Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014



Απάντηση σε ανοικτή  Επιστολή


     Από ημερών τώρα, αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης για το μικροέργο δασοτεχνικής φύσεως στη νησίδα Άγιοι Θεόδωροι (Θοδωρού), έχει εκ σπάσει ένα κύμα  οικολογικής αντίδρασης κυρίως από τις στήλες της εφημερίδας σας.
Με εκφράσεις του τύπου -ερημοποίηση, ξεπούλημα, ανασκουμπώνονται οι εργολάβοι, ξεκαπίστρωτη ψυχή- κλπ., δημιουργούνται εντυπώσεις που αδικούν την Δνση Δασών στην συνεργασία της με τον Δήμο Χανίων
    Η νησίδα Θοδωρού όπως την ξέρει ο κόσμος, ανήκει ολοκληρωτικά και τελεσίδικα στο Ελληνικό Δημόσιο, αφού εξαγοράσθηκε από την τότε κοινότητα Αγ.Μαρίνας το 1950.
    Είναι εκτροφείο (από το 1963) και όχι βιότοπος αιγάγρου. (για παράδειγμα η λίμνη Ποταμών Αμαρίου είναι εκτροφείο και όχι βιότοπος του κροκόδειλου...)
    Εκτροφεία αιγάγρου επίσης είναι το Αταλαντονήσι οι Αγ.Πάντες και η Σαπιέντζα (και η Ντία μέχρι πριν από λίγα χρόνια).
    Σκοπός ενός εκτροφείου είναι η λειτουργία βιοαποθέματος για την περίπτωση που συμβεί κάτι στον φυσικό πληθυσμό, που βρίσκεται στα Λευκά Όρη.
    Άλλο λοιπόν εκτροφείο και άλλο βιότοπος αιγάγρου που πλέον είναι μόνο τα Λευκά Όρη.               
    Η έκπληξη μας είναι ιδιαίτερη καθώς η συντονισμένη και αντιαναπτυξιακή λογική των πολιτών που διαμαρτύρονται και απειλούν με διεθνείς προσφυγές, προσφιλής μέθοδος στη χώρα μας εναντίον της χώρας μας,προσκρούει στην κοινωνική και οικονομική ανάγκη  για μια προσέγγιση ανθρώπων με την προστατευμένη φύση.
    Δεν περικλείεται το περιβάλλον και οι “θησαυροί” του σε γυάλα ούτε αποκόπτεται ο άνθρωπος από την παιδευτική διαδικασία δια της επαφής αυτής.
    Σε κάθε περίπτωση εμείς δεν κρύψαμε οτιδήποτε.
    Δια της εφημερίδας σας κοινολογήθηκε η πλήρης μελέτη διαχείρισης της νησίδας στο φύλλο της 03/11/2012. (έχει δοθεί και ψηφιακά στον τότε συντάκτη σας)
    Η Ένωση Τ.Κ Ν Χανίων στις 12/06/2013 κοινολόγησε την θετική στάση της απέναντι στο σχέδιο.
    Πλειάδα επαγγελματικών σωματείων το επιζητεί.
    Αυτούς θεωρούμε ότι εξέφρασε ο Δήμος Χανίων, στο αίτημα του για επισκεψιμότητα  των Θοδωρού.
Με τις πλήρεις εγκρίσεις από το ΥΠΕΚΑ καθοδηγήσαμε τα πράγματα σε μια Προγραμματική Σύμβαση  δια της οποίας θα εκτελεσθούν μικροέργα εξυπηρέτησης της όποιας επισκεψιμότητας προκύψει από το σχέδιο που θα εκπονηθεί.
Είναι όμως τραγικό ένα μονοπάτι να εκλαμβάνεται ως εργολαβία, και η κατασκευή μιας τουαλέτας, τόσο αναγκαίας ακόμη και για την μονοήμερη εορτάσιμη εκδρομή,ως ιδιαίτερο έργο.
Και αν έχει χαθεί το μέτρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, και βλέπουμε καντίνες και πολυκαταστήματα καθώς και άλλες δραστηριότητες που ο καθένας ανεύθυνα και ασυλλόγιστα διασπείρει, διερωτώμεθα:
Γιατί κανείς δεν ζήτησε ενημέρωση;
Αυτό κάπως θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί, εμείς την θεωρούμε αυξημένου βαθμού αγωνία.
Μένει να αποδειχτεί.


 Προσωπικά πιστεύω ότι ο νέος Δήμαρχος είναι εγκλωβισμένος μεταξύ ασχετοσύνης και καλοθελητών.
Ελπίζω να μην αποδειχτεί αυτό γιατί δεν θα είναι γα καλό των Χανίων.
Την προσωπική του υπόληψη την υπερασπίζεται ο καθένας με βάση την αυτοεκτίμηση που έχει... .
Οψόμεθα...αλλάοι γραφές μιλούν ήδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου