Τρίτη 23 Αυγούστου 2011


Η «αλληλεγγύη» των φοροφυγάδων
Η περίοδος των θερινών διακοπών μπορεί να προσφέρει χρήσιμα συμπεράσματα, εάν δεν έχεις αποφασίσει να βρίσκεσαι συνέχεια με το κεφάλι μέσα στη θάλασσα ή εάν δεν μεταβείς σε περιοχή, η οποία δεν έχει ούτε ηλεκτρικό ρεύμα.
Κατά τη διάρκεια των δικών μου διακοπών, έτυχε να γίνω μάρτυρας δύο τραγελαφικών περιστατικών, τα οποία αποδεικνύουν γιατί καμία κυβέρνηση δεν θα μπορέσει ποτέ να πατάξει τη φοροδιαφυγή.
Στην πανέμορφη και προσιτή Θάσο, όπου οι τιμές στη διαμονή και το φαγητό είναι τουλάχιστον 30% φθηνότερες, σε σχέση με τη Χαλκιδική, βρέθηκα σε μία πανέμορφη παραλία, όπου δίπλα μου έκαναν μπάνιο οι ιδιοκτήτες ενός πολυτελούς γιοτ. Εκεί σε μία συζήτηση, που άνοιξε με αφορμή τη γνωριμία των τέκνων μας, ο ιδιοκτήτης του σκάφους, μου ανέφερε πως η διπλανή παραλία είναι ακόμη πιο όμορφη, αλλά μου επισήμανε: «μην πας τώρα γιατί το beach bar κατέβασε ρολά, οι Αλβανοί ανασφάλιστοι εργαζόμενοι το παίζουν λουόμενοι, έμαθαν ότι κατέβηκε το Υγειονομικό στο νησί».
Έκπληκτος ρώτησα γιατί κατέβασε ρολά το bar και έλαβα την απάντηση ότι έχει άδεια κυλικείου, ενώ αυτός έχει στήσει ολόκληρο club στην παραλία με έντονη μουσική και σχετικές εγκαταστάσεις.
Όμως επειδή η επαγγελματική διαστροφή είναι μικρόβιο αγιάτρευτο, πήγα στην επίμαχη παραλία, όπου όντως διαπίστωσα πως το bar ήταν σχεδόν κλειστό.
Λίγες ημέρες μετά στη μαγευτική Σιθωνία της Χαλκιδικής, συγγενής μου με ενημέρωσε πως έμαθε από ιδιοκτήτη ενοικιαζόμενων δωματίων ότι το ΣΔΟΕ βρισκόταν 20 χλμ. μακρύτερα και προχωρούσε σε ελέγχους σε ένα διπλανό χωριό. Το νέο αυτό εννοείται ότι μαζί μ' εμένα το είχαν πληροφορηθεί και άπαντες οι επαγγελματίες της περιοχής.
Τα δύο αυτά περιστατικά και ιδιαίτερα το πρώτο καταδεικνύουν πως το ελληνικό κράτος, ό,τι και αν πράξει, δεν μπορεί να πατάξει αυτού του είδους τη φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή και γενικώς παραβατικότητα.
Όταν μεταξύ των επαγγελματιών υπάρχει τέτοια αλληλοκάλυψη και αλληλεγγύη, το «απόστημα δεν σπάει». Ούτε το ΣΔΟΕ, ούτε οι υγειονομικές υπηρεσίες, ούτε και η κρατική υπηρεσία πληροφοριών, δεν μπορεί να «σπάσει» αυτή την αυτοπροστασία της αγοράς, που ως μόνο στόχο έχει τη φοροδιαφυγή.
Άρα λοιπόν για να τους «πιάσεις», πρέπει να σκεφτείς πιο έξυπνα απ' αυτούς:

Τι επιθυμεί το κυλικείο στην παραλία της Θάσου, που διαπράττει κάθε ημέρα δεκάδες παρανομίες; Ανανέωση της άδειας λειτουργίας του; Δέκα χιλιάδες ευρώ κοστίζει η ανανέωση.
Τι θέλει ο ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενων στη Σιθωνία; Πιστοποίηση των δωματίων από τον ΕΟΤ; Χίλια ευρώ το δωμάτιο η πιστοποίηση.
Θα μου πείτε ότι έτσι κοντά στα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Δυστυχώς όταν έχεις πόλεμο, έτσι γίνεται.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

2 σχόλια:

  1. Στις δικές μου διακοπές, στο Καστέλλι, ο επιχειρηματίας της παραλίας προσπαθούσε να με πείσει ότι για όλα φταίει η φοροδιαφυγή και παράλληλα μου επέστρεφε τα ρέστα απο δυο καφέδες επι 3,5 €= 7€, χωρίς απόδειξη.
    Δεν έχουμε τα ίδια συμφέροντα καταναλωτές και ....αυτοαπασχολούμενοι,παρακαλώ δεν χωρούν ούτε φιλίες ούτε συγγένειες. Πρώτα δεν σέβεται το δικό σου συμφέρον γιατί να κατανοήσεις εσύ, εγώ το δικό του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στον Μακρύ Γιαλό επίσης σε ένα μαγαζί πάνω στο κύμα κυριολεκτικά,απαίτησα την απόδειξη απο ένα επιχειρηματία με το μαγαζί πλήρες. Μου έφερε απόδειξη πενταπλάσια ..... αλλά της προηγούμενης ημέρας!! Δηλαδή μέχρι τότε δεν είχε κόψει καμία;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή