Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Η ελευθερία του λόγου στην…υπηρεσία των πάντων

Άγγελος Στάγκος

Μεγάλη φάμπρικα άνοιξε με τη δυνατότητα που δίνει η τεχνολογία σε ακροατές και αναγνώστες να σχολιάζουν. Πρόκειται για πρακτική συνεχούς επικοινωνίας που επιτρέπει στο μεν κοινό να παρεμβαίνει, να λέει τις απόψεις του (ο κάθε πολίτης εκπροσωπεί τον εαυτό του φυσικά) και να ανταποκρίνεται θετικά, αρνητικά ή προσθετικά σε όσα λέει ο σχολιαστής, στον δε σχολιαστή να βρίσκεται σε επαφή με το κοινό και να αντιλαμβάνεται τις διαθέσεις του, ή και να δέχεται ερεθίσματα. Όλα αυτά με την καλή έννοια. Είναι καλοδεχούμενα, εφόσον δεν αποτελούν και μέθοδο για να βγάζει φράγκα ο ραδιοφωνικός σταθμός, ειδικά με αυξημένης χρέωσης τηλεφωνήματα. Άλλωστε, οι κανόνες της διαφάνειας, της δημοκρατίας και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας λένε ότι ο δημόσιος λόγος (και το γραπτό είναι δημόσιος λόγος) υπόκειται σε κριτική. Δεν γνωρίζω πραγματικά τι γίνεται έξω, αλλά εδώ έχει παρεξηγηθεί από πολλούς όλη αυτή η διαδικασία. Έχουν βρει ευκαιρία να βγάζουν εσώψυχα, να λένε απερίγραπτες μπούρδες, να βρίζουν και να σπιλώνουν κρυμμένοι πίσω από ψευδώνυμα και ανωνυμία. Λειτουργούν πάρα πολύ συχνά όπως εκείνοι που κρύβονται μέσα στον όχλο και διαπράττουν αγριότητες, σίγουροι ότι δεν θα ανακαλυφθούν. Τρανό παράδειγμα ο εμπρησμός στη Μαρφίν της Σταδίου που στοίχισε τη ζωή σε τρία άτομα και ένα έμβρυο. Ευτυχώς, όταν βρίζουν χωρίς να γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, το κακό είναι πολύ μικρό.
Το πρόβλημα είναι ότι οι ανεγκέφαλοι και χυδαίοι αυτοί τύποι δημιουργούν κλίμα, ειδικά στη χώρα μας, όπου δεν περισσεύει η λογική, όπως είναι γνωστό. Δεν ενοχλεί η κριτική, ακόμη και η κακόπιστη. Η ελευθερία του λόγου είναι απαραβίαστο δικαίωμα στα δημοκρατικά καθεστώτα. Ενοχλεί όμως η κακοποίηση κάθε έννοιας αισθητικής και ακόμη περισσότερο ενοχλεί συνεχής τροφοδοσία του λαϊκισμού που μπορεί να εκτραπεί σε φασισμό, ακόμη και αν ο «αντίλογος» προέρχεται από αριστερά, υποτίθεται. «Υποτίθεται», γιατί αριστερός δεν είναι ο κάθε ένας που το δηλώνει, αλλά εκείνος συμπεριφέρεται ανάλογα. Εκεί βρίσκεται ο κίνδυνος με το κλίμα που διαμορφώνουν κάθε μέρα διάφοροι απερίγραπτοι βγαίνοντας στα ραδιόφωνα και σχολιάζοντας κείμενα…
Αλλά είπαμε, η δημοκρατία επιβάλλει την ελευθερία του λόγου και η τεχνολογία δίνει την δυνατότητα στους πάντες να εκφράζονται, όπως και όσο μπορούν! Να λένε ακόμη και ό,τι τους κατεβαίνει στο κεφάλι…Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να συμβιώνουμε και με δαύτους, αρκεί να μην τους επιτρέπουμε να κυριαρχούν.

Αγγελος Στάγκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου