Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Στίγκλιτς: "Τυπώνουν" χρήμα χωρίς αποτέλεσμα
"Η" Online 11/11 14:14
Δεν θα φέρει σημαντικά αποτελέσματα στην ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης της Fed. Αντιθέτως κινδυνεύει να πυροδοτήσει νομισματικούς και εμπορικούς πολέμους που θα αποξενώσουν τη χώρα και θα επιδεινώσουν την κατάσταση σε παγκόσμια κλίμακα.
Αυτό υποστηρίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο CNBC.
«Είμαι καχύποπτος για την ποσοτική χαλάρωση», δήλωσε σήμερα. «Το μόνο σημείο της ποσοτικής χαλάρωσης που ενδέχεται να έχει αποτέλεσμα είναι ως προς την πτώση του δολαρίου».Ο νομπελίστας οικονομολόγος ελπίζει να συζητηθεί το εν λόγω ζήτημα στη σύνοδο του G20 που ξεκίνησε σήμερα στη Νότια Κορέα.Αντί για μονομερείς κινήσεις, ο κόσμος χρειάζεται μία «συμφωνία ανάπτυξης» που θα στοχεύει στην ώθηση της οικονομικής επέκτασης ανά την υφήλιο, σημειώνει.
«Οι ανταγωνιστικές υποτιμήσεις αποτελούν μορφή ανάπτυξης που επιτυγχάνεται εις βάρος άλλων», τόνισε χαρακτηριστικά. «Είναι πιθανό να δημιουργήσουν προβλήματα στην προσπάθεια προόδου της παγκόσμιας οικονομίας».Αντίθετος προς το πακέτο στήριξης για τον χρηματοοικονομικό τομέα, που διέθεσαν οι κυβερνήσεις Μπους και Ομπάμα, ο Στίγκλιτς δηλώνει ότι είναι εντελώς λογικό για την Fed να κάνει ότι μπορεί για την ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας αφού έσκασε η φούσκα της αγοράς ακινήτων ? «ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι ίδιοι προκάλεσαν το πρόβλημα».
Πάντως, ο κεϊνσιανός νομπελίστας οικονομολόγος δεν αναμένει κάποιο αποτέλεσμα στο G20. Σημειώνει πως αν και το αδύναμο δολάριο μπορεί να τονώσει τις αμερικανικές εξαγωγές και να απομακρύνει τον αποπληθωρισμό, η όποια ανάπτυξη που ίσως επιτευχθεί με αυτό τον τρόπο έρχεται με το ίδιο κόστος και για άλλα κράτη. Οι χώρες αυτές μπορεί να αναγκαστούν να αντιδράσουν αποδυναμώνοντας τα νομίσματά τους ή θέτοντας εμπορικούς φραγμούς για αμερικανικά προϊόντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου