Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Πρωθυπουργέ, η κατάσταση συνεχίζει να είναι κρίσιμη και δεν θέλει φούμαρα

Άγγελος Στάγκος
Ημ/νία: 08:49 - 17 Αυγ 2010
Άγνωστο αν ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται πλήρως την κατάσταση της οικονομίας, κρίνοντας από τις παριανές δηλώσεις του, αλλά σίγουρα την καταλαβαίνουν τα στελέχη του οικονομικού του επιτελείου. Καταλαβαίνουν δηλαδή (και ο υπογράφων το γνωρίζει από πρώτο χέρι) ότι έχουμε μεγάλο δρόμο να διανύσουμε και τα πολύ δύσκολα είναι μπροστά μας.Με λίγα λόγια, το μέλλον εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά αβέβαιο και το παρόν ανησυχητικά οδυνηρό, όσο και αν οι έλληνες προσπαθούν να ξεχάσουν στα νησιά και τις παραλίες. Σε βαθμό που σε κάνει να αναρωτιέσαι που είναι αυτή η περιβόητη ύφεση.
Και όμως υπάρχει η ύφεση. Στο 3,5% έφτασε στο δεύτερο τρίμηνο και στο 4% επιμένει ότι θα φτάσει η Τρόϊκα, παρά τις κάπως πιο αισιόδοξες προβλέψεις των δικών μας. Όπως υπάρχει και θεριεύει η ανεργία με οπροοπτική να φτάσει σε πρωτοφανείς διαστάσεις και αυτό είναι το χειρότερο. Γιατί είναι γεγονός ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ σκούρα στην πραγματική οικονομία, δηλαδή στον ιδιωτικό τομέα που βογκάει και τα βογκητά του ακούγονται όλο και πιο δυνατά. Οχι μόνο γιατί δυσκολεύεται να προσαρμοστεί και να γίνει πιο ανταγωνιστικός, ούτε και εξαιτίας της πτώσης της κατανάλωσης, αλλά και γιατί η κυβέρνηση κινείται μετασξύ Σκύλλας και Χάρυβδης, αφού από τη μία πλευρά είναι αναγκασμένη να μαζέψει λεφτά και από την άλλη πλευρά πρέπει να βρει τρόπους να βοηθήσει την επιχειρηματικότητα. Και προς το παρόν δείχνει προσηλωμένη στο πρώτο.
Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις έφυγαν οι ελεγκτές της Τρόϊκα αρχές Αυγούστου και παρά τα καλά τουςε λόγια, που δεν έκρυβαν όμως και τις μεγάλες ανησυχίες τους, τα spreads βρέθηκαν πάλι στον Θεό, ξεπερνώντας τις 800 μονάδες και ανάλογη ήταν και η πορεία των CDS. Η ερμηνεία είναι ότι οι αγορές δεν είναι αισιόδοξες για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας να βγεί από το αδιέξοδο. Υπήρξε όμως και ένας ακόμη λόγος που λίγοι τον γνωρίζουν. Η ΕΚΤ έχει μειώσει τις εκταμιεύσεις προς τις ελληνικές τράπεζες, πιθανώς προς τις τράπεζες γενικότερα, καθώς ο Τρισε προσπαθεί να βρει την χρυσή τομή και το γεγονός αυτό ζορίζει έντονα το τραπεζικό σύστημα και φυσικά δεν επιτρέπει τη διοχέτευση ρευστότητας στην αφυδατωμένη αγορά.
Στο μεταξύ και το διεθνές περιβάλλον είναι περίεργο. Τα νέα από τις ΗΠΑ και την Κίνα προκαλούν προβληματισμό, ενώ από τη Γερμανία και την Γαλλία είναι πιο ενθαρρυντικά. Δεν ξέρουμε βέβαια ποια θα είναι η συνέχεια, ούτε και τις συνέπειες για την Ελλάδα, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν είχε αποκατασταθεί πλήρως η οικονομική τάξη στο υπόλοιπο κόσμο θα βοηθούσε και εμάς.
Με όλα αυτά είναι αντιμέτωπος ο Γ. Παπανδρέου εν όψει της εμφάνισής του στη Θεσσαλονίκη. Οι πληροφορίες λένε ότι διάφοροι, από συντεχνίες μέχρι ΠΑΜΕ τον περιμένουν με άγριες διαθέσεις. Τα μήντια άλλωστε φτιάχνουν κλίμα κατά την προσφιλή τους συνήθεια και του ζητούν να βρει ένα story προοπτικής και ελπίδας να πουλήσει στον κόσμο. Πολύ πιο σημαντικό όμως θα ήταν αν η κυβέρνηση θα μπορούσε να πείσει ότι αντιμετωπίζει αποφασιστικά και αποτελεσματικά την προκλητική φοροδιαφυγή, όπως ζητάει και η Τρόϊκα, και ταυτόχρονα δείξει ότι αναδιαρθρώνει προς όφελος του πολίτη τον κρατικό μηχανισμό. Αυτά και παράλληλα με μέτρα υπέρ της επιχειρηματικότητας θα δημιουργούσε το story της προοπτικής χωρίς διάφορα φούμαρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου