Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

ΔΑΣΟΠΟΝΙΑ...
Με το βλέμμα στο μέλλον...

Ξεκινώντας και εκτός κειμένου δόθηκε απάντηση στα “ρήματα” Τσιρώνη που ουσιαστικά εν μέσω γιορτής απαξίωσε την Δασική Υπηρεσία λέγοντας ότι “είναι μηδενική η συνεισφορά της στο ΑΕΠ”. Επειδή από τους παριστάμενους συνδικαλιστές, κανείς δε θίχτηκε αλλά και ούτε από την φυσική ηγεσία του κλάδου, έθεσα τον εξής προβληματισμό:
Προφανώς ο Υπουργός δεν γνωρίζει αλλά και δεν του έχει μεταφερθεί ότι πολλαπλασιαστικά, πέρα της ξυλοπονίας, υπάρχουν απτά έσοδα μετρήσιμα σαν εισπράξεις αλλά και σαν συνεισφορά δια των επιτρεπτών επεμβάσεων επι δασών και δασικών εκτάσεων.
Διαπίστωσα και υπογράμμισα την έλλειψη σύγχρονου management στον κλάδο, σε όλα τα επίπεδα ακόμη και στο φιλοξενών ΙΔΕ.
Μετά απο αυτό η εισήγηση.

Η Ελλάδα είναι ένα ακόμη ... Hotspot. Είναι ένα από τα θερμά σημεία του πλανήτη όσον αφορά την βιοποικιλότητα. Όλοι ξέρουν τον πολιτισμικό τον τοπιακό τον πνευματικό και τον θρησκειολογικό πλούτο της χώρας. Όλοι όμως προσπερνούν τον γενετικό πλούτο της που η σημαντικότητα του είναι περίφημη μεταξύ των ειδημόνων αλλά, δυστυχώς, και των κερδοσκόπων της γνώσης.
Η διεθνής σύμβαση για την βιοποικιλότητα, απόρροια της οποίας είναι ο ν 3937/11, μα και το Πρωτόκολλο της Ναγκόγια, μας επισημαίνουν ότι η πρόσβαση στους γενετικούς πόρους μιας χώρας και η δίκαιη και ισότιμη κατανομή των οφελών που προκύπτουν ... ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ.
Πολύ περισσότερο που, η Ελλάδα είναι πάροχος παρά χρήστης γενετικών πόρων.

Η Ελληνική εταιρεία ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ έχει σημάνει τον κίνδυνο της μη ετοιμότητας της χώρας και νομικά και οργανωτικά. Δηλαδή:
** Δεν έχουν τεθεί οι ορισμοί, και
**Δεν έχουν σχηματιστεί οι μηχανισμοί Εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας, που θα συγκεντρώσουν και θα καταχωρούν τα γενετικά αποθέματα με τις τοπικές αλλά και τις εξελιγμένες και τις εξελισσόμενες ποικιλίες που έχουν, μη γενετικά, προκύψει.
Ακόμη και όρους όπως “παραδοσιακή γνώση” τους αποδέχεται το πρωτόκολλο της Ναγκόγια που υπερασπίζεται τα δίκαια και τα δικαιώματα των υπανάπτυκτων χωρών από την ληστρικότητα των εταιρειών και των επιτήδειων ερευνητών κλπ..
Και να μην είχαμε τόσο πλούσιο κατάλογο λεπτών εξειδικεύσεων και διδακτορικών διπλωμάτων, που θα μπορούσαν να στρατευτούν στην υπόθεση, να είχαμε μια δικαιολογία. Άρα;
Το πρόβλημα μας είναι ότι,μάλλον δεν πιστεύουμε στις δυνατότητες μας. Δηλαδή δεν πιστεύουμε, ουσιαστικά στην επιστημοσύνη, την γνώση δηλαδή της προ-νόησης.
Και όλα αυτά είναι η ουσία του πράγματος.
Η ιστοριούλα που θα σας πω παρακάτω, έρχεται να τα επιβεβαιώσει.
ΛΟΙΠΟΝ:
Για τους κατοίκους της Κρήτης και τους μύστες της Κρητικής διατροφής τα αρωματικά φυτά κατέχουν εξέχουσα θέση αρωματίζοντας την καθημερινότητα τους.
Επί χρόνια πολλά παρακολουθούσαμε την λεγόμενη παραδοσιακή συλλογή (παραδοσιακή γνώση που λέγαμε παραπάνω..) των αρωματικών, κύρια της μαλοτηρας ( syderitis syriaca) και της Ματζουράνας (Origanum Microphylum) η μίξη των οποίων αποφέρει ένα δυνατό αντιοξειδωτικό & παράλληλα αρωματισμένο αφέψημα που σε συνδυασμό με μέλι και ένα παξιμάδι, έχει θρέψει γενιές κρητικών.
Μαθαίνουμε για καραβάνια συλλεκτών, όπου οι κτηνοτρόφοι όριζαν εκτάσεις, με συνεργεία εργατών, μαζεύουν τόνους που διοχετεύουν ανεξέλεγκτα στην αγορά και την μεταποίηση.
Παράλληλα μαθαίνουμε, για μεγάλες εισαγωγές κάτι σαν μαλοτήρας από Τουρκία κυρίως, αλλά και ρίγανης σε κοντέινερς (Να αναρωτηθώ δημόσια ποια η τύχη του μνημονιακού κανονισμού πιστοποίησης προέλευσης προϊόντων 1169; Διότι πουθενά στα Χανιά δεν εμφανίζεται για παράδειγμα ρίγανη Τουρκίας, Αλβανίας Ιταλίας κλπ
Έτσι οι δευτερεύουσες καρπώσεις έχουν πάει περίπατο και οι κίνδυνοι της μίξης των ειδών μεγάλοι.(εδώ είναι που μιλούμε για γενετική ρύπανση)
Προστρέξαμε σε ερευνητές της εντόπιας κοινότητας του Υποτροπικών Φυτών και Ελαίας της Κρήτης καθώς και στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιντούτο.
Όλοι σαν προοπτική των μετρήσεων τους είχαν την καταστροφή των ειδών, ΓΙΑΤΙ; :
Η ληστρική συλλογή σε ακολουθία της βόσκησης θα επιφέρουν αποτέλεσμα ανάλογο του Ψηλορείτη,την εξαφάνιση.
“Σε μια δεκαετία ..είπε ο κ Οικονομάκης, που εγκατέστησε την πρώτη πειραματική καλλιέργεια μαλοτήρας στον Ομαλό, έχουμε απώλεια εκτάσεων κατά 30% και είναι συνεχής ο καθ' υψόμετρο περιορισμός του sideritis Syriaca”.
Μα το ποτήρι της οργής και της φιλοτιμίας ξεχείλισε όταν η υπομονή και η προσπάθεια νουθεσίας συνάντησε ένα δημοσίευμα ένθετου κυριακάτικης εφημερίδας, που δραματικά είναι η αλήθεια, γνωστοποιούσε ότι τα ΑΦΦΕ είναι καλή επένδυση για νέους αλλά αν θέλουν πιστοποιημένο σπόρο μαλοτήρας θα απευθυνθούν στη Γερμανία έναντι 18.000€ ανά κιλό.
Ιστορία: Στις 20/06/1943 σκοτώθηκε στην οριογραμμή της Σαμαριάς ο Dr Horst Sicbert, βοτανολόγος , συλλέγοντας όχι φυτά αλλά σπέρματα.
Και η 20η Ιουνίου είναι εντός του χρόνου ωριμότητας του δικού μας Σιδερίτη.
Η έρευνα του δεν διακόπηκε, άλλοι τον διαδέχτηκαν και η χώρα εκτίθεται:
“Ο πιστοποιημένος σπόρος μαλοτήρας είναι Γερμανικός, όπως και το Golf”.
Δηλαδή, ο βιοπειρατής κατακτητής ωφελείται έναντι της αμέριμνης χώρας μας.. η οποία δεν έχει συμπεριλάβει τίποτα από τα hotspots είδη -μαλοτηρα, φάβα Σαντορίνης, κορωνέϊκη ελιά, δίκοκο σιτάρι, αμπελιτσιά- στον εθνικό κατάλογο.
Ο συνδυασμός αυτών των δύο προσλήψεων, της κακής προοπτικής και της βιοπειρατίας αλλά και η διεξοδική συνεργασία με τις πηγές της εξειδικευμένης γνώσης απέφεραν την πρώτη απαγόρευση: Η ΔΑΔ 1/2013 που προκάλεσε τοπικό σεισμό.
Θεωρήθηκε πρωτάκουστο.
Θεωρήθηκε ότι θίγει τα παραδοσιακά όσια της Κρήτης. Και μεις, το ξέρετε όλοι, τους λογαριασμούς τους κάνουμε ... με το κομπιουτεράκι... το γνωστό ανέκδοτο.. παντού διασπάρθηκαν απειλές και βαρειές κουβέντες...
Με συνδυασμένες δια-υπηρεσιακές ενέργειες μπλοκάραμε την χύμα κατάσταση και σε μεγάλο βαθμό επιβάλλαμε την αίτηση συλλογής τους, γνωρίσαμε τους συλλέκτες και λάβαμε στατιστικά στοιχεία διευθύνσεις και τις γραμμές διάθεσης του λήμματος.
Αρχικά τους οδηγήσαμε εκτός περιοχής Natura των Λευκών Ορέων για το 2013 & 2014, αλλά σε συνδυασμό με τις ομβρομετρικές καταγραφές το 2015 “ανοίξαμε” την συλλογή και στις εν λόγο περιοχές.
Βέβαια πουθενά δεν απαγορεύσαμε την συλλογή για ατομικές ανγκες που τις προσδιορίσαμε σε μισό κιλό ανά συλλέκτη.
Σκοπεύοντας στη διαχείριση των ειδών αυτή η πρακτική έδωσε ώθηση και εντατικοποίηση στην ορθή καλλιέργεια κατάλληλων περιοχών για παραγωγή ΑΦΦΕ στις κατάλληλες συνθήκες (υψόμετρο ξηροθερμικότητα τρόπος συλλογής), και επιπλέον διαφημίζουμε την καλλιέργεια αποκλειστικά για σποροσυλλογή.
Τρέξαμε σε ημερίδες σε συνεντεύξεις και σε πάνελ, γιατί δεν κάμπτεις την παράδοση με ..ΔΑΔ..
Για όλα αυτά χρειαζόμασταν ένα γνωστικό buck up και φυσικά ένα ερευνητικό πρόγραμμα προκειμένου να μελετηθεί και καταγραφεί η βιοκοινότητα τα προβλήματα και οι προοπτικές του αντικειμένου που λέγεται βιοποικιλότητα των Λευκών Ορέων και δια αυτής η διατήρηση και ανασύσταση των οικοτόπων με τα αρωματικά φυτά που διακρίναμε ότι κινδυνεύουν.
Πως να σταθείς διαφορετικά; Δεν μπορείς να επικαλείσαι την εκ Θεού φώτιση ή τον ετσιθελισμό... ή τον πλάγιο λόγο. Καθόλου δε, το ψέμα, και την ειρωνεία. Ο άλλος χάνει χιλιάδες €, και αφορολόγητα και εσύ “του την πέφτεις” στο όνομα του περιβάλλοντος... Χωρίς στοιχεία;
Εδώ έχουμε δυο αρωγούς:
**Τον Νόμο 4280/2014 που επιτρέπει την καλλιέργεια ΑΦΦΕ και σε δασικές εκτάσεις με τη διαδικασία της επιτρεπτής επέμβασης του άρθρου 47 του έκτου κεφαλαίου. Είναι νομίζω από τις σπάνιες περιπτώσεις της Ελληνικής νομολογίας που προηγείται της εποχής της. Αντίστοιχη περίπτωση είναι μόνο η πρόβλεψη του 998/79 για τις ΑΠΕ.
** Το πράσινο Ταμείο που κατανόησε και ενέταξε και χρηματοδότησε το έργο, σαν πιλοτικό για το Ν. Χανίων, εν μέσω της οικονομικής δυσπραγίας που όλοι γνωρίζουμε σε μια σύμβαση με το ερευνητικό προσωπικό του ΜΑΙΧ, καταγράφουμε χαρτογραφούμε και προβάλλουμε στο μέλλον το πρόβλημα .
Θα σας τα αναλύσει αυτά ο κ Καζάκης.
Σας λέω όμως ένα ευτράπελο:
Στο νομό Ηρακλείου εξάγουν κάθε χρόνο περίπου 150 τόνους δίκταμου (Origanum dictamus). Που η συλλογή του και η σποροσυλλογή του απαγορεύεται από το ΠΔ67/81όπου διαβάζουμε:

Ευχαριστώ πολύ, ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΑΝΟΙΞΗ “και μια απειλή” αλλά το ΓΕΩΤΕΕ παρ ΚΡΗΤΗΣ, θα σας βομβαρδίσει με προτάσεις και ας τις αρνηθεί η πολιτεία.

(ομιλία μου σστο ΙΔΕ στα Ιλίσια, στα πλαίσια της παγκόσμιας γιορτής των Δασών στις 21/03)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου