Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Το θέμα του ΕΘΙΑΓΕ στο ΓΕΩΤΕΕ Π Κρήτης.

32 ινστιτούτα και 17 σταθμούς έρευνας έχει η χώρα, και δεν έχει φαγητό!!!!!!
Η δεύτερη μεγαλύτερη δαπάνη εισαγωγών για τη χώρα, μετά τα καύσιμα, καταγράφεται από τα πανεπιστημιακά μας συγγράμματα φευ από το 1978, πάει σε είδη γεωργικά και κτηνοτροφικά, διατροφής.
Αν αυτό δεν είναι νεοελληνικό δράμα, τι είναι;
Και να σκεφτεί κανείς ότι το 13% του πληθυσμού είναι γεωργοί!!!!!
Το εύκολο και εύπεπτο ανάθεμα; στους πολιτικούς.
Ναι λοιπόν φταίει η πολιτική ηγεσία που πορεύονταν με μόνη έγνοια τις επιδοτήσεις και την έγκαιρη διανομή τους. Ποιοι την δικαιούνταν ποιοι την καρπούνταν,ποιοι την λήστευαν και ποιοι την αξιοποιούσαν, φαίνεται τώρα.
Μια από τις παραμέτρους εξάρτησης της χώρας, και σ΄αυτό φέρει τεράστια ευθύνη η επιστημονική κοινότητα, των 32& 17 περιλαμβανομένων, είναι η εξάρτηση από το εισαγόμενο φυτευτικό και αναπαραγωγικό υλικό. Αν πτωχεύαμε αρνούμενοι το χρέος ως επαχθές ή απεχθές, λόγω μη ενηλικίωσης, κατά αγανακτισμένους,ΣΥΝ Συριζέους,ΚΚΕ,Σπίθες κλπ συνοδοιπόρους,θα καθίστατο ο λαός μας, που το 2004 θάμπωσε τον κόσμο,,ικέτης επισιτιστικής βοήθειας.
Ή μήπως θα μας έσωζαν τα σποράκια του ΜΑΙΧ (και αυτά από τη Γερμανία των Χιτλερικών χρόνων ήλθαν), ή της Οικολογικής (εν Π.Κ) Πρωτοβουλίας ή των άλλων δικτύων ανταλλαγής σπόρων και επικοινωνίας...
Για όλα αυτά, η πρόταση μου θα είναι:
Ναι στη ριζική αναδιάρθρωση την αξιολόγηση την συγκεκριμενοποίηση στόχων και στρατηγικών με ορίζοντα χρονικό του συστήματος έρευνας και γεωργικής εκπαίδευσης και πιστοποίησης προϊόντων
Να συγχωνευθούν στο 11 ή στο 13 ( με την προσθήκη δύο δασικών ερευνητικών κέντρων ) αλλά να καθοριστούν και οι στόχοι.
Σε επίπεδο Κρήτης με τον τραγέλαφο της "υποκλοπής έργου" και από τον ΣΕΔΗΚ θα πρέπει να λειτουργήσει ένα κέντρο ερευνών γεωργικών και μεσογειακών οικοσυστημάτων, με έδρα τα Χανιά. Και αυτό όχι για λόγους εξισορρόπησης της ανάπτυξης, λες, και η καραμέλα αυτή των ταγών των Χανίων, έχει να κάνει με τις έδρες των Υπηρεσιών και όχι την δυναμική των κοινωνιών.(Θέμα του χειμώνα αυτό).
Απλούστατα διότι υπάρχουν οι υποδομές υπάρχει και το ΜΑΙΧ υπάρχουν και τα πεδία έρευνας.Ελπίζοντας παράλληλα και σε αλλαγή νοοτροπίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου