Πέμπτη, 28 Απριλίου 2011

Καταναλωτικός οργασμός Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη

Του Δημήτρη Δελεβέγκου.
Τη στιγμή που στην Ελλάδα η απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων δεν έχει πάψει να διχάζει τον εμπορικό κόσμο, η γειτονική Κωνσταντινούπολη για διάστημα 40 ημερών κατάφερε να μετατραπεί σε παγκόσμιο εμπορικό κέντρο και να προσελκύσει εκατομμύρια τουρίστες.
\Και αυτό χωρίς να «εφεύρει τον τροχό»: Το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού σε αγαστή συνεργασία με τα επιμελητήρια και τους συνδέσμους εξαγωγέων της χώρας διοργάνωσαν από τις 18 Μαρτίου έως τις 26 Απριλίου φεστιβάλ αγορών (Istanbul Shopping Fest), όπου τα καταστήματα παρέμεναν ανοιχτά ακόμη και μέχρι τις δύο το πρωί.
Παράγοντες της τουρκικής αγοράς αναφέρουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι αφίξεις ελληνικών τουριστικών λεωφορείων αυξήθηκαν κατακόρυφα, καθώς χιλιάδες Έλληνες προτίμησαν τη γειτονική πόλη τόσο εξαιτίας του φεστιβάλ όσο και για να περάσουν τις διακοπές του Πάσχα. Από την έναρξη του φεστιβάλ το κέντρο και τα εμπορικά καταστήματα της Κωνσταντινούπολης είχαν κατακλυστεί από Έλληνες που άφησαν πίσω τους αρκετές χιλιάδες τουρκικές λίρες. Σύμφωνα με στοιχεία του Interbank Card Center, μόνο κατά την πρώτη εβδομάδα το φεστιβάλ εμφάνισε έσοδα της τάξης του 1,5 δισ. τουρκικών λιρών.Η Ελλάδα μαζί με τη Ρουμανία και τη Ρωσία αποτέλεσαν τις βασικές χώρες στις οποίες προσέβλεπαν οι Τούρκοι, οι οποίοι μιλούν για αύξηση κατά 70% των τουριστών στην Κωνσταντινούπολη κατά την περίοδο του φεστιβάλ, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Αλλά και οι πληρότητες των ξενοδοχείων αυξήθηκαν κατά 95% χάρη στο Istanbul Shopping Fest, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδέσμου εμπόρων της χώρας.Βασικό συστατικό επιτυχίας του φεστιβάλ ήταν το γεγονός ότι τα εμπορικά καταστήματα και τα malls παρέμεναν ανοιχτά μέχρι πολύ αργά το βράδυ και μετά τα μεσάνυχτα, όπως και οι μειωμένες από 30 έως 50% τιμές των προϊόντων. Στην ουσία επρόκειτο για μία ανοιχτή γιορτή που μαγνήτισε το διεθνές καταναλωτικό κοινό και ιδιαίτερα τους τουρίστες των οποίων οι αγορές εξαιρούνταν από την επιβολή φόρου σε ποσοστό έως και 30%.

1 σχόλιο:

  1. Εμείς ασχολούμαστε με τους Αυγούστους μας....
    Στο Μπορντώ κάθε δυο χρόνια κάνουν γιορτή του κρασιού απο 20-30 Ιουνίου!!! Μήπως τότε τρυγούν;
    Όλοι και όλα για τον Αύγουστο πούναι παχιές οι μύγες και ξυπνούν τους οκνηρούς στο πνεύμα.
    Η χώρα έχει χάσει τον μπούσουλα της γιατί μπολιάστηκε με την ιδεολογία του κράτους.... και του κεντρικού σχεδιασμού. Αλοίμονο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή