Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Άγγλοι- Γερμανοί έθεσαν ζήτημα έδρας του ΕΝΙΣΑ στην Κρήτη!
Προκλητικοί ευρωβουλευτές και ο κύριος διευθυντής! Ένταση στην ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών.


Έθεσαν ανοιχτά ζήτημα να φύγει ο ΕΝΙΣΑ από το ΗράκλΑπό την συζήτηση αναδείχθηκε η κρισιμότητα της ασφάλειας των δικτύων επικοινωνίας και των συστημάτων πληροφοριών, τα οποία αποτελούν πλέον βασικές οικονομικές και κοινωνικές υποδομές. Οι πολλές κυβερνοεπιθέσεις των τελευταίων μηνών, κατά επιχειρήσεων αλλά και κατά ευρωπαϊκών και εθνικών πληροφοριακών συστημάτων, ανέδειξε το πρόβλημα και δημιούργησε έντονη ανησυχία στην κοινή γνώμη.
Οι ειδικοί αναγνώρισαν την σημαντική συμβολή του ENISA στην θωράκιση των ευρωπαϊκών δικτύων και στην προστασία των Ευρωπαίων χρηστών του διαδικτύου. Ο Οργανισμός το τελευταίο διάστημα έχει εκπονήσει μελέτες για την ασφάλεια των «έξυπνων κινητών τηλεφώνων», την προστασία βιομηχανικών υποδομών από κυβερνοεπιθέσεις, την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του διαδικτύου κλπ. Επίσης, οργάνωσε την πρώτη πανευρωπαϊκή άσκηση κυβερνοασφάλειας, ενώ σημαντική είναι η υποστήριξη που παρέχει στις εθνικές υπηρεσίες άμεσης αντίδρασης σε ηλεκτρονικές απειλές.
Αναφορά έγινε και στο μικρό μέγεθος του ENISA, ο οποίος με προσωπικό μόλις 60 ατόμων, αποτελεί έναν από τους μικρότερους σε μέγεθος οργανισμούς της ΕΕ. Οι ειδικοί ζήτησαν την ενίσχυση του ENISA, τόσο με προσωπικό και μέσα, όσο και με περισσότερες εκτελεστικές αρμοδιότητες. Ζητήθηκε επίσης μια ισχυρότερη και μεγαλύτερης διάρκειας νομοθετική εντολή για τη λειτουργία του ENISA, ο οποίος αυτή τη στιγμή λειτουργεί υπό προσωρινό καθεστώς.
Αρνητικές εντυπώσεις προκάλεσαν οι συνεχείς αναφορές του Βρετανού Ευρωβουλευτή κου Τσίτσεστερ, εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα του ENISA, στο θέμα της έδρας, που βρίσκεται στο Ηράκλειο, και της μεγάλης απόστασης που τον χωρίζει από τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Κέντρα.

Τις ίδιες απόψεις εξέφρασε δυστυχώς και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ENISA, Γερμανός κος Χέλμπρεχτ, ο οποίος σχολίασε αρνητικά το ότι πρέπει να ταξιδέψει 6,5 ώρες για να φτάσει στις Βρυξέλλες.ειο! Τόσο ορισμένοι ευρωβουλευτές, αλλά και ο ίδιος ο διεθυντής Γερμανός κος Χέλμπρεχτ, ο οποίος σχολίασε αρνητικά το ότι πρέπει να ταξιδέψει 6,5 ώρες για να φτάσει στις Βρυξέλλες!

1 σχόλιο:

  1. Διότι η επίθεση κατά στρατηγικών υποδομών της χώρας συνεχίζεται.
    Και έναντι των Βρυξελλών, το Ηράκλειο, δεν είναι άτρωτο.
    Πρέπει να "σηκωθεί το θέμα ψηλά" σε παγκρήτιο επίπεδο, απο όλους τους επιστημονικούς φορείς και όχι μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή