Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Τα πρώτα θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία μετά από χρόνια...

Η έξοδος της χώρας από την κρίση της χρεοκοπίας αυτή τη στιγμή φαίνεται υπόθεση ακατόρθωτη. Θα συνεχίσει να φαίνεται έτσι καθώς όλοι μας θα συνεχίσουμε να βλέπουμε μόνο τα ανυπέρβλητα λογιστικά δεδομένα.

Τα ψυχρά δεδομένα κλείνουν προς την υπόθεση πως η Ελλάδα δεν θα αποφύγει την κατάρρευση, τόσο λόγω της καθυστέρησης για μεταρρυθμίσεις και των αντιδράσεων των συντεχνιών της συντήρησης σε αυτές, αλλά κυρίως και λόγω των καθυστερήσεων της Ευρώπης να δοκιμάσει μια συνολική λύση «εκτυπωτικής» υφής.

Τα ίδια δεδομένα συγκλίνουν πως ούτε η ευρωζώνη έχει πολλές ελπίδες να αποφύγει τη διάλυση, ενώ για τις ΗΠΑ τα πράγματα μοιάζουν ακόμη πιο δύσκολα.

Παρότι τα δεδομένα που υπάρχουν στις λογιστικές συστοιχίες συνηγορούν στο χειρότερο σενάριο και οι διάφοροι «Αδόλφοι» και «Βισαριόνοβιτς Τζουκασβίλιδες» τρίβουν, χαμογελώντας, τα μουστάκια τους, οι τυφλοπόντικες των αγορών σκάβουν και διαβρώνουν τα δομικά αίτια της κρίσης. Αποσαθρώνουν βασικές παραμέτρους των αιτιών που οδήγησαν στην κρίση χρέους, τόσο για την Δύση όσο και για τον τελευταίο της τροχό, την Ελλάδα.

Πριν μια εβδομάδα είχα κληθεί να συντονίσω σε μια ημερίδα με θέμα την ενέργεια, ένα πάνελ με επιχειρηματίες από τον κλάδο των φωτοβολταϊκών Εκτός από τις προοπτικές του κλάδου, έμαθα από πρώτο χέρι και για τις προοπτικές ανάστασης της νηματουργίας

Ένας επιχειρηματίας, από τους ελάχιστους που έχει επιβιώσει στον κλάδο, στο διάλειμμα της συζήτησης μου ανέπτυξε τις εκτιμήσεις τους πως σύντομα ο κλάδος θα μπορεί να αντεπεξέλθει του ανταγωνισμού από τις ασιατικές χώρες.

Το κόστος στις μονάδες της Ασίας έχει ανέβει πολύ τα τελευταία χρόνια, λόγω και της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου και πλέον είναι ορατό σε σχέση με το δικό μας κόστος παραγωγής, μου είπε.

Αυτό σημαίνει ότι αν συνεχιστεί αυτή η τάση, πολύ σύντομα, αν δεν είμαστε ήδη, θα είμαστε σε θέση να παράγουμε το ίδιο ανταγωνιστικά σε ένα κλάδο στρατηγικής σημασίας που στο παρελθόν συντηρούσε χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Επίσης τα μέτρα που έχει επιφέρει η εφαρμογή του μνημονίου έχουν ελαφρύνει κατά τι το κόστος της ελληνικής επιχείρησης βοηθώντας την κατάσταση.

Μιας και η κρίση της χρεοκοπίας, μας έχει καταστήσει εξπέρ στα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, αυτό σημαίνει πως ένα μεγάλο μέρος από τις 300.000 τόνους βαμβάκι που εξάγουμε ακατέργαστο τα τελευταία χρόνια, αντί μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων, μετρήσιμων στα δάχτυλα τους ενός χεριού, θα μπορούμε να το εξάγουμε με την προστιθέμενη αξία της νηματοποίησης αντί 4-5 δισ. ευρώ.
Και τούτο:
Έπεσε το επιτόκιο στα έντοκα!
Σε 4,58% από 4,62% κατά την αντίστοιχη προηγούμενη έκδοση.

Και τούτο:
Μικρή υποχώρηση της ανεργίας!
Ελαφρώς υποχώρησε η ανεργία στην Ελλάδα τον Απρίλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στο 15,8% από 16,2%. Πέρσι τον Απρίλιο όμως, η ανεργία διαμορφωνόταν στο 11,9%.

Και τούτο:
Ρωσική απόβαση στην Ελλάδα«Η επίτευξη του στόχου των 650.000 αφίξεων από τη Ρωσία για φέτος θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Π. Γερουλάνος.
«Η επίτευξη του στόχου των 650.000 αφίξεων από τη Ρωσία για φέτος θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Π. Γερουλάνος.





Ξαφνικά θα φανεί το χρώμα του ουρανού, γιατί έτσι γίνεται πάντα: Λίγο πριν ξημερώσει είναι το βαθύτερο σκοτάδι...





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου