Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Από ένα χρηματο-οικονομικού ενδιαφέροντος άρθρο:
.......... μαθαίνεις πόσο μικροί είμαστε, ο λαός....:


......... Τον Αύγουστο του 2009, όταν η χώρα πήγαινε προς τις εκλογές, χωρίς ακόμη να έχει γίνει ευρύτερα αντιληπτή η σοβαρότητα της οικονομικής κρίσης, ο Άγγελος Φιλιππίδης είχε ανοίξει μια από τις μεγαλύτερες θέσεις στην παγκόσμια αγορά των συμβολαίων ασφάλισης ομολόγων, αγοράζοντας τότε CDS ελληνικού χρέους αξίας 950 εκατ. ευρώ. Τότε το ασφάλιστρο ήταν μόνο 135 μονάδες βάσης (1,35%). Δηλαδή, με μια μικρή ετήσια επιβάρυνση, το Τ.Τ. δεν θα είχε την παραμικρή ανησυχία για τον κίνδυνο από το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων του: ακόμη και σε περίπτωση πιστωτικού γεγονότος, θα ανακτούσε τα χαμένα μέσω των CDS που είχε αγοράσει.
Είναι μια μεγάλη συζήτηση πώς κρίνεται αυτή η κίνηση του Τ.Τ. ηθικά και πολιτικά: μια μεγάλη κρατική τράπεζα δεν στέλνει το καλύτερο μήνυμα στις αγορές, όταν ασφαλίζεται έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας της ίδιας της χώρας της. Όμως, όπως έχουν διδάξει όλες οι μεγάλες τράπεζες (βλ., για παράδειγμα, την Goldman Sachs) στο χώρο της τραπεζικής και των αγορών τέτοιες σκέψεις μπορεί να είναι μια ακριβή πολυτέλεια. Το Τ.Τ. είχε ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο ομολόγων, πολλαπλάσιας αξίας από τα κεφάλαιά του, και η ασφάλισή τους ήταν μια καθαρά αμυντική κίνηση, απολύτως εύλογη από την πλευρά του ιδρύματος.
Σήμερα τα ασφάλιστρα έχουν αυξηθεί από τις 135 στις 1400 μονάδες βάσης, δηλαδή δεκαπλασιάσθηκαν! Το Τ.Τ., όμως, πρόλαβε και πούλησε τα CDS του μέσα στους τελευταίους μήνες του 2009, αποκομίζοντας ένα μικρό κέρδος 35 εκατ. ευρώ....

banksnews.

Ερωτήματα:

Αν το είχε κάνει ιδιώτης τραπεζίτης;
Αν τα CDS τα αγόρασε ιδιώτης και μάλιστα Έλληνας τι θα σημαίνει;
Την πληροφόρηση που είχε ο τραπεζίτης την είχαν και οι υπόλοιποι συνάδελφοι του;
Αν δεν την είχαν, πρόκειται για την κολάσιμη, εσωτερική πληροφόρηση;
Το νόμιμο είναι και ηθικό;
Η αγορά έχει ιδεώδη;
ή ψάχνουμε ψύλλους στα άχερα;

1 σχόλιο:

  1. Αγοράσθηκε το 12,5% των παγκόσμιων CDS!!!! απο το ΤΤ!!!!
    Τι μήνυμα δόθηκε προς τα έξω;
    Την ίδια ώρα ο Καραμανλής μας έπειθε ότι "το έλειμμα είναι έως 6%". Καλύτερα να μη μιλήσει...
    Και ο Γιώργος ασφαλώς θα έπιανε τα κέρατα του ταύρου αν είχε καταλάβει....
    Γιατί δεν κατάλαβε; Ποιός ευθύνεται για τούτο;
    Ο Ανδρουλάκης πάντως, είχε προειδοποιήσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή