Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Ανασκόπηση της κατάστασης



Κύριε Διευθυντή

Μια ανασκόπηση της κατάστασης όπως διαμορφώνεται  πλέον.

Τώρα που έσβησαν οι αυταπάτες. Τώρα που όλοι στρέφονται προς την πυρηνική τους σχέση με την πολιτική. Τώρα που εκλείπουν οι μεσσίες (αν και εμφανίζονται μεσυες) Τώρα που οι αρχηγοί χάθηκαν και μαζί τους και οι σημαίες κατέβηκαν. Τώρα που στοίχειωσαν οι χοροί.. Τώρα μένει κάτι ακόμα να χαθεί

Μπορεί, είναι ήδη ορατό, να χαθεί η πατρίδα.

Είτε με πόλεμο είτε χωρίς πόλεμο.

Αυτό που οι ελάχιστοι βλέπαμε σαν κατάληξη του παρδαλού σούπερ λαϊκισμού έχει επέλθει: τρίτο προς τέταρτο μνημόνιο μέτρων. Η θλίψη, παρά η περιαυτολογία και η δικαίωση, είναι το μόνο συναίσθημα.

Η κοινωνία σαστισμένη από τους πατέρες του πελατειακού κράτους και τους «νεομάρτυρες» του ανερυθρίαστου ψεύδους του ανυπόφορου και προγραφικού λαϊκισμού αναζητά ένα έρεισμα για να κρατηθεί.

Το ξαναείπαμε: Είναι η ώρα της συλλογικής δράσης και απαίτησης. Είναι η ώρα της τοπικής οργάνωσης της κοινωνίας. Οτιδήποτε προάγει τη συλλογικότητα πρέπει να ευλογείται.

Αλλοίμονο αν δεν μας αλλάξει η κρίση. Αν από το εγωκεντρικό δεν πάμε στο συλλογικό. Θα σας θυμίσει αυτό λίγο το συριζαϊκό προτσές.. μόνο που αποδείχτηκε τόσο μικρό τόσο λίγο: Μιλούσαν για συλλογικότητα που θεράπευε και ήταν ενταγμένο στον μόνο στόχο, την κατάληψη της εξουσίας. Τώρα την εποχή της μεγάλης ανάγκης εξαφανίστηκαν όλοι τους. Τώρα διανέμουν την εξουσία, μάλλον και δεν προκάνουν στην αλληλεγγύη.

Η σύγχρονη φιλελεύθερη συλλογικότητα δεν έχει καμία σχέση με την μαζοποίηση. Η νέα συλλογικότητα αντέχει την διάκριση των ατόμων δέχεται την αριστεία και καταδέχεται την φιλοτιμία.

Ζήσαμε την παγίδα του ατομισμού. Φθείραμε και φθαρήκαμε  από πελατοκεντρικό σύστημα. Καρπωθήκαμε, κτίσαμε παρά θιν’ αλός, εξαπατήσαμε τον έφορο, βολευτήκαμε και εν τέλει αναζητούσαμε τον σύντροφο τον ντάντο (οι βαφτισιμιοί), τον μεσολαβητή τον παράγοντα. Ανεχτήκαμε να σβήνονται κλήσεις μεθυσμένων οδηγών, Δεχτήκαμε να διορίζονται γύρω μας οικογένειες αφισοκολλητών αγράμματων καταληψιών, προσπεράσαμε την διαπλοκή και σε χαμηλό επίπεδο (συνεταιρισμοί πλαστά πιστοποιητικά απανωγραψίματα..) και ευκολότερα σε υψηλό επίπεδο.  Επιλέξαμε τον καταναλωτισμό τον σεξισμό την απόλαυση την ήσσονα προσπάθεια. 

Το θέαμα και η κοινωνία του επικράτησαν .Σπίτια αυτοκίνητα SUB & Jeeps γλέντια και πηγαινέλα « στας Ευρώπας» και βέβαια ινστρουχτορισμός. Ψέματα και φελαϊνές κουβέντες, χωρίς έρμα χωρίς αρχή και τέλος: 1974-2016..\Αλοίμονο αν δεν αλλάξουμε.

Και τώρα;

Λίγο πάνω από το μηδέν ας ξεκινήσουμε από την αρχή.

Χρειαζόμαστε μόνο πράξεις μόνο ουσίας: Δημόσια  περιουσία που αναγνωρίζεται ως κοινό αγαθό.

                                                                    Δημόσια διοίκηση  ως στυλοβάτης και ελεγκτής των διαδικασιών  και όχι ως τρόπαιο των νικητών του εκλογικού κύκλου.

                                                                    Πληρωμή των φόρων ως τιμή και όχι ως καταναγκασμός.

                                                                    Η ανθρωπιστική και επαγγελματική μόρφωση δεν είναι αγγαρεία.

                                                                    Διεθνοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (εισαγωγή και δωρεάν φοίτηση για τους αναγκαίους επιστήμονες και δίδακτρα για τους λοιπούς ή μείωση των ΑΕΙ).

                                                                    Επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων με τομές και ημερομηνία ορόσημο την έναρξη της ισχύος του Συντάγματος του 1975, καταργουμένων των διατάξεων προ της 11/07/1975. Ως πότε θα μιλούμε οι πολίτες, για νόμους του Ελ. Βενιζέλου για παράδειγμα ο νόμος περί ΑΕ του 1929!!!

                                                                  Προστασία φυσικών πόρων και τοπίων ως πολύτιμα κληροδοτήματα για το μέλλον.

                                                                  Μέτρα αναστροφής του δημογραφικού προβλήματος..(ας θυμηθούμε τον Δρεττάκη).

                                                                  Απελευθέρωση παντού κάτω από ένα διάφανο αλλά άκαμπτο κράτος δικαίου.

                                                                  Αναθεώρηση και μονομερώς, συνθηκών της ΕΕ για αναδιοργάνωση εντός €, με την αίρεση της Ομοσπονδοποίησης της.

                                                                  Επαναφορά του θεσμού της επιφάνειας για όλους που αναγνωρίστηκε ως δικαίωμα της Ελλάδας με το πρώτο μνημόνιο (όλοι ξέρουμε για παράδειγμα ότι σε πολλά κράτη.. αγοράζεις γη για 99 χρόνια και θαυμάζουμε..), που καταργήθηκε το 1946.

                                                                 Τοπική διοίκηση  και αυτοδιοίκηση ουσίας και όχι κουκιών.

                                                                Τοπικό εκλογικό σύστημα διφασικό στη λογική της αξιότητας των προσόντων και της αποτελεσματικότητας και όχι της πελατείας και του κόμματος αυθέντη. (Ξεχωριστή λίστα με τους υποψήφιους Δημάρχους και ξεχωριστή για τους  υποψήφιους Δημοτικούς συμβούλους).

                                                                 Ίδιοι πόροι στην προοπτική μείωσης της κρατικής εισφοράς.

Δεν είναι οι γραμμές αυτές μανιφέστο. Ή ένα ακόμα. Φιλοδοξούν να είναι,σαν καταστάλαγμα ζωής πείρας δράσης και αντίστασης, εφαλτήριο για τους νέους ανθρώπους του τόπου μας.

Η κρίση που παρατείνεται επικίνδυνα,κτυπά τους νέους. Ακριβώς γιατί φοβάται τους νέους τα νιάτα την ορμή τους. Ας την τρομοκρατήσουμε λοιπόν:

Νέοι συνεταιρισμοί στη βάση των ΑΕ, με ορκωτούς λογιστές και καθολικότητα στρατηγικών  αποφάσεων.

Τουριστική ανάπτυξη μικτού χαρακτήρα, σε συμφωνία με τον πρωτογενή τοπικό φορέα, ΑΕ.

Τα φυσικά τοπία της περιοχής έχουν πεπερασμένη δυνατότητα αυτο-ανάταξης. Άρα δεν θα πρέπει να είναι ή να “φορτώνονται” ανεξέλεγκτα με επισκεψιμότητες χάους. Μπορούν να δίδουν υψηλά έσοδα και θέσεις εργασίας άμεσες  είτε έμμεσες με λελογισμένη βλάβη στη δε περίπτωση του Ελαφονησίου με συνετή και αποτελεσματική διαχείριση μπορεί να συγκεντρώσει  σε δυο τρία χρόνια κεφάλαιο ικανό να απαλλοτριώσει την έκταση της Alhabank και της ΑΕΓΕΚ.

Το ίδιο για τα Φαλάσαρνα το ίδιο ο Μπάλος  το ίδιο η Πολυρρήνια  την νησίδα Γραμπύσας και  το ίδιο η ενδοχώρα με τα υπέροχα ελαιοδάση  και την πλούσια πολιτιστική υπόσταση.

Είναι η ώρα για να τροχοδρομήσουν καταστάσεις,αρκεί..

Αρκεί να παραμεριστούν οι οι παραμυθάδες. Αρκεί να καμφθεί η εγωπάθεια και ο ατομικισμός. Αρκεί να δεσμευτούν οι νεαροί Δήμαρχοι της περιοχής σε ένα πλάνο ανάπτυξης παράλληλου  της αξίας της χώρας και του τόπου.

Δεν αξίζει ο τόπος την υπανάπτυξη όταν μόνος του στηρίζει το τουριστικό προϊόν της Κρήτης.

Αξίζει  ο τόπος ανάπτυξη τύπου  Γιαννούλη. Επειδή όχι.. έρχεται η ώρα η δική σας.



Με εκτίμηση

Γιάννης Φωτάκης 


ΔΗΜΟΣΙΕΎΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ .Ν.ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ   09/03/2016

dHMOSIE;YTHKE STHN eF 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου