Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Ζητείται Ευθύνη



Νομίζω ότι τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών επιβεβαιώνουν την άποψη ότι για την σημερινή κατάντια της χώρας είναι όλοι υπεύθυνοι και όχι μόνο οι πολιτικοί . Με διαφορετικό βαθμό ευθύνης βέβαια ο κάθε ένας , ανάλογα με την επιρροή του στην κοινωνία .
Πρώτα η ευθύνη των αφελών ανεύθυνων ( να χρησιμοποιήσω μια ήπια έκφραση ) , που περιλαμβάνει το μέτωπο της αποχής , των λευκών και των άκυρων . Όλων αυτών των « δήθεν » ενάντια στο σύστημα , της διαμαρτυρίας , του όλοι ίδιοι είναι , του καναπέ , του δε βαριέσαι , της αφασίας κ.λ.π. Μα αγαπητοί μου και το 80% - 90% να φτάσει αυτό το μέτωπο , από το υπόλοιπο ποσοστό του 10% - 20% που θα ψηφίσει κάποιοι θα έρθουν πρώτοι και άλλοι δεύτεροι . Επί των ψηφισάντων δηλαδή θα κατανεμηθεί ας πούμε σε ένα 55% για τον πρώτο και 45% για τον δεύτερο . Κάποιοι λοιπόν από αυτούς που τα έφαγαν , θα έρθουν πρώτα και θα ασκήσουν εξουσία , ενώ οι δεύτεροι αντιπολίτευση . Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση που όλη αυτή η αγανάκτηση θα ξεσπάσει σε μια επανάσταση τύπου Μάη 68 , όπου οι σοφοί επαναστάτες δεν θα εφαρμόσουν ολοκληρωτισμό , αλλά την τέλεια κοινωνία .
Έως τότε όμως υπάρχουν και άλλοι δρόμοι . Στις Δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα και στις εκλογές πάντα υπάρχει «το μη χείρον βέλτιστον » . Ειδικά στις δημοτικές που και ανεξάρτητοι από κόμματα συνδυασμοί μπορεί να βρεθούν , αλλά και στην απέραντη λίστα των υποψηφίων μπορεί να συναντήσουμε τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας . Αυτούς που γνωρίζουμε την ποιότητα τους , όσο βρίσκονται εκτός εξουσίας . Άνθρωποι που θα δουλέψουν για την πόλη τους , για την καθημερινότητα μας , που αν τους συμπαρασταθούμε θα βελτιώσουν τις φρικτές συνθήκες διαβίωσης στις σημερινές Ελληνικές πόλεις .
Κάποιοι από αυτούς ίσως να καβαλήσουν το καλάμι και να κάθονται για το μισθό του αντιδημάρχου , των διαφόρων επιτροπών και εταιριών του Δήμου ή να πουλούν εξουσία , να κάνουν ρουσφετάκια για να μαζεύουν ψήφους , για κάθε είδους εκλογές . Θεωρητικά όμως μπορούμε πιο εύκολα να τους στείλουμε σπίτι τους . Με τέτοιες επιλογές πόλεις βελτιώνονται ενώ άλλες χειροτερεύουν και έχουμε Ηράκλεια , Τρίκαλα , Γλυφάδες , αλλά και Χανιά , Αθήνες , Θεσσαλονίκες .
Η ευθύνη των απλών πολιτών που ψήφισαν φαίνεται από τους δημοτικούς συμβούλους που εκλέχθηκαν . Οι Δήμοι σύμφωνα με τον επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης είναι το πιο διεφθαρμένο μέρος του ευρύτερου δημόσιου τομέα . Το γεγονός αυτό δεν βαρύνει μόνο τους δημάρχους που σαν επικεφαλής φέρουν την κύρια ευθύνη αλλά και όλους τους δημοτικούς συμβούλους που συμμετείχαν στην διοίκηση και λειτουργία των δήμων .


Όσοι λοιπόν ψήφισαν , ποιους έστειλαν με το σταυρό τους , να διοικήσουν τους νέους Δήμους ; Αν εξαιρέσουμε κάποιους γιατρούς που οι ασθενείς τους , τους ψήφισαν επειδή τους έσωσαν τη ζωή , η συντριπτική πλειοψηφία είναι όλοι οι παλιοί που έφεραν τους δήμους σε αυτή την τραγική κατάσταση . Γιατί ο λαός που δεν φέρει ευθύνη για την σημερινή κατάντια , τους ψήφησε ; Δεν ήξερε , δεν ρώτησε , δεν ενδιαφέρθηκε ; Μήπως τους ξαναέστειλε στην εξουσία για το ρουσφετάκι ; Να τακτοποιήσουν αυτόν , αδικώντας τον φίλο τους , τον γείτονα τους . Διαλύοντας και τους νέους Δήμους με τις ίδιες λειτουργίες ;
Μήπως άκουσαν τις οδηγίες του πελατειακού πολιτικού κυκλώματος π.χ. του βουλευτικού μηχανισμού που προωθεί δικούς του ανθρώπους για δημοτικούς συμβούλους , συνδικαλιστές , συνεταιριστές . Αυτοί κάνουν τα ρουσφετάκια τους , υποχρεώνουν τους ψηφοφόρους και όταν έρθουν οι εκλογές με την σειρά τους βοηθούν τον πολιτικό που μόνο αυτός φταίει για την καταστροφή να ξαναβγεί ξανά για να τα τρώνε όλοι μαζί ; Γιατί δεν ψήφισαν άλλους π.χ. της διπλανής πόρτας που αναφέρονται παρά πάνω ; Δεν ισχυρίζομαι ότι οι καινούργιοι θα είναι οι τέλειοι , αλλά θεωρητικά μπορούν να πάνε πιο εύκολα σπίτι τους όταν αποδειχθούν ανεπαρκείς .
‘Οσο αφορά τους πολιτικούς κάθε μέρα γίνεται και πιο φανερό το μέγεθος της ευθύνης τους . Τον τελευταίο καιρό μάλιστα με τις διαθρωτικές αλλαγές που επιχειρούνται να γίνουν , η Ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι είναι δομημένη σε ένα σύστημα ανισοτήτων , αδικιών με πολίτες διαφόρων κατηγοριών . Αυτό είναι αποτέλεσμα του πελατειακού κράτους , των ισχυρών συντεχνιών και ομάδων πίεσης . Κάποιοι , έχουν εξασφαλίσει ιδιαίτερη μεταχείριση , που τους παρέχει προνόμια απέναντι στους υπολοίπους πολίτες , τόσο στον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα . Προνόμια , που στο όνομα του δίκιου του εργαζόμενου , των εργασιακών κεκτημένων , προσπαθούν να τα διασφαλίσουν και μετά τη χρεοκοπία της χώρας . Χρεοκοπία για την οποία φέρουν τεράστια ευθύνη , καθώς συνεχίζουν τις ίδιες λογικές και ενέργειες , αδιαφορώντας για την υπόλοιπη κοινωνία . Με το βάρος να πέφτει στον ιδιωτικό τομέα , που και τους συντηρεί και πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλο από την κρίση . Όλα αυτά δημιουργήθηκαν , αναπτύχτηκαν , και γιγαντώθηκαν από τους πολιτικούς που φέρουν και την συντριπτική ευθύνη , στο όνομα του πολιτικού κόστους και όχι μόνο .
Δυστυχώς η πλειοψηφία των νέων αρχόντων που αναλαμβάνουν τον νέο χρόνο να υλοποιήσουν τον « Καλλικράτη » και να δομήσουν τους νέους Δήμους και τις Περιφέρειες προέρχονται από αυτό το υλικό . Πόσοι από αυτούς συνειδητοποίησαν ότι πήραν την πολιτική λάθος και θα αλλάξουν πολιτική ;
Οι καιροί είναι δύσκολοι και λεφτά δεν υπάρχουν . Οι μικρές κυβερνήσεις του « Καλλικράτη » όμως με την υπάρχουσα τεχνολογία μπορούν να δομηθούν πάνω στις αρχές του δικαίου , της ισότητας , της διαφάνειας , της αξιοκρατίας , της παραγωγικότητας και της εξυπηρέτησης του πολίτη . Για να λειτουργήσουν οι δομές αυτές όμως πρέπει να υπάρξει και μια άλλη παράμετρος . Η στελέχωση . Θα στελεχωθούν με καινούργια πρόσωπα οι πολιτικές θέσεις ; Πρόσωπα που θα διαθέσουν χρόνο , ικανότητες και ανιδιοτέλεια ;
Πιθανότατα όμως να δούμε μια από τα ίδια . Τα γνωστά πρόσωπα να καταλαμβάνουν πολλαπλές θέσεις όπως αντιδημαρχίες , προεδρία εταιριών , επιτροπών κ.λ.π. χωρίς να διαθέτουν τον απαιτούμενο χρόνο και τις ικανότητες για να υλοποιήσουν το τεράστιο έργο που τους περιμένει . Απλά θα συνεχίσουν το θεάρεστο έργο του ρουσφετιού και της συλλογής ψήφων όπως αναφέρεται πιο πάνω ;
Καινούργια πρόσωπα υπάρχουν . Όχι μόνο στους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους , αλλά και στους υπόλοιπους που δεν εκλέχθηκαν . Υπάρχουν στην κοινωνία και στους δύσκολους καιρούς που περνάμε και θα περνάμε , με τους κατάλληλους χειρισμούς μπορούν να επιστρατευθούν και να προσφέρουν , για να βγει ο τόπος από το τέλμα .
Λύσεις υπάρχουν . Πολιτική βούληση και ευθύνη υπάρχει ;

Μανούσος Τσαφαράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου