Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Οι ωδίνες του τοκετού ….
Όταν ο πρωθυπουργός αλλά και πολλοί άλλοι έλεγαν ότι πρέπει να σπάσει η αχανής εκλογική περιφέρεια Β Αθηνών, ασφαλώς δεν είχε υπόψη του τις αποστάσεις που ήταν υποχρεωμένοι να διανύουν οι υποψήφιοι, αλλά το κόστος της εκστρατείας και μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στην συγκέντρωση των κεφαλαίων και οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνονται…
Όταν για να εκλεγείς περιφερειακός βουλευτής είναι αναγκαία μια συνεχής (εκλογική) παρουσία για τέσσερα χρόνια ή και για οκτώ χρόνια με ότι αυτό συνεπάγεται σε χρήμα, δεν είναι αφέλεια να θεωρείται…… «ανάλωση κεφαλαίου» ή ανάλωση προίκας ή ανάλωση δανείου; Ποιος μπορεί να οργανώσει συνεστιάσεις 3,4 και πέντε χιλιάδων ατόμων χωρίς χορηγό χωρίς να βάλει κάποιος το «κρέας»;
Όταν για να εκλεγείς δήμαρχος, και τώρα ποια πολλαπλασιάζεται το πρόβλημα, χρειάζεται πακτωλός χρηματοδότησης, είναι πολλά τα κοινά μυστικά εν (νομό) Χανίοις, δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο ότι υποψήφιοι στο εξής θα είναι είτε οι πρώην του Καποδίστρια είτε επιχειρηματίες είτε οι γόνοι τους είτε τα ανίψια τους είτε τα…. βαφτιστήρια τους;
Για ποια ανανέωση γίνονται οι επικλήσεις; Τόση είναι η υποκρισία όλων μας που διαμαρτυρόμενοι επαναλαμβάνουμε τα λάθη μας ως ψυχιατρικά υποκείμενα.
Νέος σημαίνει φορέας ανατροπών. Νέος σημαίνει όνειρα και δυναμική. Νέος σημαίνει πτυχία, μόρφωση, κοινωνισμός ψυχής σημαίνει ορμή προόδου.
Ο νέος όμως είναι χωρίς τα λεφτά, και γιατί δεν του τα εμπιστεύονται και γιατί φοβούνται τις παραπάνω ιδιότητες που τον διακρίνουν και, τον καθιστούν μη ελέγξιμο!!
Για τούτο όλοι προτιμούν ανθρώπους μετά την δοκιμασία του σωλήνα του κομματικού μηχανισμού. Τέτοιοι νέοι και εμφανίζονται και θα εμφανιστούν. Αν για τέτοιους ψάχνουμε θα βρούμε πολλούς πολύ περισσότερο που υπάρχουν και χώροι που παράγουν διαρκώς στρατευμένους σε ιδέες ιστορικά περιθωριοποιημένες.
Οι άλλοι, οι πολλοί και καλοί, θα ρίχνουν το λιθάρι της φυγής από μια πατρίδα που είναι Κρόνος γι αυτούς και Δαναός για τους λίγους.
Εδώ που φθάσαμε, στις ιστορικές στιγμές που ζούμε, είτε ο θεσμικός εκσυγχρονισμός θα είναι ολοκληρωτικός είτε η ζημιά θα είναι βιβλική έως του βαθμού της επιβίωσης του έθνους. Οι μάχες των οπισθοφυλάκων θα είναι μάταιες αν υπάρχει δομημένη απόφαση επαναθεμελίωσης της χώρας.
Χάθηκε η ευκαιρία να γίνει αυτή η αλλαγή υπό ομαλές συνθήκες, ας γίνει τώρα και ας είναι υπό το καθεστώς των ωδινών, ούτως ή άλλως για τοκετό πρόκειται.
Γιάννης Φωτάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου