Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Μ. Ανδρουλάκης: «Ο Γ. Παπανδρέου θα κάνει αυτό που θεωρεί σωστό»
Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στον ΒΗΜΑ 99,5.
Για το τι πρέπει να κάνει ο κ. Παπανδρέου:
Έχετε ακούσει το «γεύμα φαντασμάτων» στην ιστορία; Λέμε για μεγάλους ηγέτες. Κάποια στιγμή ο Μπίσμαρκ είναι σε δίλημμα αν πρέπει να παραιτηθεί ή όχι και βρίσκεται σε σύγκρουση με τον Κάιζερ. Μαζεύει βαρόνους και κηπουρούς, ανθρώπους που ο ίδιος έκανε εκ του μηδενός και του λέγανε μια ζωή ό,τι ήθελε εκείνος να ακούσει.
Ό,τι γίνεται και στα κόμματα σ’ αυτές τις καταστάσεις. Και τους λέει: «Θέλω να μου πείτε εσείς που είστε δικοί μου άνθρωποι, τι να κάνω; Να μείνω ή να φύγω;». Δεν του είπε κανείς «μείνε».
Είναι στιγμές της προδοσίας αυτές. Το ίδιο έγινε και στον Ντε Γκολ, ο οποίος είπε «φροντίζω να εγκαταλείπω τα πράγματα προτού με εγκαταλείψουν αυτά» και έκανε και εκείνος τότε το γεύμα των φαντασμάτων. Όσες φορές έχουμε μελοδραματική φυγή, έχουμε και comeback. Να το ξέρετε αυτό. Όταν ακούτε έναν πολιτικό που λέει «φεύγω», να ξέρετε ότι ετοιμάζει την επιστροφή του.
Από την αρχή ξεκαθάρισα ότι δεν διαγκωνίζομαι στα πασοκικά ούτε στην κυβέρνηση συμμετείχα, με δική μου θέληση. Η αποστολή μου ήταν διπλή και το είχα πει στις προγραμματικές δηλώσεις, από την αρχή. Το πρώτο ήταν ότι κάθε χρόνο από το 2004 προειδοποιούσα για την επερχόμενη καταστροφή και έβγαζα κάθε χρόνο ένα βιβλίο.
Το δεύτερο είναι ότι έχω αναλάβει την υποχρέωση ο χώρος μεταξύ Δεξιάς και κομμουνιστικής Αριστεράς να ανασυντεθεί ριζικά και να υπερβεί τα δεδομένα της Μεταπολίτευσης. Δηλαδή, να γίνει ένας νέος πολιτικός αστερισμός και αυτό να γίνει με πολλούς τρόπους και στο ΠΑΣΟΚ. Έχει πασοκοποιηθεί όλη η κοινωνία.
Το ΠΑΣΟΚ, λόγω της πολιτικής του και ιδεολογικής και ηθικής του ηγεμονίας στη Μεταπολίτευση έχει δημιουργήσει τα στερεότυπα όλων των κομμάτων. Έχουμε ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ που αντιπροσωπεύει το 80% του ΠΑΣΟΚ και το συνδικαλιστικό του, έχουμε ΠΑΣΟΚ-Τσίπρα που αντιπροσωπεύει το «λεφτά υπάρχουν» - της φούσκας, δηλαδή – έχουμε ΠΑΣΟΚ της πατριωτικής εκδοχής, δηλαδή τον Αντώνη που έχει μελετήσει τον Ανδρέα!
Όλοι τον έχουν μελετήσει, ακόμη και ο Καρατζαφέρης που μου το έχει πει. Όταν όλοι έχουν γίνει ΠΑΣΟΚ λοιπόν, εμείς πρέπει να υπερβούμε το ΠΑΣΟΚ θετικά, δημιουργικά. Αυτή είναι και η δική μου προσφορά, που θα γίνει κυρίως μετά τις εκλογές. Τώρα, κοιτάζω και λένε ότι δεν είναι ώρα τώρα κτλ. Δηλαδή, όλοι θέλουν να βγάλει το φίδι από την τρύπα ο Παπανδρέου και να πάρουν και την προίκα του!
Περί προικός πρόκειται και όχι περί σεμνότητας. Τι να μπλέξω, λοιπόν; Αν συναντηθώ κάποια στιγμή με τον Παπανδρέου, θα του πω τι νομίζω ότι είναι σωστό. Αλλά ένας πολιτικός που σέβεται τον εαυτό του και την ιστορία του, δεν έχει καμία άλλη επιλογή από το να διαβεί την έρημο και υπάρχει καμιά φορά και comeback σ’ αυτήν την ιστορία.
Να διαβεί την έρημο, να γίνει σοφός με τον εαυτό του. Αντί να συζητά με αυτόν τον βαρύγδουπο τρόπο ο κ. Παπανδρέου με τους βαρόνους και τους κηπουρούς που τον οδήγησαν στην καταστροφή, έπρεπε να συνομιλήσει με τον εαυτό του ή να πάει σε έναν καφενέ ή να βρει ορισμένους απλούς ανθρώπους ή όχι ανθρώπους που αισθάνονται την υποχρέωση να του πουν αυτό που θέλει να ακούσει. Και θα αποφασίσει μόνος του. Αυτό δεν μπορώ να του το πω εγώ. Θα το αποφασίσει μόνος του.
Πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε ως ένα ιερό πρόσωπο, περί της τραγωδίας. Ως νέο Ορέστη δεν τον έχω πει; Με την έννοια ότι με δική του ευθύνη έγινε παίγνιο με τη δική του ελεύθερη βούληση, παίγνιο περιστάσεων που τον ξεπερνούν και έγινε ήρωας τραγωδίας. Άλλωστε, αυτό ήταν προγραμματισμένο.





.........Απολαυστική η συνέχεια.....




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου