Τρίτη 26 Απριλίου 2011

ΝΑΤΟ, Τουρκία, Κύπρος, και Σημίτης( ο πρωθυπυργός που τον κονταίνει και το κόμμα του)
Αποκαλυπτικοί διάλογοι στο ΝΑΤΟ:

ΓΓ ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ρασμούσεν:
«Το γεγονός ότι δεν γίνονται κοινές συνεδρίες ΝΑΤΟ-ΕΕ, επηρεάζει αρνητικά τη συνεργασία. Να ικανοποιήσουμε το αίτημα της Τουρκίας να γίνει μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας και η Τουρκία να αποδεχτεί την Κύπρο στις συναντήσεις».
Υπάτη Εκπρόσωπος της ΕΕ για εξωτερικά θέματα, Κάθριν Αστον:

«Και εγώ συμφωνώ με αυτή την άποψη».
Αχμέτ Νταβούτογλου:
«Τα όσα είπατε είναι υποχρέωση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας. Αυτό ούτως ή άλλως πρέπει να γίνει. Μη περιμένετε όμως ως αντάλλαγμα να κάνουμε βήμα νομιμοποίησης της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Δε συναντιόμαστε σε κανένα χώρο επίσημα με την ελληνοκυπριακή διοίκηση. Εάν εκπροσωπούν ολόκληρο το νησί, τότε θα φέρουμε στο τραπέζι και τους τουρκοκύπριους. Εάν η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ξεχωριστό κράτος τότε να καθορίσουμε τι είναι και η Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου. Χωρίς λύση του Κυπριακού κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Ήταν λάθος η ένταξη της ελληνοκυποριακής διοίκησης στην ΕΕ χωρίς λύση του Κυπριακού. Τώρα ασχολούμαστε με ένα αποτέλεσμα που γέννησε αυτό το λάθος».
ΥΠΕΞ Τσεχίας:
«Εμείς υποστηρίζουμε την Τουρκία στην ΕΕ. Όμως ένα μη μέλος της ΕΕ δεν είναι σωστό να μας λεει ότι κάναμε λάθος. Δεν μπορείτε να ανακατεύεστε στα εσωτερικά μας. Κανένας δεν μπορεί να μας δίνει μαθήματα».
Τούρκος ΥΠΕΞ:
«Κοιτάξτε, εδώ είμαστε μια οικογένεια. Εμείς είμαστε από τα πιο παλιά μέλη της οικογένειας αυτής. Εμείς είμαστε εδώ πριν από εσάς. Δε θέλω να μπω σε ιστορικά θέματα αλλά να σας πω για το πώς έγινε το λάθος που λεω. Μέσα στην οικογένεια συζητούνται και τα λάθη. Όταν θέλατε να γίνετε μέλος, ένα κράτος (η Ελλάδα), έθεσε βέτο λέγοντας ότι χωρίς υποψηφιότητα για τη Νότια Κύπρο, καμιά χώρα της Ανατολικής Ευρώπης δε θα γινόταν υποψήφια. Η ΕΕ για να σας εντάξει έκανε αυτό το λάθος. Τις ίδιες μέρες ήρθαν και σε μας και μας είπαν «θέστε βέτο σε αυτές τις χώρες στο ΝΑΤΟ για να γίνετε μέλη της ΕΕ», όμως η Τουρκία λόγω των ιστορικών δεσμών και του σεβασμού προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης δεν προχώρησε σε αυτή την πρόκληση. Αυτή είναι μια κρατική αντίληψη που έχουμε. Γι’ αυτό, το να ακούω τώρα αυτά τα λόγια από ΥΠΕΞ της Τσεχίας είναι λυπηρό. Κάναμε λάθος που δε σας προκαλέσαμε τότε, με τη στάση μας.
Σε αυτό το τραπέζι δεν θα κάτσει η ελληνοκυπριακή διοίκηση, βάλτε το στο μυαλό σας. Εάν δίδετε σημασία στις σχέσεις ΝΑΤΟ-ΕΕ ελάτε να λύσουμε το κυπριακό πρόβλημα. Από τη μια η ελληνοκυπριακή διοίκηση θα με μπλοκάρει στην ΕΕ και μετά θα κάθεται με ίσους όρους μαζί μου σε αυτό το τραπέζι; Ποτέ να μη περάσει κάτι τέτοιο από το μυαλό σας».
ΥΠΕΞ Τσεχίας:
«Σας ζητώ συγνώμη. Με παρεξηγήσατε. Η υποστήριξή μας προς την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι ολοκληρωτική».
Τούρκος ΥΠΕΞ:
«Δεν κατάλαβα λάθος».
ΥΠΕΞ Αγγλίας, Γουίλιαμ Χαγκ:
«Δυστυχώς αυτά που είπε ο κ. Νταβούτογλου, είναι σωστά» (σ.σ.: !!!)
Ευρωπαία Επίτροπος:
«Πρώτη φορά σας βλέπω τόσο νευριασμένο».
Τούρκος ΥΠΕΞ: «Τότε μην ξανανοίξετε αυτό το θέμα. Κάθε φορά σας εξηγώ. Ή θα κάνετε τα αναγκαία για να λυθεί το Κυπριακό, ή μην ξαναφέρετε το θέμα αυτό στην ημερήσια διάταξη».
ΓΓ του ΝΑΤΟ:
«Μπορούμε να το κάνουμε ανεπίσημα;».
Τούρκος ΥΠΕΞ:
«Σας είπα. Δεν κάθεται επίσημα απέναντί μου η ελληνοκυπριακή πλευρά».

2 σχόλια:

  1. Δεν είναι τρικυμία στο οθωμανικό κρανίο;Όχι. Είναι εθνοτική αντίληψη της πολιτικής.
    Και ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος του.....
    Μετά τον Άσαντ .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένα λάθος έκανε ο Σημίτης: Έπρεπε να παραιτηθεί το 2000 μετά, την εκ των ένδον, ανατροπή του σχεδίου Γιαννίτση για το ασφαλιστικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή