Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Σε αναζήτηση Μεγάλου Τιμονιέρη

Τάκης Λαϊνάς
plainas@reporter.gr
'O κ. Παπανδρέου σ έναν βαρυσήμαντο λόγο, που εκφώνησε επισκεπτόμενος τον κ. Χρυσοχοίδη, λίγο πολύ μας είπε πως η χώρα αλλάζει σελίδα και θα πάει μπροστά. Χαίρομαι για την επιμονή του. Μας τα λέει και τα ξαναλέει και κατά πως λένε πίτσι πίτσι το κοπέλι κάνει την κυρά και θέλει.. Για να γίνουν όμως αυτά που λέει ο κ. Παπανδρέου υπάρχει μία σειρά προαπαιτούμενων, τα οποία δεν ξέρω κατά πόσο τα έχει υπολογίσει.. Είτε ο ίδιος, είτε όσοι τον ακούνε εκστασιασμένοι, είτε όσοι τον ακούν σκεπτικοί, είτε όσοι τον λοιδωρούν και τον αντιμάχονται.. Είναι προαπαιτούμενα που όλοι φροντίζουμε να κρύβουμε κάτω από το χαλί με τη λογική.. "Ας μην φαίνονται τα σκουπίδια και για την μπόχα βλέπουμε."
Η λίστα είναι ατελείωτη αλλά ας αναφέρουμε μερικά, ενδεικτικά και δειγματοληπτικά ώστε να δούμε τελικά, αν αυτά που μας λέει ο κ. Παπανδρέου είναι στον πραγματικό κόσμο ή στον κόσμο του φανταστικού.. Φυσικά επειδή είναι προαπαιτούμενα η κάθε φράση ξεκινάει μ ένα πρέπει..
Πρέπει οι γιατροί να πάψουν να παίρνουν φακελάκια. Πρέπει να πάψει νάναι ο διαφημιστής ο βασικός μέτοχος στα ΜΜΕ.
Πρέπει οι δημόσιοι υπάλληλοι, να μην τεμπελιάζουν. Πρέπει να μην γράφουν ψεύτικες υπερωρίες. Πρέπει να σταματήσουν να λαδώνονται.. Πρέπει οι πολίτες να σταματήσουν να τους λαδώνουν.
Πρέπει να σταματήσουν οι γονείς να διαμαρτύρονται όταν οι δάσκαλοι μαλώνουν τους κανακάρηδες τους. Πρέπει οι γονείς να ζητάνε αποδείξεις από τα ιδιαίτερα.. Πρέπει οι καθηγητές και οι δάσκαλοι να μην κάνουν αγγαρία.
Πρέπει όλοι να πληρώνουμε τους φόρους μας. Να μην παρκάρουμε στα πεζοδρόμια. Να μην κλέινουμε τις διαβάσεις των ΑΜΕΑ. Πρέπει να σταματήσουν οι ανούσιες παρελάσεις. Πρέπει οι πολίτες να μην δίνουν φακελάκια, είτε σε γιατρούς είτε σε νοσοκόμους. Πρέπει το νοσηλευτικό προσωπικό να σκύβει στον άρρωστο με αγάπη και όχι με ξινίλα..
Πρέπει οι επιχειρηματίες να πάψουν να αισχροκερδούν. Να πάψουν να προκαλούν. Να σέβονται τον κόπο των εργαζομένων.. Να πάψουν να είναι κρατικοδίαιτοι.. Να πάψουν να μένουν σε σουίτες στου Pierre όταν έχουν απολύσει 100 την προηγούμενη, ή να πάψουν να κυκλοφορούν με ελικόπτερα όταν έχουν βγάλει την εταιρεία τους από το ΧΑ λόγω κρίσης.. Να πληρώνουν τις εισφορές τους. Πρέπει οι εργαζόμενοι να μην παραλογίζονται.. Πρέπει οι συνδικαλιστές να λογικευτούν.
Πρέπει οι αγρότες να μη ζουν από επιδοτήσεις. Να μην νομίζουν πως όλοι τους χρωστάμε. Κι εμείς να μην ψωνίζουμε σαν να μην υπάρχει αύριο.. Πρέπει η εκκλησία να διαχωριστεί από το κράτος. Πρέπει να κλείσουν τα άθλια τουριστικά δωμάτια που τα χρυσοπληρώνουμε
Πρέπει οι πολιτικοί να σοβαρευτούν.. Να σέβονται τον κόσμο αντί να τον παραμυθιάζουν με ανοησίες.. Πρέπει όμως κι ο πολίτης να στείλει σπίτι τους τους κάτι ανεκδιήγητους σαν τον Παπαθανασίου (που είναι το τελευταίο παράδειγμα πολιτικού προς αποφυγή με όσα μας ξεφούρνησε προχτές. Σαν και αυτόν υπάρχουν μπόλικοι σε όλους τους πολιτικούς χώρους, που τους ψηφίζουμε συνειδητά και μετά τους βρίζουμε ζητώντας να μας κοπεί το χέρι.
Πρέπει να μην βρωμίζουμε το περιβάλλον. Πρέπει να σεβόμαστε τον άλλον. Πρέπει να μάθουμε να ακούμε.. Πρέπει όποιοι πουλάνε σάπια τρόφιμα να πηγαίνουν φυλακή. Πρέπει οι φορολογικές δηλώσεις μας να είναι ανηρτημένες γιατί η "δήλωση" είναι δημόσιο έγγραφο και όχι ραβασάκι μεταξύ πολίτη και κράτους.
Πρέπει να μην κλείνουμε τις διασταυρώσεις… Πρέπει να πάψουμε να τα φορτώνουμε όλα στους ξένους και στην Tουρκοκρατία. Πρέπει η κομμώτρια να πάψει να αγοράζει Tods με την πιστωτική της. Πρέπει να γκρεμίζουμε τα αυθέραιτα. Πρέπει οι ταξιτζήδες να μην κλέβουν τους τουρίστες.
Πρέπει να αποκτήσουμε δικαιοσύνη.. πλήρως στελεχωμένη ώστε να μπορεί να λειτουργεί απρόσκοπτα.
Πρέπει να πάψουμε να είμαστε γαλαντόμοι και σπάταλοι.. Πρέπει να σταματήσουμε τις ρεμούλες.. τους στημένους διαγωνισμούς, τα βολέματα των ημετέρων. Τις υπεριτομολογήσεις και τα πλαστά τιμολόγια. Πρέπει να σεβόμαστε τους μετανάστες και την διαφορετικότητα. Αλλά πρέπει να στέλνουμε όσους παρανομούν από εκεί που ήρθαν.
Πρέπει να αφήσουμε τον καναπέ μας και να γίνουμε ενεργοί πολίτες. Πρέπει, πρέπει, πρέπει
Όλα αυτά… είναι μερικά από τα προαπαιτούμενα… Η ιστορία πολιτική και κοινωνική μας έχει διδάξει πως για να γίνουν, να εφαρμοσθούν και παγιοποιηθούν, χρειάζεται μια πολιτιστική επανάσταση.. Ένας μεγάλος τιμονιέρης… Άλλο ένα σημαντικό προαπαιτούμενο… από το οποίο καλώς η κακώς όχι μόνο ο κ. Παπανδρέου αλλά και όλο το σημερινό πολιτικό έμψυχο υλικό απέχει μακράν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου