτωβρίου) από το 13,6% του ΑΕΠ που επισήμως δινόταν εκείνες τις μέρες.
Τώρα τα «μαντάτα» και από το οικονομικό επιτελείο παραπέμπουν στο «ανάγλυφο» του ελλείμματος - ότι μπορεί να ξεπεράσει (έστω και οριακά) το 15% του ΑΕΠ για το 2009. Αυτό σημαίνει μεταξύ άλλων ότι ενδέχεται να αυξηθεί έως και κατά 4 δισ. ευρώ το 2009.
Το κρίσιμο ερώτημα για το οικονομικό επιτελείο αφορά την απάντηση για το «βάρος» που θα μεταφερθεί στο 2010, αυξάνοντας ισόποσα την ανάγκη για νέα μέτρα.
Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι το 2010 δεν πρόκειται να «φορτωθεί» το μεγάλο «βάρος» και αποκλείει τον εκτροχιασμό... Επικαλείται το παράδειγμα για την κατάπτωση των εγγυήσεων των ΔΕΚΟ (1,5 δισ. προβλέπεται για το 2010), δίνοντας την εξήγηση ότι αν μέρος των χρεών των ΔΕΚΟ εγγραφεί στο 2009 και στα προηγούμενα χρόνια, περιορίζεται το πρόβλημα για το 2010.
Το σίγουρο είναι ότι όταν ανακοινωθεί η τελική εκδοχή των στοιχείων από τη Eurostat, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει εκ των πραγμάτων να εξετάσει το ενδεχόμενο σοβαρής τροποποίησης του προσχεδίου του προϋπολογισμού.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δίνουν σαφή απάντηση επιρρίπτοντας ευθύνες περί «κουκουλώματος» της πραγματικής κατάστασης στην κυβέρνηση Καραμανλή και στη Ρηγίλλης που επί Αντ. Σαμαρά έκανε... αποδοχή της δυσβάσταχτης κληρονομιάς. Σήμερα, εκτός απροόπτου, ο πρωθυπουργός θα επαναφέρει μέσω της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ το ζήτημα της Εξεταστικής Επιτροπής, που πάντως υπολογίζεται ότι θα... τεθεί σε λειτουργία μετά τις περιφερειακές εκλογές.
«Οσοι μηδενίζουν στα λόγια το έλλειμμα, ας αποδείξουν έστω και τώρα ότι αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους», επισημαίνει χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας με εμφανή πρόθεση να «προαναγγείλει» τη σφοδρή σύγκρουση σε κορυφαίο επίπεδο μεταξύ Γ. Παπανδρέου και της ηγεσίας (τέως και νυν) της Νέας Δημοκρατίας...
Φώφη Γιωτάκη, Έθνος

1 σχόλιο:

  1. Μάλλον το ξέχασαν, δεν είχαν δόλο, είμαι σίγουρος.Τα παιδιά που έπαιζαν τους κυβςρνήτες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή