Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011



Ανταλλαγή ομολόγων 135 δισ. ευρώ.


Στόχος του προγράμματος είναι να γίνει μετακύλιση ομολόγων αξίας 135 δισ. ευρώ και για να συγκεντρωθεί το ποσό αυτό θα καλυφθούν λήξεις όχι έως το 2020, «αλλά και λίγο μετά από αυτό». Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα θα επεκταθεί, ώστε να καλύπτει λήξεις τουλάχιστον έως το 2024, ίσως και περισσότερο, ώστε να καλυφθεί ο στόχος του 90% συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα.
«Στόχος μας είναι να έχουμε από αυτά 90% συμμετοχή, δηλαδή 135 δισ. ευρώ και αυτό είναι μια γιγάντια αλλαγή στο προφίλ του δημοσίου χρέους, που διευκολύνει πάρα πολύ τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του», είπε, χθες, ο κ. Βενιζέλος μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.
Προθεσμίες «Όλο αυτό έχει ένα χρόνο προετοιμασίας, οποίος τελειώνει στα τέλη Σεπτεμβρίου και ένα πάρα πολύ μικρό χρόνο εφαρμογής», υπογράμμισε ο υπουργός που εξέτασε προχθές σε τηλεδιάσκεψη με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους την εξέλιξη του ελληνικού rollover. «Όλα πρέπει να εφαρμοστούν όσο γίνεται σε πιο πυκνό χρόνο, για να μην υπάρξει οποιαδήποτε αμφισβήτηση ή οποιοδήποτε πρόβλημα», τόνισε ο κ. Βενιζέλος αποτυπώνοντας με τον τρόπο αυτό την ιδιαίτερη βαρύτητα που έχει για όλη την Ευρωζώνη η ομαλή έκβαση του ελληνικού προγράμματος.


Βέβαια αυτό στεναχωρεί τον οικονομολόγο κ Καζάκη επίλεκτο αποχωρήσαντα από την ΣΠΙΘΑ, και το ΚΚΕ νωρίτερα αλλά, έχοντας την ικανή στήριξη των λοιπών αρνητών της επιβίωσης της χώρας, έχει κυριαρχήσει στα ΜΜΕ μετά την υποχώρηση του έτερου Καππαδόκη, Βαρουφάκη.

Το ζήτημα τώρα είναι συστημικό. Υπάρχει ταλάντωση του μοντέλου της επιδερμικής οικονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη. Και βέβαια η Ελλάδα με το πρόβλημα της, το χρόνιο, το ανέδειξε.....

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα βγούμε το ίδιο, ίδιοι, από την κρίση.

Νομίζω η επόμενη άνοιξη θα είναι πραγματική άνοιξη....

Αρκεί να φθάσουμε ως εκεί με συλλογικότητα και συνεισφορά .....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου