Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Η ΕΕ δεν επιβιώνει χωρίς ευρωομόλογο – και για αυτό θα το εκδώσει

Γρηγόρης Νικολόπουλος
Το αν θα εκδωθεί ή όχι ευρωομόλογο, θα καθορίσει την πορεία της Ευρωπαικής Ένωσης απο εδώ και πέρα. Και παρόλο που τα δεδομένα σήμερα δεν επιτρέπουν αισιοδοξία, τελικά δεν αποκλείεται να επικρατήσει η αισιόδοξη άποψη και η Ευρώπη να πείσει τη Γερμανία να αποδεχθεί την έκδοση ευρωομολόγου – φυσικά με ανταλάγματα. Ήδη εξάλλου, η Ευρώπη έχει δώσει πολλά ανταλλάγματα στην κυρία Μέρκελ υποχωρώντας σε πολλές απαιτήσεις της και κυρίως υιοθετώντας τις πολύ επικίνδυνες για την ευρωπαική συνοχή και την ευρωπαική οικονομία απόψεις της στο θέμα του χειρισμού των κρίσεων της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.

Όλοι στην Ευρώπη γνωρίζουν οτι το ποσόν των 750 δις ευρώ που διαθέτει ο μηχανισμός στήριξης δεν αρκεί για να καλύψει μια γενικευμένη κρίση ομολόγων στην Ευρώπη. Όλοι έχουν διαπιστώσει οτι το ευρωπαικό όνειρο κινδυνεύει να μετατραπεί σε εφιάλτη – και για τους φτωχότερους λαούς αλλά και για τους ισχυρότερους. Οι μεν φτωχοί κινδυνεύουν να εξαθλιωθούν, οι δε ισχυρότεροι να χάσουν και χρήμα αλλά και κυρίως επιρροή και αξιοπιστία στην διεθνή κοινότητα.
Το ευρωομόλογο, θα δώσει στην Ευρώπη τη δυνατότητα να αποκτήσει επιτέλους σοβαρή οικονομική και κοινωνική συνοχή. Θα της επιτρέψει να απευθύνεται με αξιοπιστία στις αγορές και να διαθέτει μια κοινωνική πολιτιστική και πολιτική ομοιογένεια. Και αυτό διότι η έκδοση του θα συνοδευθεί απο τη δημιουργία ενός σοβαρού ευρωπαικού προυπολογισμού ο οποίος θα θέσει ουσιαστικά τις βάσεις για την πραγματική ευρωπαική ενοποίηση.

1 σχόλιο: