Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011


Η Πολιτεία του Δημήτρη Τσάτσου
25/01/2011
Η Πολιτεία- ως φιλοσοφική και ιστορική έννοια, αλλά και ως θεσμός- απασχόλησε τον Δημήτρη Τσάτσο μια ολόκληρη ζωή. Από τη θέση του κορυφαίου Συνταγματολόγου και ενός μανιώδους ερευνητή, αλλά και πρακτικά με την συμμετοχή του στους θεσμούς σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Δημήτρης Τσάτσος μελέτησε, κατέγραψε, προβληματίστηκε για την Πολιτεία από την εποχή του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, του Μοντεσκιέ και του Ρουσσώ, μέχρι τις μέρες μας. Αποτέλεσμα αυτής της αναζήτησης- κυριολεκτικά έργο ζωής- είναι το βιβλίο "Πολιτεία" (εκδόσεις Γαβριηλίδης), το οποίο ο ίδιος δεν πρόλαβε να δει στην τελική του μορφή.
Λίγους μήνες μετά τον θάνατό του, το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου- Ιδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και οι εκδόσεις Γαβριηλίδης, διοργανώνουν απόψε, Τρίτη 25 Ιανουαρίου, εκδήλωση μνήμης και τιμής, με αφορμή το βιβλίο και ομιλητές φίλους, συναδέλφους και μαθητές του.
Για την "Πολιτεία" θα μιλήσουν ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος, οι καθηγητές Μιχάλης Σταθόπουλος και Νέδα Κανελλοπούλου και ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου