Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Ανήθικοι νεοέλληνες φοροφυγάδες
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07:03



Μέσα στον Αύγουστο βγήκε μια είδηση που μας έκανε να νοιώσουμε βαθιά ντροπή για τη χώρα μας!Και όπως λέει ο αμερικανός φιλόσοφος Ρόρτυ τα αισθήματα που τρέφει κανείς για τη χώρα του είναι απαραίτητα, αν θέλουμε η δημόσια συζήτηση να είναι εμπνευσμένη και παραγωγική.
Ποια ήταν αυτή η είδηση: Το σώμα δίωξης οικονομικού εγκλήματος, αναλύοντας τους παχυλούς τραπεζικούς λογαριασμούς 2000 μεγαλοκαταθετών, ανακάλυψε εκπληκτικά - και ταυτόχρονα- φοβερά ευρήματα:Εξι τουλάχιστον γιατροί δεν μπορούσαν (κατ' αντιπαραβολή με τις φορολογικές τους δηλώσεις) να δικαιολογήσουν τρομακτικές καταθέσεις 11 εκατομμυρίων ευρώ!Μεγάλη τεχνική εταιρεία δεν μπορούσε να δικαιολογήσει 16 εκατομμύρια ευρώ! Και ο κατάλογος δεν έχει τέλος (ή πάτο).Ετσι τουριστικό γραφείο - με σκοτεινές μεθόδους μέσω Λονδίνου - απέφευγε να δηλώσει εισόδημα 3 εκατομμυρίων ευρώ! Κομμωτής επίσης δεν μπορούσε να δικαιολογήσει 1,5 εκατομμύριο ευρώ και βενζινάδικο υγρών καυσίμων έκοβε αποδείξεις, αλλά η ταμειακή μηχανή ήταν «φάντασμα»!
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε με μια παθογένεια ή με μια αποκρουστική κουλτούρα;Ολοι οι παραπάνω ουσιαστικά δεν νοιώθουν ότι είναι πολίτες αυτής της χώρας! Οτι πρέπει να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν.Ζουν για την πάρτη τους, την οικογένειά τους, το ατομικό τους γίγνεσθαι, το carpe diem (ας φάμε, ας πιούμε, αύριο πεθαίνουμε)!Ολοι οι παραπάνω εφαρμόζουν κατ' αποτέλεσμα το φρικτό αξίωμα της Θάτσερ: Δηλαδή ότι υπάρχουν άτομα και κοινωνίες!Και όλα αυτά γίνονται την ώρα που το κράτος μας χρεοκοπεί και ως διεθνής επαίτης ζητάει από παντού βοήθεια!Αρα έχουν δίκιο όσοι λένε - και ας μου επιτραπεί ο όρος - ότι η χώρα αυτή έχει ακόμη πολύ «λίπος» (και αυτό ας το το σκεφθεί η κυβέρνηση που ακρωτηριάζει μόνο τους μισθούς και τις συντάξεις).Τι φταίει; Ενδεχόμενα η μεταπολίτευση που διαμόρφωσε ένα διεφθαρμένο και όχι ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος.Σίγουρα όμως χρειαζόμαστε - ως έθνος εννοώ και κάτι άλλο.
Χρειαζόμαστε, δηλαδή,, αυτό που είχε αναλύσει ο γερμανός φιλόσοφος Χάμπερμας από το 1989 στην εφημερίδα Zeit:Εναν καινούργιο πατριωτισμό, (Verfassungespatriotismus) με βάση τον οποίο θα ζούμε κάθε μέρα σύμφωνα με τις ελευθερίες, τα δικαιώματα, αλλά και τις υποχρεώσεις που μας επιβάλλει το Σύνταγμα.Και επομένως πληρώνοντας και τους φόρους μας ( σε ένα κράτος που καταρρέει)!
Το συμπέρασμα: Αν υπάρχουν ανήθικοι νεοέλληνες φοροφυγάδες κανένα μνημόνιο και καμιά συμφωνία δεν πρόκειται να μας σώσουν ποτέ!
Kalfelis@law.auth.gr( Καθηγητής νομικής ΑΠΘ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου