Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011





"Άνευ ετέρου" καθόρισαν άμεσα ΑΟΖ για τα πετρέλαια δυτικά και νότια.
Με βάση την αρχή της «μέσης γραμμής/γραμμής ίσης αποστάσεως» μεταξύ όλων των εδαφών των εμπλεκομένων χωρών καθορίστηκαν τα όρια της θαλάσσιας περιοχής του Ιονίου Πελάγους και της Νότιας Κρήτης, στην οποία θα πραγματοποιηθούν σεισμικές έρευνες για εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου!
Τι σημαίνει αυτό; Ισχύει πρακτικά η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αλλά παρακάμπτεται η προσδιορισμού της και ορίζεται η "μέση απόσταση από τα ελληνικά εδάφη". Όπου φυσικά "ελληνικά εδάφη είναι και η νησιωτικές περιοχές. Πρόκειται για "πρόβα Ανατολικής Μεσογείου". Από την στγιμή που ισχύσει αυτό, "κλειδώνεται" ολόκληρη η έκταση μεταξύ Μεγίστης και Κρήτης, ενώ ανατολικά παραμένει ως ερώτημα η "μέση γραμμή" μεταξύ Μεγίστης και Κύπρου η οποία καλύπτεται φυσικά από την έννοια της ΑΟΖ.
Από χθες αργά το βράδυ τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής η πρόσκληση για έρευνες υδρογονανθράκων η οποία μάλιστα συνοδεύεται από χάρτη, που περιλαμβάνει τη θαλάσσια περιοχή από βόρεια - βορειοδυτικά της Κέρκυρας, το Ιόνιο πέλαγος και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, μέχρι τον Αγιο Νικόλαο.
Στην περίπτωση της Κρήτης έχουμε με την μέθοδο της "μέσης γραμμής" λύση και του "γόρδιου δεσμού" της ΑΟΖ με την Λιβύη. Και θεωρούμε ότι αυτό γίνεται σε μία καλή συγκυρία δεδομένων των προβλημάτων της Λιβύης...
Την πρόσκληση υπογράφει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Μανιάτης (καλή δουλειά κάνει, σε όλα τα επίπεδα), ο οποίος εδώ και περίπου έναν χρόνο έχει αναλάβει τη δημιουργία του εθνικού φορέα ερευνών για υδρογονάνθρακες και τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος νομικού πλαισίου που επί χρόνια παρέμενε ανενεργό
.

2 σχόλια: