Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2011

Τεράστιο σκάνδαλο φοροδιαφυγής από 300 καθηγητές ΑΕΙ.
«Λαβράκι» στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης εντόπισε ο ΣΔΟΕ. Εντόπισε 300 καθηγητές πανεπιστημίου και ερευνητικό προσωπικό στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που απέκρυψαν εισοδήματα ύψους 1,8 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2009 – 2010, από πρόσθετες αμοιβές για τη συμμετοχή τους σε ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα, καθώς και αποζημιώσεις για ειδικές διδασκαλίες. Η έρευνα αναμένεται να επεκταθεί σε όλα τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας, προκειμένου να εντοπιστούν και άλλα παρόμοια περιστατικά και οι παραβάτες να πληρώσουν τους νόμιμους φόρους και να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Η συνολική φοροδιαφυγή ανέρχεται σε 500.000 ευρώ και κατά μέσον όρο ο καθένας από τους παραπάνω καθηγητές δεν δήλωσε στην εφορία εισόδημα 6.000 ευρώ. Ήδη, έχουν συνταχθεί και έχουν αποσταλεί στις αρμόδιες εφορίες εκθέσεις ελέγχου για τον καταλογισμό των προστίμων και των προσαυξήσεων στους παραβάτες.
Η αποκάλυψη έγινε μετά από διαχειριστικό έλεγχο του ΣΔΟΕ Ιωαννίνων σε ειδικό λογαριασμό του πανεπιστημίου, μέσα από τον οποίο διακινούνται κρατικά και κοινοτικά κονδύλια για αμοιβές του επιστημονικού προσωπικού που συμμετέχουν σε έρευνες για εκπαίδευση και επιμόρφωση, ανάπτυξη και αναβάθμιση των υπηρεσιών του ιδρύματος.
Το «άνοιγμα» του Εδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του πανεπιστημίου έφερε στο φως αμοιβές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που είχαν εισπράξει για πρόσθετες υπηρεσίες. Στη συνέχεια, τα ποσά αυτά ήρθαν σε αντιπαραβολή με τους αντίστοιχους κωδικούς από τις φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος των δικαιούχων και διαπιστώθηκε ότι πολλοί από αυτούς τα είχαν εξαφανίσει από την εφορία, προκειμένου να μην πληρώσουν φόρο. Πρόκειται για 60 καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πάνω από 240 συνεργαζόμενους με το ίδρυμα, για ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα.Δεν είναι εντάξει πράγματα αυτά. Επειδή δεν δέχονται τον νέο νόμο γα τα ΑΕΙ, στη σέντρα;
Μήπως δεν ξέραμε τι γίνεται; Μήπως εδώ στα Χανιά στο ΠΚ συγκεκριμένος καθηγητής δεν καταγγέλθηκε Καθηγητής σύμβουλος υπουργών.....
Άλλο πράγμα βέβαια η στήριξη της ακινησίας από τους εν αδεία αγανακτισμένους!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου