Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010


Ρόδι, ο κόκκινος θησαυρός
Γράφει η ΑΣΤΕΡΙΑ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ, www.astamataki.gr
Το ρόδι δεν είναι μόνο ένα φρούτο, αλλά και ένα σύμβολο. Συμβολίζει τη γονιμότητα, την ευημερία, την αφθονία και την αιωνιότητα. Στην αρχαία Ελλάδα εμφανίζεται σαν το φρούτο που έδωσε ο Πλούτωνας στην Περσεφόνη για να τη δέσει με τον Αδη, αλλά και σαν έμβλημα στα Ελευσίνια Μυστήρια. Με ρόδια στόλιζαν τους κίονες στον ναό του Σολομώντα, ενώ το ένδυμα του ιερέα ήταν κεντημένο με ρόδια.
Και φτάνουμε στο σήμερα, όπου ακόμη το ρόδι συνδέεται με τις καλές, αλλά και με τις δυσάρεστες πλευρές της ζωής. Στους γάμους, αλλά και την Πρωτοχρονιά σπάμε το ρόδι για να «γεμίσει το σπίτι όπως γεμίζει το ρόδι». Από την άλλη, η προσθήκη σπόρων ροδιού στα κόλλυβα γίνεται για να υπάρξει δροσιά στη ψυχή του νεκρού.
Το ρόδι ως φρούτο είναι τόσο σπουδαίο όσο και ως σύμβολο. Οι βαθυκόκκινοι, γυαλιστεροί σπόροι του ροδιού έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, C, Ε, καθώς και σε σίδηρο και κάλιο. Το ρόδι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να βοηθάει στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, ενώ ταυτόχρονα είναι φτωχό σε θερμίδες. Ενα μεσαίου μεγέθους ρόδι μάς δίνει περίπου 3/4 του φλιτζανιού σπόρους και μας παρέχει γύρω στις 100 θερμίδες.
Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτός ο σφαιρικός καρπός, καθώς και ο χυμός του, είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι τανίνες, οι πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες, οι οποίες παρουσιάζουν ευεργετικά αποτελέσματα σε κάποια χρόνια νοσήματα. Η περιεκτικότητα του χυμού του ροδιού σε αντιοξειδωτικά φαίνεται να είναι υψηλότερη από την περιεκτικότητα άλλων φρουτοχυμών, του κόκκινου κρασιού ή ακόμη και από το πράσινο τσάι. Πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν ότι ο χυμός του ροδιού μπορεί να επιβραδύνει την πρόοδο του καρκίνου του προστάτη και του μαστού. Οσον αφορά τον καρκίνο του μαστού, το ρόδι περιέχει μια ουσία, το ελαγικό οξύ, το οποίο φαίνεται να καταστέλλει την αρωματάση, ένα ένζυμο το οποίο σχετίζεται με την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού. Ο χυμός του ροδιού φαίνεται να έχει καρδιοπροστατευτική δράση, καθώς μελέτες δείχνουν ότι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, κατεβάζει την αρτηριακή πίεση (συγκεκριμένα τη συστολική), καθώς επίσης εμποδίζει την οξείδωση της κακής χοληστερόλης (LDL). Τέλος, τα συστατικά που περιέχει ο χυμός ροδιού τού προσδίδουν αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και επουλωτική δράση.
Το καθάρισμα του ροδιού μπορεί να χρειάζεται λίγη υπομονή, αλλά η γευστική και διατροφική αξία του θα σας αποζημιώσει. Το ρόδι μπορείτε αφού το καθαρίσετε να το φάτε ως έχει ή να πιείτε τον χυμό των σπόρων. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε τους σπόρους του ροδιού στο γιαούρτι, στις σαλάτες, στο ρύζι, στο κουσκούς ή να κάνετε ωραίες σάλτσες για τα ψητά κρεατικά.
Και μην ξεχνάτε ότι ναι μεν το ρόδι δεν μπορούμε να το βρούμε εύκολα όλες τις εποχές του χρόνου, μπορούμε όμως το φυλάξουμε στην κατάψυξη του ψυγείου μας και να το γευόμαστε όποτε μας αρέσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου