Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2011

Μπράβο μας...
Ο λαϊκισμός θριαμβεύει.

Είναι το σημείο εκείνο που συναντάται η άκρα αριστερά με την άκρα δεξιά σε περιόδους κρίσης.
Ο όχλος επιβάλει την θέλησή του και οι διαφωνούντες απειλούνται με βίαιο θάνατο δια λιθοβολισμού. «Μιλάει ο λαός» είναι το επιχείρημα των δημαγωγών που εκτρέφουν με κάθε δυνατό τρόπο την οχλοκρατία. Στο όνομα της Δημοκρατίας, βεβαίως – βεβαίως...Θαυμάσια! Καταπληκτικό θέαμα.
Κάποιοι μπορεί και να νόμισαν ότι έκαναν επανάσταση. Την επανάσταση που επί χρόνια αναζητούσαν και ευτυχώς δεν κέρδισαν. Τώρα, όμως, αισθάνονται ότι φτάνει η ώρα της δικαίωσης. Άλλωστε, το είχαν μάθει στα κομματικά σχολεία: «Ο καπιταλισμός θα καταρρεύσει εκ των έσω». Να η ευκαιρία που αναζητούσαν δεκαετίες τώρα. Η Δημοκρατία που σήμερα βρίζουν τους επιτρέπει να εκφράζονται. Η Δημοκρατία που ευαγγελίζονται θα μας αφήσει να αναπνεύσουμε;
Είναι και οι άνεργοι. Ναι, αυτοί έχουν όλα τα δίκια με το μέρος τους. Πεινάνε κι αυτό η Δημοκρατία μας δεν το εξέλαβε υπόψη της. Αλλά από την άλλη πλευρά τα απολυταρχικά καθεστώτα που αναρριχήθηκαν στην εξουσία στην Ευρώπη στην περίοδο του μεσοπολέμου στηρίχτηκαν στους απελπισμένους.
Ήταν δύσκολο να αντιληφθεί κανείς πως φιμώθηκαν τόσοι άνθρωποι εκείνη την εποχή. Άνθρωποι που είχαν μία διαφορετική άποψη από εκείνη που εξέφραζε το πλήθος. Σήμερα αρχίζουμε, δυστυχώς, να το καταλαβαίνουμε.
Η Ιστορία δεν μας έχει διδάξει. Πολλοί εξ ημών δεν την γνωρίζουμε καν. Κάποιοι άλλοι δεν θέλουν να ξέρουν τι είχε συμβεί στο παρελθόν, τους αρκεί να βγάλουν από μέσα τους τον θυμό, την αγανάκτηση. Τόσα χρόνια που κάποιοι άλλοι τους επισήμαναν τα σημερινά αδιέξοδα σφύριζαν αδιάφοροι και γέμιζαν τις πλατείες με τις κομματικές συγκεντρώσεις. Και σήμερα πλατείες γεμίζουν. Όχι για να χειροκροτήσουν, αλλά για να μουντζώσουν. Κι όσο πιο πολύ μουντζώνουν, τόσο πιο λίγο ένοχοι αισθάνονται για τα χτεσινά παλαμάκια.
Θανάσης Μαυρίδης
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου