Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011



Οι δραματικές εκλογές του 1920!


Οι εθνικές βουλευτικές εκλογές της 20ηςΝοεμβρίου 1920, με τον εκλογικό νόμο που έγιναν και για το ενεκα αυτού αποτέλεσμα που έδωσαν, χαρακτηρίστηκαν ως οι πιο παράξενες αλλά και μοιραίες στην πολιτική ιστορία της χώρας. Ο Βενιζέλος ως αρχηγός του κόμματος των Φιλελευθέρων, μόλις ειχε επιστρέψει από την Γαλλία οπου στις 28 Ιουλίου ειχε υπογράψει την συνθήκη των Σεβρών με την οποία παραχωρούνταν στην Ελλάδα τα νησιά Ιμβρος και Τένεδος και ολόκληρη η Θράκη, ενώ η Σμύρνη εμενε υπο την επικυριαρχία του Σουλτάνου αλλά με διοικητή Ελληνα Αρμοστή και θα μπορούσε να προσαρτηθεί στην Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Κατά την αναχώρηση του Βενιζέλου από την Γαλλία για να επιστρέψει στην ελλάδα, εγινε αποτυχημένη δολοφονική απόπειρα εναντίον του στον σιδηροδρομικό σταθμό της Λυών.Οι εκλογές διεξήχθηκαν με πλειοψηφικό σύστημα 40 εκλογικών περιφερειών με την χρήση σφαιριδίων. Στις εκλογές αυτές συνασπίστηκαν όλα τα άλλα κόμματα εναντίον του κυβερνώντος κόμματων των Φιλελευθέρων του Βενιζέλου. Ετσι για πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας έγιναν εκλογές μεταξύ δυο μόνο παρατάξεων. Του κυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων και της Ηνωμένης αντιπολίτευσης την οποία αποτελούσαν όλα τα άλλα κόμματα ητοι Κόμμα Εθνικοφρόνων, Συντηρητικό Κόμμα, Μεταρρυθμιστικό Κόμμα, Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα και άλλα μικρότερα. Στις εκλογές αυτές ψήφισε για πρώτη αλλά και τελευταία φορά η μόλις απελευθερωμένη Ανατολική Θράκη.
Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα και οι έδρες φαίνονται στον παρακάτω πίνακα.
Φιλελευθέροι
375.803,50,31%,110 έδρες

Ηνωμένη Αντιπολίτευση
368.678, 49,36%,260έδρες
Λόγω του ειδικού πλειοψηφικού συστήματος αλλά και του γεγονότος ότι οι ψήφοι των φιλελευθέρων ηταν συγκεντρωμένοι σε συγκεκριμένες περιφέρειες, υπήρξε το παράδοξο αποτέλεσμα κατανομής των εδρών με το οποίο το κόμμα που πήρε τις περισσότερες συνολικά σε ολη την περιφέρεια ψήφους να πάρει σημαντικά λιγότερες έδρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αττική η Ηνωμένη Αντιπολίτευση πήρε 46.535 ψήφους και ολες τις 22 εδρες της περιφέρειας αυτής ενώ οι Φιλελεύθεροι πήραν 36.180 ψήφους και καμμία εδρα. Και επειδή ο ιδιος ο Βενιζέλος ειχε επιλέξει να εκτεθεί υποψήφιος στην Αττική, δεν εξελέγη ουτε ο ιδιος !!

Γενικά υπερ των Φιλελευθέρων ψήφισαν ολες οι πρόσφατα απελευθερωμένες περιοχές δηλαδή Θράκη, Κρήτη, νησιά Αιγαίου, Ηπειρος ενώ η προ του 1912 λεγόμενη «παλαιά Ελλάς» ψήφισε την Ηνωμένη Αντιπολίτευση.Αποτέλεσμα των εκλογών αυτών ηταν να διακοπεί η εξωτερική πολιτική του Βενιζέλου και να επέλθει η Μικρασιακή καταστροφή με τα μεγάλα δεινά που εσώρευσε και στο ελληνικό στοιχείο της Μικράς Ασίας αλλά και στο ελληνικό Κράτος λόγω του προκύψαντος τεράστιου προσφυγικού προβλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου