Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Το κυρίαρχο σενάριο προβλέπει αλλαγή πολιτικού σκηνικού τον Σεπτέμβριο, εκτός αν…

Άγγελος Στάγκος
astagkos@reporter.gr
Πυκνώνουν οι συζητήσεις για το κατά πόσον η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να τα βγάλει πέρα. Πολλοί και όχι κατ΄ ανάγκη τοποθετημένοι απέναντι στη κυβέρνηση, είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι το σημερινό σχήμα δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στις πράγματι φοβερές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα. Οι περισσότεροι αναγνωρίζουν αυτές τις δυσκολίες, παραδέχονται ότι δεν φαίνεται στον ορίζοντα διάδοχη κατάσταση και μάλιστα από άλλο κόμμα, δεν θέλουν εκλογές (που άλλωστε αποκλείεται να τις επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), αλλά ταυτόχρονα εκτιμούν ότι ως τον Σεπτέμβριο το πολύ, θα υπάρξουν αλλαγές. Αλλαγές όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στο πολιτικό σκηνικό γενικότερα.



Αντικειμενικά, η πορεία του σημερινού κυβερνητικού σχήματος δείχνει ότι δεν μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Διαπιστώνεται έλλειψη κεντρικού συντονισμού, δεν υπάρχει πλήρης αντίληψη της κρισιμότητας των καταστάσεων, παρατηρούνται παλινωδίες, καθυστερήσεις και παραλείψεις στην οργάνωση του κρατικού μηχανισμού, στη λήψη αποφάσεων και στην εφαρμογή των μέτρων, πολλοί υπουργοί δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ανάγκες των καιρών και άλλοι παίζουν δικά τους μικροπολιτικά (και συχνά γελοία) παιχνίδια προσπαθώντας να μην εισπράξουν οι ίδιοι πολιτικό κόστος, η επικοινωνιακή πρακτική είναι για κλάματα.

Με δεδομένα όλα αυτά και όλα τα άλλα προβλήματα που πηγάζουν από την οικονομική κατάσταση και την εφιαλτική πραγματικότητα των δημοσιονομικών αριθμών, σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα απαιτηθούν και άλλα μέτρα, που πιθανότατα θα προκαλέσουν κοινωνικές αντιδράσεις. Αλλά και να μην απαιτηθούν άλλα μέτρα, κατά τον Σεπτέμβριο οι πολίτες θα συνειδητοποιήσουν πλήρως τις επιπτώσεις αυτών που έχουν επιβληθεί και έχουν ληφθεί στη διαβίωσή τους. Τότε εκτιμούν αρκετοί παρατηρητές ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν θα προχωρήσει απλά σε ανασχηματισμό, αλλά θα ζητήσει και πάλι την συναίνεση της αντιπολίτευσης ενώ ταυτόχρονα θα προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου κυβερνητικού σχήματος που θα αποτελείται από μείγμα δοκιμασμένων και σκληροτράχηλων πολιτικών και εξωκοινοβουλευτικών προσώπων με εμπειρίες.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σενάριο, τη στήριξη του νέου κυβερνητικού σχήματος θα την προσφέρουν το ΠΑΣΟΚ (εκτός από κάποιους που θα αποσχισθούν ενδεχόμενα), η Μπακογιάννη με εκείνους που θα φύγουν από τη Νέα Δημοκρατία για να πάνε μαζί της, ο ΛΑ.Ο.Σ. και ίσως οι βουλευτές της Ανανεωτικής Αριστεράς, αν καταφέρουν να αποφασίσουν να φύγουν από τον ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. Τα κόμματα της Αριστεράς και η Ν.Δ. του Α. Σαμαρά δεν θα συναινέσουν και δεν θα προσφέρουν στήριξη, προσδοκώντας οφέλη από τις δυσκολίες της κυβέρνησης και της χώρας.

Πρωθυπουργός και της νέας κυβέρνησης θα είναι ο Γ. Παπανδρέου και το ερώτημα είναι αν οι επιλογές του σε πρόσωπα θα είναι αυτές που απαιτούν οι καιροί, ή αν θα είναι ανάλογες αυτών που έκανε για να στελεχώσει τη σημερινή κυβέρνηση. Δεν είναι εύκολο για ένα πρωθυπουργό να επιλέξει άτομα που τα χνώτα τους δεν ταιριάζουν με τα δικά του. Αντε να επιλέξει ένα ή δύο που κατά γενική ομολογία θεωρούνται οι κατάλληλοι για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, μπορεί όμως να διαλέξει 10-12 υπουργούς που δεν θα είναι του δικού του κλίματος, έστω και αν είναι οι πανάξιοι; Δύσκολο…

Φυσικά αυτό είναι ένα σενάριο που μπορεί να γίνει πραγματικότητα αν τα πράγματα κυλίσουν χωρίς να δημιουργηθούν έκτακτες περιστάσεις ως τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, δεν είναι απόλυτα σίγουρο ότι μέχρι τότε τα μέτρα θα αποδίδουν τα αναμενόμενα, ότι ο δανεισμός από τους εταίρους και το ΔΝΤ θα εξασφαλίζεται χωρίς προβλήματα και ότι η Ευρώπη δεν θα πέσει σε μεγαλύτερη κρίση που θα ανατρέψει τα σημερινά δεδομένα. Αν συμβεί κάτι από όλα αυτά, ίσως η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού να γίνει νωρίτερα και με διαφορετική μορφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου